Boya kokusu sadece rahatsız edici olmakla kalmaz, aynı zamanda sağlığınız üzerinde de olumsuz etkileri olabilir, hatta bazıları uzun vadede önemli bir biçim alabilir. Boya kokusunu solumak baş ağrısına, baş dönmesine, görme sorunlarına, solunum sorunlarına neden olabilir.
Solvent bazlı boya dumanı solunduğunda uzun süreli baş ağrısı, baş dönmesi ve mide bulantısına neden olabilir. Bu daha çok kötü havalandırılan bir alanda veya geniş alanlar boyandığında olabilir.
Kullanıyorsanız, yeni boyanmış odanızda uyumadan önce boyanın kuruması ve dumanların odadan çıkması için yaklaşık 24 saat beklemek daha güvenlidir. Boyanın kuruması için yeterince beklememek çocuklarınızın baş ağrısına, mide bulantısına veya sinüs rahatsızlığına neden olabilir.
Yağlı boya zararlı mı, yağlı boya kokusu zararlı mı?: Evet yağlı boyaların kullanımı, silinmesi rahat olsa da; uzun süre solunması insan sağlığı için zararlıdır.
Boyalar, içerdikleri kimyasallar ve uçucu organik maddeler (VOC) ile hem insan sağlığı hem de çevre için zararlı olabilmektedir. Havaya karışan kimyasallar toksik etki göstererek kısa vadede baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı gibi semptomlara yol açabilirken vücudunuza uzun vadede de zarar verebilir.
İlgili 27 soru bulundu
Nefes alma problemi, bilinçte değişiklik gibi önemli yakınmalar varsa 112 aracılığıyla hemen gelişmiş bir hastaneye başvurun. Deride tahriş varsa sabunlu su ile yıkayın. Boya çıkarıcı daha fazla tahrişe yol açabilir.
Duvar Boyası İçerisinde Bulunan Bazı Kimyasal Maddeler
American Lung Association'a göre yüksek dozda boya kimyasalı solumak, baş ağrısı ve baş dönmesinden burun akıntısı ve gözlerde kaşıntıya kadar bir dizi kısa vadeli sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Bazen ise sinir sistemi ve organ hasarına neden olabiliyor.
Boya dumanı olan bir odada uyumak ne tavsiye edilir ne de güvenlidir. Çoğu boya, potansiyel olarak zararlı olan uçucu organik bileşikler (VOC'ler) içerir. Boya dumanına maruz kalmak baş ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi, tahriş ve nefes almada zorluk gibi yan etkilere neden olabilir.
Toz, nem küf, keskin kokular, boya, polenler, bazı meyvelerden uzak durmak gerekir. Bu tür durumlar astımı tetikleyebilir.
Akciğer spazmına neden olan tinerin aşırı dozda alınması durumunda kokunun akciğerdeki oksijen ile yer değiştirmesi söz konusu olur. Bu da kişinin boğularak ölmesi demektir. Söz konusu durumla karşılaşmamak adına tiner kullanımında gerekli emniyet tedbirlerinin alınması gerekir.
Boya Kokusu Kaç Günde Çıkar? Yeni boyamış odadaki boya kokusu, boya türüne ve yeni boyanmış odanın havalandırılması gibi faktörlere bağlı olarak değişik sürelerde kurur. Kokunun giderilmesini sağlamak için odaları 2-3 gün havalandırmanız gerekebilir. Bunu yapmadığınız takdirde, kokunun çıkması 1 ay kadar sürebilir.
Kokusuz bir boya türü olan su bazlı boya, su ile inceltilerek uygulandığı için koku yapmaz ve günlerce havalandırma gerektirmez.
5) Boyadan sonra hemen yıkamayın
Saçınızı boyattıktan sonra yıkamak için en az 48 saat bekleyin. Renk iyice saça oturur.
Yeni mobilya kokusunu gidermek için başvurulan bir diğer yöntem beyaz sirke ve su karışımıdır. Su ve beyaz sirke eşit oranlarda eklenerek bir karışım hazırlanır. Bu karışım içerisine daldırılan bir bez ile yeni mobilyaların yüzeyi silinir. Silme uygulaması ahşap ya da kumaş üzerine yapılabilir.
Tüm boya çeşitlerine karşı kuruma zamanları çok daha azdır. Bu nedenle su bazlı boya ne denildiğinde uzun kullanım ömürlerine sahip, kolay kuruyan, içeriğindeki suyun buharlaşması sonucu kuruduğu için insan sağlığına zarar vermeyen boyadır denilebilir.
Öz: Amaç: Tiner içimi ile olan akut zehirlenmelere oyun çocukluğu döneminde sık rastlanmaktadır. Sanayide ve evlerde boya incelticisi olarak kullanılan tinerin özellikle merkezi sinir sistemi (MSS) ve solunum sistemi üzerine toksik etkileri vardır.
Özellikle alerjik astımı olan hastalarda; alerjenler, viral enfeksiyonlar (nezle, grip, farenjit), soğuk hava, kirli hava, sigara dumanı, ilaçlar (aspirin, ağrı kesici ve romatizma ilaçları), gıda katkı maddeleri, boya, cila, vernik, parfüm kokuları, stres gibi faktörler astım ataklarını tetiklemektedir.
Su bazlı boyalar yüzeylere uygulandığında daha az kokuya sahiptir ve atmosferde iklim değişikliğine neden olan kirleticilerle reaksiyona girmez. Sonuç, kolay ve göz alıcı bir uygulamadan ödün vermeden hepimiz için temiz, nefes alınabilir hava ve uzun ömürlü yüzeylerdir.
Soluk alıp verirken göğüste ıslık sesleri, göğüste sıkışma hissi, durup dururken nefes sıkışması, art arda öksürükler, hareket ederken veya bir hareketten hemen sonra öksürük, nefes daralması, geceleri devamlı öksürük astım belirtileridir. Belirtiler tekrarlayıcı olup nöbetler halinde gelir.
Çünkü boyanın içine kattığınız suyun içinde bulunan mikroorganizmalar (bakteriler) bekletilen suda üremeye başlayıp çoğalırlar ve sonrasında da kokunun oluşmasına sebep olurlar. aslında bütün mesele budur. Boyanın içine temiz içme suyu bile katsanız, o sudan bile koku oluşacaktır.
İçeriğinde yağ barındırmaz genellikle kokusuzdur, insan sağlığına hiçbir zarar vermez. Su bazlı boyalar, uygulandıkları yüzeylerde içeriğindeki suyun buharlaşmasıyla kurur. Su bazlı boyaların en önemli özelliği, sentetik boyalar gibi kuruduğunda içeriğindeki kimyasalların ortaya çıkmamasıdır.
Akrilik Boya Verniği
Su geçirmez özelliğe sahiptir. Uygulandığı yüzeyi çizilme, akma, solma gibi dış etkenlerden korur ve rengin daha canlı görünmesini sağlar. Sağlığa zararlı madde içermez ve nemli bir bez yardımıyla kolaylıkla temizlenebilir.
Su bazlı boya, kokusuz bir boya türüdür. Suyla inceltilerek uygulanır. Bu da onun kokusuz olmasını sağlar. Alerjik ve solunum rahatsızlıkları olan kişiler için en doğru tercihtir.
2 veya 4 saat su bazlı boya için beklenebilir. Solvent içeren veya yağlı boyalar için ise bekleme süresi 8 saat civarındadır. Daha mükemmel sonuç alman için 12 saat beklemen daha doğru olacaktır.
Bunlar, pigment, bağlayıcılar (binder, reçine, alkid, sentetik reçine vb.), dolgu malzemeleri (Talk, barit, kaolin, kalsit, vb.), diğer katkılar ve çözücüler (organik solventler, su, vb. )'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri