Küçük kazalara bağlı olarak veya deforme olmuş boyanın yenilenmesi amacıyla boyanan arabaları almanın hiç bir mahsuru yoktur.
"Değişen" veya "boyalı" ibareleri arabanın kaportası için kullanılır. Değişen parça var demek genellikle tamiri mümkün olmayan bir kaza olmuş ve o parça yenisiyle değişmiş anlamına gelir. Örnek: "sağ ön kapı değişen, sol arka kapı boyalı." Boyalı da hasar almış ancak düzeltilip boyanmış anlamına gelir.
Değişeni olan arabalar, maddi açıdan ve parça olarak çokça değer kaybeden otomobillerdir. Değişen parçalar orijinal olmasına rağmen aracın değeri yine de düşecektir. Ancak işin yetkili ve ehil ellerde yapılması, bu değer kaybını azaltıcı bir unsur olarak dikkate alınmalıdır.
PPG Otomotiv Tamir Boyaları Türkiye ve Ortadoğu İş Geliştirme ve İş Çözümleri Müdürü Serdar Gürses, ”boyatılan aracın değeri düşer” kanısının kullanıcılar arasında oldukça yaygın olmasına karşın yanlış olduğunu belirtirken, tam tersine değerini artırdığını belirtiyor.
Araçların komple boyalı olmasının iki sebebi olabilir. Bunlardan biri kaza yapması sebebi ile diğeri ise belli yaştaki araçlarda oluşacak boya yanması ve boya dökülmelerinden dolayı temizlik için yapılan boyadır. Kaza yapan araçlarda eğer araç komple boyalı ise mutlaka tavan kısmından da darbe almıştır.
İlgili 39 soru bulundu
Özellikle şasi ya da motorun hasar gördüğü kazalarda araçların değerinin büyük oranda düştüğü gözlemlenir. Ancak sadece kaportada ufak çiziklerin yaşanması ya da far gibi kolayca değiştirilebilen parçaların hasar görmesi durumunda değer kaybı daha az olur.
Boyalı arabaların aslında ucuz gitmesinin nedeni aslında boya değildir. Sonradan arababının tümü en kaliteli 50 yıl garantili boyansa ne önemi var. Eğer kaza yapıp komple boyanacak kadar hasar olduysa o arabanın motor, yürüyen aksam ve elektronik sistemleri çok hasar görmüştür.
Eğer fiyatı emsallerine göre çok fazla düşükse, riskleri bilerek komple boyalı araba alınabilir. Bir diğer durum ise, arabada çok fazla hasar olmamasına rağmen arabanın dış görünüşünün güzel olması için yapılan komple boyama işlemidir. Böyle durumlarda arabanın değeri emsallerine göre yine de düşük olacaktır.
Bu noktada oto ekspertiz çalışanları, aracın bir parçasının sökülüp takıldığını anlamak adına parçanın bütün bağlantı yerlerini dikkatli bir şekilde inceler. Kontrol edilen alanda civata ve menteşe renginde herhangi bir farklılık söz konusuysa parçanın sök-tak yapıldığı anlaşılır.
Aracın plakası ya da şasi numarası ile kullanabileceğiniz hizmet, hasar kayıtlarına sigorta şirketinin verdiği bilgiler üzerinden ulaştığı için, size en doğru bilgiyi sunar. Yetkili servis üzerinden servis kaydı sorgulama da araçta değişen parça sorgulama işlemi için kullanılan bir yöntemdir.
Tramer bilgisine ulaşıp kaza ve hasar gördüğünüz ikinci el aracı oto ekspertiz kontrolü yaptırdıktan sonra onay belgesi ile çok rahat bir şekilde alabilirsiniz.
Değişensiz ağır hasar kaydı ise aracın ağır hasar alması fakat aldığı hasar sonucunda değişen herhangi bir parçası olmaması şeklinde açıklanabilir. Değişensiz ağır hasar kaydı olan araçların parçalarında ortaya çıkan sonuçlar değişim değil onarım yoluyla ortadan kaldırılır.
Ağır Hasar Kayıtlı Araç Alınır mı? Ağır hasar kayıtlı otomobiller hurdaya değil perte çıkarılıp onarıldıktan sonra muayeneden geçtiğine ve yeniden trafiğe çıkmasında bir sakınca olmadığına göre elbette alınır.
Değişen parçalarda boya kalınlığı farklı olabilir. Değişen parça tekrar boyandığı için zamanla verniklerde kalkma veya boya akıntıları, boya tozları mevcut olur. bunlar sizin de gözle çok rahat anlayabileceğiniz şekilde belirgindir.
En İyi Cevap. Arabanın şasilerinde, podyelerinde, direklerinde işlem yoksa ve hava yastıkları patlamamışsa kaputu değişik araba almakta bir sorun olmaz.
Araçtaki boyalı bölge eğer özensiz ve kötü bir işçilikle boyanmışsa ilk bakışta hemen fark edilebilir. Ortaya çıkan ton farkları iyi bir ışığın altında çok rahat bir biçimde seçilebilir. Eğer iyi boyandıysa, birleşme noktalarından anlaşılabilir. Boya kalıntıları görüyorsanız bilin ki aracın o parçası boyanmıştır.
''Araçta sök tak nedir?'' sorusunun cevabı oldukça basittir. Aracın kullanılmaz hale gelen parçasının yeni bir parça ile değiştirilmesine sök tak denir. Sök tak işleminde orijinalin yanı sıra sahte parçalar da kullanılabilir. Sahte parçaların kullanımı sürüş performansını ve araç değerini düşürebilir.
Bazen göçükler için bazı ustalar düzgün işlem yapabilmek adına mecburen söküyorlar. Sök tak yapılan parçanın çıkma takıldığı parça tarihinden vs anlaşılır. Direkt olarak değişen demek değildir.
Şasi işlem görmemiş ise araç alınabilir. Zaten o değişen parçalar tampon, bagaj kapağı filan önemsiz dış parçalar. Aracın çalışmasına yürümesine herhangi bir etkileri yok. Oyüzden değişip değişmemesi çok önemli değil.
Güneşe bağlı olarak solmalar ve deformasyonlar olan araçların eğer, bilindik yerlerde ve kaliteli bir fırınlı boya işlemi geçirmiş ise alınmasında bir sakınca yoktur.
Dışarıda aracımızı yıkatırken ne kullandığını bilmediğimiz otomatlar, İnternet üzerinden satılan lisanssız, kalite belgeleri olmayan ürünler, tiner, fren hidroliği, çamaşır suyu gibi sert kimyasallar kullanımı veya aracınızla teması durumunda aracınızın verniğine farklı ölçülerde zararlar verecektir.
Şasesi işlem görmüş araç alınır mı? Şasesi işlem görmüş araç hem alınabilir hem de satılabilir. Ayrıca trafiğe de çıkabilir.
Aynı zamanda aracın rengi beğenilmediğinde değiştirmek için boya yaptırılmasına gerek kalmaz. Bunun yerine istenen renkte folyo ile kaplanarak aracın rengi değiştirilir. Aracın boyasının zarar görmesi değerinin düşmesine neden olur. Oysa arabaya folyo kaplama ile boyası korunur ve değerinin düşmesinin önüne geçilir.
Bozuk boyanın kapağını açtığınız anda küf kokusuna benzer kötü bir koku ortama yayılacaktır. Eğer normal boya kokusu almıyorsanız hemen boyayı çöpe atın. KIVAM: Eğer boyanın kıvamı olması gereken akışkanlığını kaybettiyse bozulma belirtileri taşıyor demektir.
Arasındaki fark: fırın boya ısı reaksiyonuyla kurur ve 180-200 dereceyi görmezse asla kemikleşmez fakat piyasadaki boya sertleştirici reaksiyonuyla kuruyup hava ile kuruyan boyalar grubuna girer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri