Boşanma davasında kadının hakları hangi taraf açılırsa açılsın aynı şekilde devam etmektedir. Boşanma davasını kadın açarsa velayet, nafaka, manevi veya maddi tazminat, düğün takıları, birikimler ve taşınmaz malları gibi tüm konularda haklar olduğu gibi geçerlidir.
Kadın hakları, nafaka; velayet; tazminat; mal paylaşımı; düğün takılarında gündeme gelmektedir. Çocuğun bakımını ve gözetimini ihmal etmeyecek ve çocuğun menfaatini üstün tutacak olan ebeveyn velayet hakkını almalıdır. Bu doğrultuda anne müşterek çocuğun velayetini talep etme hakkı bulunmaktadır.
Boşanan, kocası vefat eden veya herhangi bir neden dolayı muhtaçlık durumu yaşayan kadınlarımız belediye yardımı alabilir, dul ve yetim maaşı bağlatabilir. Ayrıca bu durumda olan kadınlarımıza yardımda bulunan sivil toplum kuruluşlarına başvuru yapabilirler.
Türk Medeni Kanunumuz boşanma aşamasındaki kadınların haklarını güvence altına almıştır. Medeni Kanunumuz kapsamında kadınların, mal paylaşımı, maddi tazminat, manevi tazminat, nafaka, velayet hakkı gibi hakları bulunmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Kadının kusurlu davranışları: Kadının, boşanmaya sebep olan kusurlu davranışları varsa, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir. Kadının çalışma gücü: Kadının çalışma gücüne sahip olması ve iş bulabilmesi durumunda, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir.
Dul maaşı hesaplama aşağıdaki kriterlere göre yapılır: Vefat eden eşin çocuğu yoksa maaşının %75'i kadarı eşe verilir. Vefat eden eşin çocuğu varsa maaşının %25'i çocuğa yada çocuklara verilir. Vefat eden eşin çocuğu varsa maaşının %50'si eşe verilir.
Vefat eden sigortalı yakınlarına Sosyal Güvenlik Kurumu (“SGK”) tarafından dul ve yetim aylığı bağlanmaktadır.
Kanun'da bu durum öngörülerek şu düzenleme yapılmış: “Eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların, bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir. Bu kişilere ödenmiş olan tutarlar, 96. madde hükümlerine göre geri alınır” (5510 sayılı Kanun md. 56/son)[1].
Dolayısıyla eşlerin dava boyunca müşterek konutta kimin kalacağı hususunda birlikte karar verememeleri halinde, boşanma davası boyunca müşterek konutun eşlerden birine tahsisi mahkemeden talep edilmektedir. Tabii eşler bu konuda ortak karara varabiliyorlarsa müşterek konutun tahsisinin istenilmesi zorunlu değildir.
Uygulamada 8.500 TL maaş alan yani asgari ücretleri bir kişinin eşine özel bir durumu yoksa 750-1500 TL arası nafaka bağlanmaktadır.
Kadının zorluk çekmeyecek kadar aylık geliri varsa, Kadının emekli maaşı ya da kira geliri varsa, Kadın, yeni bir evlilik yaptıysa ya da biriyle evlilik hayatı yaşıyorsa, Eski eşinin bir işi ya da düzenli geliri olmayan kadın, nafaka talep etse dahi nafaka alamaz.
En Düşük Nafaka Ne Kadardır? Boşanma davalarında nafaka miktarına dair taban ve tavan fiyat olarak hukuki düzenleme yer almamaktadır. Nafaka ödeyecek olan kişinin ekonomik durumuna göre tarafların anlaşmasına göre bir madde düzenlenebilecektir. Nafaka miktarına dair herhangi alt sınır bulunmamaktadır.
Kadın evi terk ettiğinde, bu durum boşanma davasında kadının lehine ya da aleyhine kullanılabilir. Eğer kadın, eşinden şiddet gördüğü ya da başka bir sebeple evi terk etmek zorunda kaldığı kanıtlanırsa, bu durum kadının lehine kullanılabilir ve hâkim, kadına nafaka, tazminat gibi haklar verebilir.
Boşanma davası açan erkeklerin haklarını şu şekilde sıralayabiliriz; ilk olarak kişilerin tazminat ve nafaka isteme hakları bulunmaktadır. Talep edilebilecek nafakalara örnek olarak; yoksulluk, iştirak, tedbir nafakaları bulunmaktadır. Bunun yanında erkeklerin çocuklarının velayetlerini talep etme hakları da bulunur.
Mal ayrılığı rejimi dönemi içerisinde edinilmiş olan mallar kime ait ise, boşanma akabinde de o eş üzerinde bırakılır ancak eğer o malın edinilmesine diğer eş tarafından katkı sağlanmışsa, bu katkıyı sağlayan eşe katkı payı alacağı ödenir.
2023 Ocak'ta en düşük dul ve yetim aylığı 2 bin 250 TL'ydi. 2023 en düşük dul ve yetim aylığı bilgileri haberimizde. 2023 en düşük dul ve yetim aylığı ne kadar oldu? TÜİK'in açıkladığı verilere göre enflasyon oranı Haziran ayında aylık bazda yüzde 3,92, yıllık bazda ise yüzde 38,21 olarak gerçekleşti.
Bu yardıma eşinden boşanmış olan dul kadınlar da başvurabiliyorlar. Aile Destek Paketi yardımı kapsamında hane kişi başı aylık net kazancı; 450 TL ve altı olan dul kadınlar; aylık 1250 TL. 450 TL ve 911.15 TL ve altı olan dul kadınlar; aylık 1100 TL.
SGK NIN MUVAZAALI BOŞANMA NEDENİYLE ÖLÜM AYLIĞINI KESMESİ
Madde 56- Eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların, bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir.
Boşanan kadının aynı kocası ile evlenmeyecekse, boşanmanın kesinleşmesinden sonra 300 günlük bekleme – iddet süresi vardır. Evlenme süresi de denilmektedir. Bu sürenin hâkim kararıyla kaldırılması iki halde mümkündür. Kadının hamile olmaması veya son boşandığı kocası ile tekrar evlenecek olması.
Saygı çerçevesinde en çok bu iki açıklamaya yer verilmiş. 'Dul diye kocasi veya karisi vefat etmis birisine denir. Kocasi veya karisindan bosanmis kisiye ise dul denilmez ona bosanmis denir. ' 'Boşanmış veya eşi vefat etmiş kadına da dul kadın denir ' .
Ancak boşanmış kadınlar, Aile Destek Paketi'ne ya da Çocuk Destek Bileşeni'ne başvurabiliyorlar. Aile Destek Paketi'ne ya da Çocuk Destek Bileşeni'ne başvurmak için ikametgahınızın mevcut olduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gidebilir, burada başvuru formu doldurabilirsiniz.
Boşanma davası açarken başvurma harcı ile peşin harç ve mahkeme dosyasına gider avansının da yatırılması gerekmektedir. 2021 yılı için boşanma davası mahkeme masrafı başvurma harcı 59.30 TL, peşin harç 59.30 TL'dir. Bu masrafların yanında dosyaya gider avansı da yatırılmalıdır.
Yüzde 50 hisse oranında dul ve yetim aylığı alanların maaşı 4 bin 875 lira olacak. Yüzde 75 oranında dul aylığı alanların maaşı 7 bin 312 liraya ulaşacak.
Örneğin çalışmayan ya da emekli olmayan koca ölen eşinin maaşının yüzde 75'ini alırken, çalışıyorsa yüzde 50'sini alıyor. Ölen eş Emekli Sandığı'na tabi ise ve erkek de memur veya memur emeklisiyse bu durumda erkek ölen eşinin aylığının yüzde 50'sini alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri