Boy bos yazımı genel olarak karıştırılan bir ikilemedir. Boy pos şeklinde yazım ikilemenin yanlış bir yazımıdır. Genel olarak en çok boy pos şeklindeki yazımla karıştırılır. Boy bos TDK'ye göre “boy bos” olarak yazılmalıdır.
Boy bos (pos) DEYİMİ AÇIKLAMASI
İnsanın boy açısından görünümü.
Halk arasında yaygın olarak kullanılan bu ikileme, uzun boy anlamına gelir. Kelimenin sıfat hali boylu poslu şeklinde yazılır.
Hem Türk Dil Kurumu'nun imla kılavuzuna göre hem de Dil Derneği'nin yazım kılavuzuna göre 'Boy Bos' şeklindeki yazım doğrudur.
Bununla birlikte boş ver kelimesinin doğru yazılışı Türk Dil Kurumu sözlüğünde bulunmamaktadır. Boş ver kelimesinin doğru yazılış şekli ise ayrı şekilde yazılışıdır. Bir başka deyiş ile "boş ver" şeklinde yazılmalıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Boşboğaz bitişik şekilde yazılması gereken kelimedir. Eğer ki bu kelimeyi boş boğaz şeklinde ayrı olarak yazarsanız yanlış yazmış olursunuz. TDK tarafından bu kelimenin doğru yazımı bitişik şekilde olanıdır.
Kalıplaşmış bir sözcük haline gelen başıboş kelimesi ayrı yazılırsa yanlış olur. Yani başı boş şeklinde ayrı yazımı yanlıştır. TDK'ya göre de başıboş şeklinde bitişik yazılması gerekir.
Zeytinin salamura edilmiş yeşil renkli türü anlamına gelir. Bu kelime genellikle yeşil zeytin şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yeşilzeytin şeklinde olmalıdır.
Yeşilbiber (eski) / Yeşil biber (güncel) (Önemli not: BBC Türkçe dâhil birçok haber sitesi bu değişikliğin yapıldığını bildirse de bugün itibarıyla TDK sitesinde bu sözcük hâlâ “yeşilbiber” şeklinde birleşik yazılıyor.)
Bu kelimenin doğru kullanımı apar topar şeklinde olmalıdır. Yani ayrı yazılmalıdır. Cümle içinde kullanımı: “Gece ağrıları artınca apar topar hastaneye kaldırdılar.”
Bu nedenle bitişik değil ayrı yazılmaları gerekir. Bazı yerlerde bu ikileme Boy Bos şeklinde telaffuz edilir. Fakat kelimenin bu şekilde yazılması hatalıdır. Not: Bu kelimenin ''boylu poslu'' şeklindeki kullanımı da oldukça yaygındır.
Boylu boslu (poslu) DEYİMİ AÇIKLAMASI
Boyu uzun, gösterişti; yakışıklı (kimse).
Boylu poslu deyimi ile kişinin uzun bir boya sahip, yapılı bir vücudunun bulunduğu anlatılmak istenir. Bu sayede kısaca boylu poslu deyimi kullanılarak kişinin beden özellikleri tarif edilebilmektedir. Boylu poslu deyiminin anlamı TDK ya bakıldığında uzun boylu ve gösterişli kimse olarak tanımlanmıştır.
Boş Kelimesinin Güncel TDK Sözlük Anlamı Ne Demektir? Kullanıldıktan Sonra İçinde Bir Şey Bulunmayan, Kirli (Bardak, Çanak Vb.)
Toplum bilimler terimi olarak bilinen boy, aralarında kan bağı bulunan ve ataları ortak olan insanlar topluluğunu ifade eder. Bu topluluk hem ana hem baba soyundan birbirleri ile akraba olan kişilerdir. Kabile ya da klan olarak da tanımlanan boy, birkaç büyük ailenin bir araya gelmesi sonucunda oluşur.
Yüz yüze kelimesinin TDK'ye göre doğru yazım biçimi yüz yüze olmaktadır. Ayrı olarak yazılmaktadır. Birleşik yazılışı yanlış yazım olarak kabul edilir. Yüz yüze kelimesi yüzlerin karşı karşıya gelmesi anlamına gelmektedir.
Kelimenin doğru yazılışı, öngörü şeklinde olmaktadır. Ön görü ise kelimenin yanlış yazılışına verilebilecek bir örnek olarak ifade edilebilir. Bu durumda ön görü şeklinde yapılan bir yazım yanlış olarak kabul edilirken, öngörü şeklinde yapılan bir yazım ise doğru kabul edilmektedir. Doğru yazılış öngörü olmalıdır.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Yazım yanlışlarının başlarında gelen bu kelimenin yazılışı TDK'ye göre bitişik yazılır. Altüst kelimesinin doğru ve yanlış kullanımı şu şekildedir: Alt üst (Yanlış kullanım) Altüst (Doğru kullanım)
TDK'YA GÖRE GÖZYAŞI KELİMESİNİN DOĞRU YAZILIŞI
Dilimizde bu kelime bitişik bir şekilde “gözyaşı” şeklinde yazılır. Bu kelimeyi “göz yaşı” şeklinde ayrı yazmak doğru değildir. Yazım yanlışı yapmamak için kelimeyi bitişik yazmak gerekir.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
Alt, üst, ana, ön, art, arka, yan, karşı, iç, dış, orta, büyük, küçük, sağ, sol, peşin, bir, iki, tek, çok, çift sözlerinin başa getirilmesiyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: alt kurul, alt yazı; üst kat, üst küme; ana bilim dalı, ana dili; ön söz, ön yargı; art damak, art niyet; arka plan, arka ...
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Peşi sıra kelimesi TDK verilerine göre ayrı yazılmalıdır. Bitişik yazılması TDK'ye göre yanlıştır. Peşi sıra kelimesi en çok yazım hatası yapılan kelimelerden biri olarak biliniyor. Bu kelimenin en doğru yazılış şekli peşi sıra şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri