Boşa mazot yakmanız dışında bir zararı yok.
Bir motora yapılabilecek en büyük kötülüktür. Kesinlikle zararlı, özellikle motor yük altında olmadan devir çok yükseltilmemeli. ustayı değiştirmekte çok geç kalmışsınız,bunu bir marifet gibi yapıyor,soğuk motorda ise jilet etkisi yapar,sekmanların ömründen gider.
Bu işlem uzun vadede debriyajın arıza vermesine neden olacaktır. Turbo sistemli araçları çalıştırırken veya stop ederken rölantide yüksek gaz vermek veya sürekli gazı arttırıp azaltmak Turbo sisteminin arıza vermesine neden olur.
Dizel araçlar patlamalı sistemle çalışır.Dolayısıyla sürekli motora yakıt geçişi söz konusudur ve kalkışlarda gaz vermene gerek yoktur. Elbette kalkarken gaz verebilirsin ancak motorun yüksek devirde çalışmasına sebep olacaksın.
Oto gaz kullanımı motora zarar verir mi? Hayır. Doğru kalibrasyon ve doğru bir işçilik ile Benzin kullanımına göre motorunuzun ömründe uzama olur. LPG kullanımı ile Motor yağının da ömrü uzamaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
boştayken de araba yakıt tüketir. özellikle yokuş inerken boşa atmak yerine, üst vitese atarsan yakıt tüketimin sıfırlanacaktır. Cut-off sistemi olan her araçta, araba vitesteyken gaza basmazsanız yakıt yakmazsınız.
LPG, daha çevreci bir yakıt.
Bunun dışında LPG'li araçlar diğer yakıtlara göre çok daha çevreciler. Ayrıca karbon emisyonu daha az olan LPG'nin dolaylı olarak aracınızın menzilini artırdığını da söyleyebiliriz.
arabanın sağlık durumuna göre değişir ama benzinli araçta düz yolda hatta bayırın derecesine göre bayır yukarı bile kalkabilir gaz vermeden. dizelde bu daha rahattır ayrı konu tabi.
Sürekli dipgaz gitmenin zararı sürekli 8-9 bin çevirmek. Bu da muhakkak uzun vadede yağ eksiltme ve motorun ömrünü kısaltma, kısa vadede çok yakma ve ısınmaya yol açabilir.
sorununuz büyük ihtimalle boğaz kelebeği konum sensörü ile ilgili. öncelikle aracı pcye bağlayıp arıza kodu var mı bakılır. arıza kodu yoksa bile konum sensörü arızalanabiliyor. araç boşta ve rölantideyken konum sensörü %kaç gösteriyor bakın. kendi kendine gaz veriyor gözüküyorsa ecuya yakıt gönder komutı veriyordur.
Motorun bir numaralı gıdası olan benzinin kalitesi yine motorun randımanlı kullanılmasını sağlamaktadır. Kalitesiz benzin her zaman için ilk zararı motora verir. Mümkün mertebe tek tip benzin marka ve çeşidi tercih edilmelidir. Bu sayede motorun gereksiz hararet yapması, segmen kayması gibi hasarlardan kaçınılmış olur.
Her geçen gün daha da fazla ilgi gören LPG'li araçlar benzin ve dizele göre motor ömrünün uzamasını da sağlıyor. Motor yağının değiştirilmesi için gerekli olan süreyi uzatan LPG'ler, en temiz yakıt türleri arasında bulunuyor. Kükürt salınımına yol açmayan LPG aynı zamanda çevre dostu olarak da nitelendiriliyor.
Soğuk motorda henüz hiç yağ yokken buz gibi süretli şekilde pistonları sürtmek zararlıdır. Mümkün olan en az devirde çalıştırılıp bir miktar yağlanma ve ısı artışından sonra gaza basılmalı.
Debriyajdan ayağını yavaşça çekerken hafifçe gaza basman rahat bir şekilde aracını hareket ettirmeni sağlar. Yine aracı durdurmak istediğinizde frene sert bir şekilde basmak yerine debriyaj ile birlikte hafif basman yerinde olacaktır. Böylece sert bir şekilde aracın durmaz ve aracın frenleri zarar görmez.
Bu araç kendiliğinden rölanti olarak çalışmaya başlayacağı anlamına geliyor. Yokuş inerken araç boşa alındığında rölanti tüketimine geçecek ve motor gücünü lastiklerin hareket etmesinden alacağı için yakıt tüketim seviyesi artacaktır.
Devir saatinde hareket görüldüğünde veya araç hafifçe titrediğinde yarım debriyaj uygulanmaya başlanır. Kısacası, ayak o seviyede sabitlenir. Devamında sağ ayak fren pedalından çekilerek yavaşça gaz pedalına basılır.
Ani Kalkış Ve Ani Fren Ciddi Zarar Verir
Gaza basmak ve hızlı bir şekilde hızlanmak eğlenceli olsa da, yavaş bir başlangıçtan önemli ölçüde daha fazla yakıt kullanır ve motor bileşenlerinde daha fazla yıpranmaya neden olur.
Yüksek hızdan ziyade yüksek devirde sürekli seyir etmek, yağ sıcaklığının artmasına sebep olur. Yağ sıcaklığı belirli bir seviyeden sonra ise motor içi sürtünmeler zarar verici boyuta gelir. Yüksek hızda seyretmekten çok yüksek hızda sabit devirde ilerlemek motoru yorar.
Ama ara sıra gazlamak, sıkıntı çıkarmaz. Sadece gazlarken yağ, motor sıcaklığı vb. falan normal seviyede olmalı. Soğuk motor ile tapa gaz gitmek sıkıntı çıkarır.
2. viteste kaldırmak daha iyi oluyor. ancak onun dışında 2. viteste kalkarak değişik fantazilerle arabayı mahfetmenin manası yok. balataya zarar vereceği belli zaten. boş yere zorlamaya gerek yok.
Yani evet, düz yolda hiç gaza basmadan sadece debriyajdan ayağı çekerek yavaşça ilerlemek mümkün.
1- Mazot koy. 2- Marşa bas hava yapmamış olup hemen çalışabilir. 3- Hava yapmışsa otomatik hava almalı olup bir kaç uzun marşta havasını otomatik alarak çalışabilir. 4- Otomatik hava almalı değilse yakıt hattında hava alma pompası veya düğme gibi birşey olur onu birkaç defa basmanız gerekir.
Peki neden? LPG'li araçlar yakıt olarak propan gazı kullanmaktadır ve bu gazın araçlardan sızabilme ihtimali vardır. Ama LPG'li araçların otoparka alınmama sebebi sadece bu gazın sızabiliyor olması değildir. Meydana gelecek bir LPG yanması sonucunda durum daha ciddi boyutlara ulaşabilir.
Haftalık Anketimizde ziyaretçilerimize En İyi LPG Markası (Otogaz Sistemi) hangisi sorusu yöneltildi. Toplam 1.495 oyun kullanıldığı anketimizde uzunca bir süre başabaş giden iki markadan BRC ipi göğüsleyerek 407 oyla toplam oyların %27'sini alarak birinci oldu.
Doğru yapılmış olan dönüşümde, LPG'li kullanımda benzinli kullanıma göre maksimum % 4 civarında performans kaybı söz konusudur. Benzinli motorlarda maksimum güç 6000 d/d civarında elde edilmesi nedeniyle normal kullanım şartlarında bu kayıp hissedilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri