Boyun fıtığında cerrahi tedavinin amacı, omurilik ve sinir dokusuna olan baskıyı ortadan kaldırmak. Bir başka deyişle fıtığı yok etmek. Bunun sonucunda da hasta ağrı, kolda uyuşma ve güç kaybı gibi yakınmalarından kurtuluyor. Günümüzde uygulanan cerrahi operasyonlar boyun fıtığında kesin çözüm sağlayabiliyor.
Boyun fıtıklarının büyük çoğunluğu ameliyatsız iyileşir. Hastanın kol ve ellerinde ilerleyici güç kaybı varsa ve hasta diğer tedavilere cevap vermiyorsa cerrahi düşünülebilir.
Etmez.
Boyun fıtığı tedavi edilmezse durum kötüleşebilir ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Omurilik veya sinir köklerine baskı yaparak ağrı, uyuşma, güçsüzlük ve hatta felce neden olabilir. Ayrıca, fıtığın tedavi edilmediği durumlarda ilerleyici kas zayıflaması, kalıcı hasar, hatta felç riski oluşabilir.
Boyun fıtığı ameliyatı omuriliğin ve bölgedeki sinirlerin üzerindeki baskıyı ortadan kaldırma disiplinine dayanmaktadır. Klasik yöntemler ile gerçekleştirilen ameliyatlarda büyük kesi açılmakta ve doku / sinir hasarı oluşma riski fazladır.
İlgili 15 soru bulundu
Boyun fıtığı ameliyatının geciktirilmesi bel fıtığındakinden daha tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Boyundan aşağı felç bile olabilir. Eğer cerrah tarafından ameliyat olunması söylenmişse gecikmeden olunmalıdır.
Boyun Fıtığı Ameliyattan Sonra Tekrar Eder mi? Bel fıtığı ameliyatından sonra aynı bölgede nüksetme ihtimali az da olsa vardır. Ancak boyun fıtığı ameliyatından sonra aynı yerde tekrarlama olmaz. Boynun anatomik özelliğinden kaynaklanan güzel bir avantajdır.
Cerrahi tedavi seçeneği; tıbbi tedaviye yanıt alınamayan, güç kaybı olan, belirgin omurilik ve/veya sinir kökü basısı saptanan hastalara önerilir. Ameliyatın önden veya arkadan yaklaşımla yapılması kararı, beyin ve sinir cerrahı tarafından sizin muayeneniz, radyolojik incelemeleriniz sonrasında verilir.
Boyun fıtığı ameliyatı, bel fıtığı ameliyatına göre çok daha hızlı bir iyileşme dönemi gösteren ameliyattır. Boyun fıtığı hastaları ameliyatın ertesi günü bile çalışabilirler, aynı gün taburcu olabilirler. Bir haftayı geçiren hasta pek olmaz.
Boyun fıtığının tehlikeli hale gelmesi genellikle nadir görülen bir durumdur. Bununla birlikte omurilik sıkışması, şiddetli kas güçsüzlüğü, şiddetli ağrı gibi bazı belirtiler ciddi bir durumu işaret edebilir ve derhal tıbbi müdahale gerektirebilir.
Omurilik içerisinden geçerek vücudumuza yayılan sinirler boyun fıtığından dolayı tahriş olabilir. Bu durum kola yayılan ağrı dahil farklı semptomlara neden olur. Tahriş olmuş bir sinir kökü ağrıya, uyuşmaya, karıncalanmaya ve hatta kol gücünün bir kısmının kaybedilmesine neden olabilir.
Operasyon yaklaşık 1 saat kadar sürer.. Boyunda fıtığın boşaltıldığı yere Cage veya Protez dediğimiz özel bir malzeme konur. Hasta ameliyat sonrası servise alınır ve yaklaşık 4 saat sonra yürür. Boyun fıtığı ameliyatı sonrası genellikle boyunluk kullanmak gerekmez..
Fıtık aynı zamanda cinsel fonksiyonları da olumsuz etkiliyor. Örneğin her iki cinsiyette de cinsel ilişki sırasında ağrıya yol açabiliyor. Ayrıca oluşan şişlik kişileri estetik yönden rahatsız ederek özgüven eksikliği oluşturabiliyor. Bu faktörlerin etkisiyle de zamanla cinsel isteksizlik sorunu başlayabiliyor.
İlaç Tedavisi
Disk fıtığı için anti-inflamatuar, steroidler, kas gevşeticiler, anti-depresanlar, antikonvülsanlar, sınırlı süre için opioidler reçete edilebilir. İlaçlar doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
Boyun fıtığı semptomları çoğu zaman ameliyatsız tedavi yöntemleriyle hafifletilebilir veya tamamen iyileştirilebilir.
Boyun Fıtığı Patlamasında Ameliyat Dışı Tedaviler Nelerdir? Çoğu durumda, fıtıklaşmış bir diskten kaynaklanan ağrı birkaç gün içinde iyileşir ve 4-6 hafta içinde tamamen geçer. Aktivitenizi kısıtlamak, buz / ısı terapisi ve ilaç kullanmak iyileşmenize yardımcı olabilir.
Omurilik ve sinir hasarı, doğal olarak en çok korkulan komplikasyondur. Nadir görülse de, oldukça önemli bir risk olan omurilik ve sinir hasarı, genellikle ameliyat öncesinde sinir dokuların etkilenmiş olduğu hastalarda, ameliyat öncesinde var olan kısmi felçlerin artması şeklinde görülür.
Boyun Fıtığında Ameliyat Gerektiren Durumlar
Başlıca iki durumda boyun fıtıklarında ameliyat seçeneği öne çıkmaktadır. Omurilik ezilmeye bağlı olarak hasarlanma belirtisi gösteriyorsa (servikal miyelopati) ve sinir kökü sıkışmasına bağlı kolda ağrı, uyuşma ve güçsüzlük belirtileri (radikülopati) varsa.
Operasyon sonrasında ameliyat yerinde karıncalanma gibi şikayetlerin olması son derece normaldir. Operasyon sonrasında gerçekleştirilen pansuman su geçirmez olduğu için hastaların banyo yapmasında herhangi bir sakınca bulunmuyor.
Normal şartlarda tam endoskopik bel ve boyun fıtığı ameliyatlarından sonra hasta bir gün hastanede kontrol amaçlı yatırılır. Ertesi gün taburcu edilir. AMELİYATTAN KAÇ GÜN SONRA SEYAHAT EDİLİR? Ameliyat sonrası hastanın yolculuk yapmasında sakınca yoktur.
Sinire ve sinir köküne baskı artarsa, uyuşukluk ve elde güç kaybı görülebilir. Muayene eden doktor fıtığın varlığını ve seviyesini % 80 oranında tespit edebilir. Kesin tanı için boyun grafisi, tomografi, MR, EMG gibi radyolojik tetkikler uygulanarak teşhis belirlenir.
Ameliyattan sonra 1 hafta boyunca hasta otururken ve ayakta iken boyunluğu takılı olmalıdır, yatarken boyunluğu takmak gerekmemektedir.
Boyun fıtığı olan biri nasıl yatmalı? Boyun fıtığı olan kişinin en ideal şekilde yatış pozisyonu, sırtüstü ya da yan yatış olmalıdır. Sırtüstü yattığınızda yastığın boyun eğriliğinizi desteklemesine dikkat etmeniz gerekir.
Hafif incinme vakalarında 3 – 4 gün boyunluk kullanımı yeterli olabilirken, daha ciddi vakalarda bu süre çok daha uzayabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri