Kolanın insan vücuduna faydası da bulunmaktadır. Özellikle kolanın faydalarından olarak rahatlatıcı etkisinden bahsedilebilir. Kola içildiği durumlarda vücutta rahatlık etkisi baş gösterir. Sakinleştirir ve psikolojik olarak daha iyi hissetmenizi sağlar.
Kolanın içindeki zararlı maddeler yalnızca şeker ve koruyucularla sınırlı değildir. Aynı zamanda kola, sodyum içeriği de oldukça yüksek olan bir içecektir. Bu miktardaki sodyum tıpkı sofra tuzunun fazla kullanımında olduğu gibi vücutta su tutulumuna, böbreklerde yüke ve tansiyonda yükselmeye neden olur.
Tek bir kutu kolada yaklaşık 10 çay kaşığı şeker bulunur. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) günde en fazla 6 çay kaşığı şeker tüketilmesini önermektedir, yani günde sadece bir kola içmek, bu kuralları alt üst edebilir. Bu nedenle, şekerli içecek tüketiminin bir dizi sağlık durumuyla ilişkili olması sürpriz değildir.
Kolanın içeriğindeki asitli yapı, mide duvarını tahriş ederek mide rahatsızlıklarına yol açmaktadır. Ayrıca mide hazımsızlığına da neden olabilmektedir. Midemiz yapısı gereği PH değerini sabit tutar. Ancak kolanın PH değeri 3,4'e yakın olduğu için mide PH değerini dengelemekte zorlanır ve mide asiti üretmeye başlar.
Kola içmek, kabızlık sorununa neden olabilir. Metabolizmayı etkileyen içeceklerden birisi de gazlı içeceklerdir. Fazla gazlı içecek tüketimi, stresli yaşam, hareketsizlik, fazla hamur işi ve katı gıda tüketimi gibi pek çok etken kabızlığa yol açabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırıyor.
BAĞIRSAKLARI TEMIZLEMEYE YARDIMCI OLAN BESİNLER
Kuru kayısı, kuru erik, kuru incir ve hurma gibi kuru meyveler içerdiği lif sayesinde bağırsak yüzeyinde kayganlık yaratır ve temizlik aşamasına katkıda bulunur. Kurubaklagil içeren çorbalar da yüksek miktarda lif içerdiği için bağırsak temizliğinde ilk sırada yer alır.
İnce çizgi ve kırışıklıklarınızı arttırır. Cilt yaşlanmasını hızlandırır ve daha sarkık bir hale getirir. Ayrıca egzamayı tetikler. Kötü kolesterol düzeyinin artması kalp krizi olasılığını artırır.
Bir bardak kolada bulunan şeker miktarı vücunuzun ihtiyacından 100 kattan fazla ve bir bardak kola bir paket sıgarayla aynı oranda vücudunuza zarar verir. Her gün içeceğiniz 2 litre kola ile ömrünüz en az 30 sene kısalır.
Midemiz, çok çeşitli yiyecek ve içeceğin sindirimini kontrol altında tutacak ve pH (asitlik) dengesini kolaylıkla sürdürebilecek yapıdadır. Bu nedenle gazlı içecekler sağlıklı bir mideye zarar vermez.
Yayınlanan türleri içinde şeker ve yüksek miktarda fruktoz mısır şurubu, karamel boyası, kafein, fosforik asit, koka ağacı yağı, kola cevizi, limon yağı, vanilya ve gliserin bulunduğunu söylerler.
Merhaba Nurbanu, Coca-Cola soğuk içilmesi önerilen bir içecektir ancak dondurulması ve çözülmesi durumunda ürün özelliklerini kaybedeceğinden dondurmadan soğuk içmenizi öneririz.
AĞRI KESİCİLER: Greyfurt ağrı kesicilerin etkisini büyük ölçüde azaltıyor. Bunun yanı sıra ağrı kesici aldıktan sonra kola, çay ve kahve de içmemek gerekiyor. Bu durumda ağrı geçmediği gibi kalp ritmi de bozulabiliyor.
Günde 10 Kola Deneyi
Dünya Sağlık Örgütü, her gün 25 gram şeker alınmasını tavsiye etmektedir. Amerikan Kalp Derneği ise erkekler için günde 37.5 gram, dişiler içinse günde 25 gram şekerin aşılmamasını tavsiye etmektedir.
Gazlı içecek tüketimi zamanla ciltte kırışıklıklara neden oluyor. Ayrıca gazlı içecekler, egzamaya, kuru cilde ve akneye neden oluyor. Kötü kolestrolü arttıran kola ve benzeri gazlı içecekler, kalp krizi riskini de arttırıyor.Her gün 1 kutu kola içmek yüksek kan basıncına neden olarak kalp krizini tetikliyor.
Metabolizmada meydana gelen bu değişimlerde kişinin yağ yakımında zorlanmasına ve kilo vermeden güçlük çekmesine neden olur. Gazlı içecek tüketimini tamamen hayatınızdan çıkarmak kişinin kilo alımında ciddi bir değişikliğe uğrayacağı gibi aynı zamanda kilo vermesine de yardımcı olacaktır.
Kola erkekte, testosteron hormon dengesini bozarak, erkeklerde sperm sayısını ve hareketini önemli derecede azaltmaktadır. Bu da erkeklerde üreme fonksiyonlarını önemli derecede etkilemektedir. Kola, çok fazla şeker içermesinden dolayı obeziteye de davetiye çıkarır.
Neskafe, kola ve pepsi içmek caizdir; çünkü içinde domuz yağı veya alkol olduğu kesin değildir. Ancak bazı âlimlerimiz bu konularda şüphe olduğu için, "içilmese daha iyi olur" demişlerdir. Şüpheli şeylerden kaçınmak her zaman daha iyidir. Hatta bazı Hanefi âlimleri kahvenin bile haram olduğunu söylemişlerdir.
- 1 bardak kolayı vücuttan atmak için tam 32 bardak su içmeniz gerekir. Ancak 32 bardakla kalıntılarından arınabilirsiniz. - Kola içerken böbreklerinize sürekli asit pompalanacak.
Kola bağımlılığa bu şekilde sebep oluyor. Vücut artık daha fazla kola istemeye başlıyor. Kola içildikten sonraki ilk 60 dakika: Kandaki şeker vücuda karışmıştır , beyinde açlık hissi oluşmuştur. Artık vücut daha fazla şeker yani daha fazla kola ister.
Cochineal isimli bir böcekten elde edilen karmin isminde bir renklendirici, gıdadan, tekstile birçok sektörde kullanılıyor. Bu böceğin, kolanın renklendirilmesinde ana malzeme olduğu iddia edilmişti. Coca-Cola, kolaya rengini veren maddenin böcek değil renklendirici karamel olduğunu açıkladı.
Son zamanlarda bir çok yeni olayın ardından bilim adamları yaptığı araştırmalarda kola içen insanların ömürlerinin asitsiz içecek içenlere göre daha kısa olduğunu kanıtladı. Gazoz ve kolanın düzenli içilmesi vaziyetinde, tıpkı sigara tiryakilerinde olduğu gibi hücre yaşlanmasının hızlandığı dile getirildi.
Erik, limon, elma, kivi, mandalina gibi meyveler de bağırsakları iyi çalıştırır. Brokoli, lahana, kabak, biber bağırsak çalıştıran sebzeler arasında bulunur.
Lifli besinler bağırsakları uyararak sindirim sistemi fonksiyonları iyileştirir. Yeşil yapraklı sebzeler, sebze suları, kuru yemişler, baklagiller, tahıllar, yaş ve kuru meyvelere beslenme rutininizde daha fazla yer açarak kabızlığı yenebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri