Evrenin 4,9% normal madde, 26,8% karanlık madde ve 68,3% karanlık enerji ile oluştuğu bilim insanlarınca tahmin edilmiştir. Galaksiler arasındaki uzay, evrenin hacminin çoğunu kaplar, ancak galaksiler ve yıldız sistemleri bile neredeyse tamamen boş uzaydan oluşur.
Yani, kutunun içindeki her şeyi kaplayan o boş alan, uzaydır. Bir başka deyişle, evrenin içindeki her şey uzayda bulunur. Kısacası, evren her şeyi içeren büyük bir kutu gibidir ve bu kutunun içindeki boş alan ise uzaydır.
Ama asıl yoğunluk, asıl çember kabaca galaksinin asıl bölümünün yarıçapı yaklaşık 100.000 ışık yılı civarında, kalınlığıysa 1000 ışık yılı kadar. Yani bunu oldukça düzgün 1000 ışık yılı kalınlığında bir disk olarak düşünebilirsiniz!
E, eliptik galaksiler; S, sarmal (spiral) galaksiler; SB ise çubuklu sarmal (spiral) galaksileri belirtir. Galaksiler Hubble düzeni olarak adlandırılan yaygın bir biçimsel sınıflandırmaya göre dört ana sınıfta sınıflandırılırlar: Eliptik, sarmal (spiral), çubuklu sarmal ve düzensiz.
Sadece 1G ivmelenme ile Andromeda'ya gidip gelmek yaklaşık 50 yıl kadar sürüyor. 1G ivmelenme bizim Dünya üzerinde hissettiğimiz. Bunun nedeni ışık hızına yaklaşan bir uzay aracında, önünüzdeki yolun büzülmesi. Bir başka bakış açısından, hızlı olan cisimde zaman daha yavaş akıyor.
İlgili 28 soru bulundu
Evrende 100 milyardan fazla #galaksi vardır ancak. Dünya'dan çıplak gözle sadece dört galaksi. görülebilir. Kuzey Yarım Küre'den #Samanyolu ve Andromeda'yı
Peki, evrendeki en büyük yapılar neler? Evrendeki en büyük yapılar “süperküme” (superclusters) ve “ipliksi yapılar” (filaments) denen birçok galaksinin birleşip kurduğu yapılar olarak bilinir. Bunların büyüklüğü 100 milyon ışık yılından birkaç milyar ışık yılına kadar uzanır.
Bilim insanları şimdiye kadar gözlemlenen en büyük galaksinin keşfedildiğini duyurdu. Radyo galaksisi türündeki gök adanın gezegenimiz Dünya'nın bulunduğu Samanyolu Galaksisi'nden 100 kat daha büyük olduğu belirtildi. Alcyoneus adı verilen galaksinin bir ucundan diğerine gitmek 16 milyon ışık yılı sürüyor.
Samanyolu galaksisi içinde Güneş Sistemi'nin de yer aldığı gök adadır. Yarıçapı 52.850 ışık yılı yani 4.99988926 × 1017 metre, kalınlığı ise yaklaşık 1000 ışık yılı, yani 9.4605284 × 1018 metredir. İçerisinde yaklaşık 250 milyar yıldız ve 200 milyar gezegen olduğunu tahmin etmekteyiz.
Günümüzde kabul edilen en küçük parçacık, atom altı parçacıklardan biri olan elektrondur.
En yakın galaksiye ulaşmak 1 milyon sürüyor
Saatiniz normal görünür. Ancak zaman sizin için yavaşlar, Dünya'da size kıyasla neredeyse iki kat hızlı akar. Güneş Sistemi'nden çıkmanız size göre 9 ay, Dünya'ya göre 1,5 yıldan daha fazla sürer.
Orijinal Soru: Başka galaksilerde hayat var mı? Öncelikle başka bir galaksiye gitmek amacıyla dünyadan yollanan bir astronot, insanlı veya insansız bir uzay yolculuğu yoktur. Bahsettiğiniz araç olsa olsa 1977'de fırlatılan NASA'nın Voyager-1 aracı olabilir.
Böyle bir uzaya sonlu, fakat sınırsız uzay denir. Kozmologlar uzayımızın sınırsız olduğunu düşünüyorlar (yani bir yönde ilerleyip geri dönmeksizin sonsuza kadar gidebiliriz). Fakat evrenimizin sonlu mu yoksa sonsuz mu olduğuna dair bir kanıt henüz yok.
Uzay veya feza, Dünya'nın ötesinde ve gök cisimleri arasında var olan, sonsuz olduğu düşünülen fakat sonsuz olduğu konusunda kesin yargılara varılamayan genişliktir.
Şu anlık bu soruya verilebilecek cevap "Herkül-Kuzeytacı Büyük Duvarı"dır. Bildiğimiz en büyük ve kütleye sahip cisim bu. Yaklaşık 10 milyar ışık yılını aşan bir uzunluğa sahiptir. Karşılaştırma yapmak isterseniz bizim galaksimiz - Samanyolu Galaksisi - yaklaşık 105.700 ışık yılı uzunluğundadır.
Çoğu galaksinin merkezinde de olduğu gibi bizim galaksimizin de merkezinde büyük kütleli bir karadelik bulunmaktadır. Bu karadelik, devasa kütle-çekimi ile tüm galaksiyi kendi etrafında döndürmektedir.
galaksilerin ortasında milyonlarca yıldız kütlesine sahip dev bir karadelik bulunur. bu karadeliğin etrafında sayısız yıldız müthiş hızlarda hareket ederler. bu yoğun yıldızların ışığını görüyorsun.
UZAY ATLASI DR. UMUT YILDIZ NASA/JPL-CALTECH
Birçok galaksinin birleşip kurduğu “süperküme”, ya da “ipliksi yapılar”ın büyüklüğü 100 milyon ışık yılından birkaç milyar ışık yılına kadar uzanıyor.
Bir galaksinin içerisindeki güneş sistemlerinin tam sayısı bilinmemektedir, ancak bazı galaksilerin milyarlarca güneş sistemi içerebileceği öngörülmektedir. Örneğin, Samanyolu galaksimizin yaklaşık 100 milyar güneş sistemi içerebileceği tahmin edilmektedir.
Uzayın dışında muhtemelen büyük ölçüde boşluk vardır, ancak galaksiler, kara delikler, nötron yıldızları ve diğer astronomik nesneler de dahil olmak üzere farklı nesnelerin varlığına dair gözlemler de mevcuttur.
Yıldız, ağırlıklı olarak hidrojen ve helyumdan oluşan, karanlık uzayda ışık saçan, gökyüzünde bir nokta olarak görünen plazma küresidir. Bir araya toplanan yıldızların oluşturduğu galaksiler, gözlemlenebilir evrenin hâkimidir. Dünya'dan çıplak gözle görülebilen yaklaşık 6 bin dolayında yıldız vardır.
Çünkü düzensiz/dağınık olmayan galaksilerin sarmal ya da diski andıran yapıları ve dairesel hareketleri, galaksinin merkezindeki kara deliğe göre biçimlenir, onun oluşturduğu hareket ve yarattığı kütleçekimsel etkinin sonucudur.
Hem galaksilerdeki, hem de galaksiler arasındaki bütün boşluklar, gerçekte astronomide adına “Yıldızlararası Madde” (Interstellar Medium) denilen aşırı derecede seyrek, fakat buna rağmen ölçülebilir yoğunluğa sahip olan dağınık bir madde ile dolu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri