Bir de ürünlerde PA diye kısaltılan bir özellik söz konusudur. PA, The Protection Grade of UVA anlamına gelir ve UVA ışınlarından cildi koruma gücünü ifade eder. Eğer ürünün üzerinde PA ibaresi görüyorsanız bu sizi SPF'nin yanı sıra ayrıca UVA ışınlarına karşı da koruyacağı anlamına gelmektedir.
Güneş koruma ürünlerinde gördüğünüz SPF= Sun Protection Factor, yani Güneş Koruma Faktörü anlamına geliyor. SPF ürünün sizi UVB ışınlarından ne kadar koruduğunu göstermektedir. Bazı ürünlerde ayrıca PA sınıflandırması görüyoruz. PA sınıflandırmasında ürünün UVA ışınlarına karşı olan koruması gösterilir.
Güneş kremlerinin üzerinde SPF (Sun protection factor) adı altında bir değer bulunur ve bu değer, kremin cildi güneşten koruma gücünün bir göstergesidir. Uzmanların büyük bir kısmı en az 15 SPF, açık havada uzun vakit geçirilen durumlarda ise en az 30 SPF içeren güneş kremlerinin kullanımını önerir.
Sun Protection Factor yani güneş koruma faktörü anlamına gelen SPF, genelde 15 ile 50 arasındadır. Değer ne kadar büyük olursa ürünün koruma etkisi de o kadar güçlüdür. Örneğin; SPF 50 bir güneş kremi SPF 15 bir kreme göre daha yüksek koruma sağlar.
Bu nedenle de uzmanlar, günlük yaşamda SPF 30'un, daha uzun süre güneşe maruz kalmanıza neden olan outdoor aktivitelerde ise SPF 50'nin gayet yeterli olabileceğini belirtiyor.
İlgili 33 soru bulundu
Bu hesaba göre 50 faktörlü bir güneş koruyucu da 500 dakikaya kadar koruma sağlayabilir.
Evet, 50 faktör güneş kremi bronzlaşmanıza yardımcı olabilir. Hem bronzlaşmanıza yardımcı olurken hem de güneşten gelen zararlı ışınlardan cildinizi korumayı destekler. 50 faktör dışında 30 faktör koruyuculu güneş kremi ile de bronzlaşmanız mümkün olabilir.
1. Güneş Kremlerinde Faktör Çeşitleri. Güneş kremlerinin üzerinde yer verilen koruma faktörleri (SPF) hafif, orta ve yüksek koruma olarak üçe ayrılıyor. Buna göre SPF 4 ila 12 arası hafif, SPF 12 ila 30 arası orta ve SPF 30 üzeri değerler yüksek koruma sağlıyor.
En yüksek koruma faktörü olan 50 faktör güneş kremleri güneşin zararlı ışınlarını yüzde 98'e kadar filtreleyebilir. Bu sayede daha sağlıklı, canlı ve parlak cildinizi uzun süre korumanızı sağlar. Nemlendirici özellikli, renkli, su geçirmeyen ya da bronzlaştırıcı özellikler taşıyan birçok güneş kremi bulunur.
Bu dönemlerde ise 50 SPF değerine sahip güneş kremlerinin tercih edilmesi doğru olacaktır. Kış aylarındaki bulutlu günlerde ise 30 SPF değerine sahip kremleri tercih edebilirsiniz. Kışın güneş kremi kullanılır mı sorusunu soran kişilerin aklına takılanlardan biri de karlı havalarda sürülmesi gerekip gerekmediğidir.
PA++ ibaresini görüyorsanız bu da cildinizi UVA ışınlarına karşı 4 ila 8 saat arasında koruma sağlayabileceği anlamına gelmektedir. PA+++ ise cildi 8 saat üzerinde koruma sağlamaya yardımcı olacağı anlamına gelmektedir.
50 SPF ultraviyole ışınlarını %98 oranında engeller. 100 SPF ultraviyole ışınlarını %99 oranında engeller.
15 koruma faktörlü bir güneş kreminin UVB ışınlarının %93'ünü, 30 koruma faktörlünün %97'sini, 50 koruma faktörlünün ise %98'ini önlediğini görürüz. Bu da aslında başka bir ifadeyle 15 koruma faktörlü bir ürünün 100 fotondan 7'sinin, 30 koruma faktörlü bir ürünün ise 3'ünün geçmesine izin verdiği anlamına gelir.
Yüksek faktörlü güneş kremleri daha fazla UVB koruması sağlar ve cildinizi yanmaktan korur. Ancak bazı araştırmalar çok yüksek faktörlerin cilt kanseri riskini azaltmak konusunda daha etkili olmadığını gösteriyor. Dolayısıyla uzmanlar genellikle 30-50 faktör arasında olan güneş kremlerini öneriyor.
Yüz için ayrı, güneş için ayrı güneş kremi kullanılmalı.
Güneş koruyucunuzun pH değeri, cildiniz gibi 5.5 olmalı
Cildin çevresel etkilere karşı koruyucu doğal bir tabakası oluyor. pH değeri 5.5 olan bu doğal tabakanın sağlıklı kalması için aynı pH değerine sahip ürünler kullanılmalı. Bu nedenle kullandığımız güneş kreminin de 5.5 pH değerine sahip olması gerekiyor.
Uzmanlar, vücut için kullanılan güneş kremlerinin yüze sürülmemesi gerektiğini söylüyor.
SPF, "Sun Protection Factor" kelimesinin kısaltmasıdır ve güneş kremi ürünlerinin koruma faktörünü ifade eder. SPF değeri, cildi güneşin ultraviyole (UV) ışınlarından koruma kapasitesini belirtir. Yani, ne kadar yüksek bir SPF değeri kullanırsanız cildiniz o kadar uzun süre güneşin zararlı etkilerinden korunabilir.
Güneş kremlerinin özellikleri hem UVA hem de UVB filtreleri içermeli, deriden iyi emilmeli, deriyi nemlendirmeli, suya, terlemeye ve sürtünmeye karşı dayanıklı olmalı, etki süresi uzun olmalı, kolay sürülebilmeli, zararlı maddeler içermemeli, tahriş etmemeli, alerjen olmamalıdır.
Eğer kreminizin kimyasal güneş koruyucu içeriği bulunuyorsa, önce güneş kreminizi, arkasından nemlendiriciyi veya makyajı uyguluyoruz. Unutmayın, kimyasal güneş koruma ürünlerinin güneşe karşı tam koruma sağlaması, cilde uygulanıp emilmesinden 15 ile 30 dakika sonra başlıyor.
Beyaz tene sahip kişilerin, 45-50 SPF özelliği bulunan yüksek koruma sağlayan güneş kremi kullanmaları gerekmektedir.
Güneş koruyucu yüz kremi içinde, 50 faktörlü güneş kremi ne kadar koruma sağlar derseniz, yapılan hesaplamalara göre 500 dakika, yani neredeyse 8 saate kadar koruma söz konusudur.
Yüz için kullanılan güneş kreminin SPF değeri cilt tipinize, hassasiyetine, yaşına ve güneşe maruz kalma süresine göre değişir. Yüz için genellikle 30 SPF kullanmak yeterlidir ancak cilt hassasiyeti yüksek olan kişiler için daha yüksek bir SPF kullanmak daha uygun olabilir.
3- Esmer tenliyseniz SPF 15 ideal bir koruma faktörü olabilir. Güneşte yandıktan sonra koruma faktör oranını kademeli olarak azaltabilirsiniz. 4- Kumral tenliyseniz SPF 30 koruma faktörlü güneş kremleriyle güneşe çıkabilir, daha sonra faktör sayısını düşürebilirsiniz.
Yüzdeki güneş kararması nasıl geçer sorusunun cevabı olarak yüz güneş kremi çeşitlerini kullanabilirsiniz. Güneş korumalı olarak üretilen kremler aynı zamanda cildin onarılmasını da sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri