Özellikle kış aylarında yünlü battaniyeler ile birlikte kullanım durumlarında bitlenme riskine yeşil ışık yakabilir. Kapalı havasız bir odada bulunan yorganlar için direkt çözüm havalandırmanın belirli sıklıkla yapılması gerektiğidir.
Baş biti, insanlarda en sık görülen türdür. İnsanların birbiriyle yakın fiziksel teması, tarak, saç fırçası, şapka, eşarp veya havlu gibi eşyaların ortak kullanımı ve döşeme veya yastık gibi yüzeylerle saçın temas etmesi sonucunda bulaşır.
Özellikle bitlerin yaşam alanları kafa alanı olduğundan yastık, yorgan kılıfları, battaniyeler, kişinin elbiseleri gibi eşyalar çamaşır makinesinde yıkanmalıdır. Sıcaklığın en az 60 derece olması bitlerin ölmesi açısından önemlidir.
Çocukların okul, yatakhane gibi ortak alanları paylaşmaları bitlerin bulaşması için uygundur. Hijyene dikkat edilmemesi bitlerin yayılmasını hızlandırır. Bitler vücut dışında 48 saat kadar canlı kalabildikleri için yastık, yorgan, çarşaf gibi eşyalarda 2 gün canlı kalabilirler ve buradan başka kişilere bulaşabilirler.
Yataklar: Çarşaflar, battaniyeler, yastık kılıfları 30-40 dakika boyunda yüksek ısıda kurutucuya atılmalıdır. Kanepe & Koltuklar: Elektrik süpürgesi ile süpürüp, 2-3 günlüğüne üzerini bir battaniye veya örtü ile örtün. Yerler & Halılar: Tekrar elektrik süpürgesinden yardım alın ve 2-3 boyunca yerden kaldırın.
İlgili 25 soru bulundu
Saç derisine iyice yedirilen beyaz sirke yaklaşık 2 saat kadar saçta bekletilir. Daha sonra ise aralıklı özel bit tarağı ile saç iyice taranır. Bu şekilde saçtaki ölü bitler hızla saçlardan uzaklaştırılır. Beyaz sirke ile yapılan uygulamanın ardından saç şampuan ile köpürtülerek bol su ile yıkanmalıdır.
Peki bit nasıl geçer? Beyaz sirke ve elma sirkesi bite evde uygulanabilecek en kolay çözümdür. Bunun dışında özel bit şampuanları ve losyonlarıyla da saçı bitlerden arındırmak mümkündür. Yıkadıktan sonra ince bir taraf yardımıyla bitlerin saçtan temizlenmesi daha kesin bir çözümdür.
Özellikle kış aylarında yünlü battaniyeler ile birlikte kullanım durumlarında bitlenme riskine yeşil ışık yakabilir. Kapalı havasız bir odada bulunan yorganlar için direkt çözüm havalandırmanın belirli sıklıkla yapılması gerektiğidir.
Saç Biti Neyi Sevmez? Saç biti ve sirkesi, keskin kokulu malzemeleri sevmez. Bu nedenle sizlere önerdiğimiz yöntemlerde kokusu olan malzemelerden faydalanılmıştır. Özellikle de limon suyu, sarımsak, nane yağı ve biberiye yağı bitlerin sevmediği kokuları barındırır.
Saçın köküne yakın bir yerde saça yapışık halde dururlar. Saç derisinden çok az miktarda sık sık kan emerek beslenir. Dişi bir bit günde 7-10 arası yumurta yapar hızlı çoğalır. Sirkeler yaklaşık bir hafta içinde yumurtadan çıkar.
Günümüzde bu teknolojiyi sunan FDA onaylı bir ürün bulunmaktadır. Standart bir saç kurutma makinesi doğru bir teknikle kullanıldığı takdirde yumurtaların %96.7'sini öldürecektir.
Ayrıca sanılanın aksine bit kendiliğinden türeyen bir canlı değildir. Bit bulaşarak insandan insana geçmektedir.
Bunun için sirke ve su karıştırılır. Daha sonra saç diplerine sürülür. Saçlara streç film sarılır. 1 saat kadar streç film saçlarda bekletilir. En son bit şampuanı ile saçlar yıkanır ve bit tarağı ile taranır.
- Fırça ve taraklar sıcak suda (50 derece) veya bit şampuanı olan bir kapta bekletilerek temizlenmeli. - Yastık kılıfları, son birkaç gün giyilen giysiler ve saç tokaları sıcak suyla yıkanıp sıcak havayla kurutulmalı. - Yıkanamayan her şey çöp torbasına konup ağzı sıkıca bağlanarak 10 gün saklanmalıdır.
7 günde olgun bite dönüşür. Bit konağın dışında 3 gün, sirke ise 10 gün can- lı kalabilir. Hareket kabiliyeti; 23 cm/dk hıza ulaşabilir, fakat sıçrama ve uçma yeteneği kısıtlıdır. Vücut biti ise yumurtalarını genellikle kıyafetlerin içi- ne ve kıvrım yerlerinin yakınına bırakır.
Bitler kendi kendine kirlilik nedenli oluşan varlıklar değillerdir. Bulaş yolu kafadan kafaya geçmesiyle oluşur. Kafanızda yaklaşık olarak maksimum 24 saat hayatta kalabilirler ve bundan dolayı istilaların çoğu direkt olarak kafanıza olan temastan kaynaklanır. Yakın temas bu noktada önemli bir anahtardır.
Yaklaşık 15 dakika boyunca saç derisinde ve boylarında kalacak olan sprey formlar, bu süre zarfından etkili formülleri sebebiyle bitlerin olduğu yerlerde ölerek etkisiz bir hal almasını sağlar.
Bu sayede saç tellerine tutunmuş olan bit ve sirkelerin kafadan ayrılmasını sağlarlar. Sirke bit şampuanı ve spreyi özel içeriği ile saça yapışan bu canlıları öldürerek etkisiz hâle getirir. Aynı zamanda bit ve sirkelerin saçtan çok daha kolay bir şekilde ayrılmasına da yardımcı olur.
Saç Kurutma Makinesi / Maşa / Düzleştirici Bu tarz cihazların yardımıyla bazı bitleri öldürebilirsiniz ama onlar sizin kafa derinizin yarısından fazlasını ele geçirdiği ve bu cihazlar her yere ulaşamayacağından etkili bir yöntem olduğu söylenemez.
Nem kontrolünü de en iyi şekilde sağlar. Bu genel özellikler, yün yastığın terlemeyi azaltmasını da sağlar. Terleme sorunu olan bireylerin bu problemini çözer. Uyku esnasında optimum sıcaklığı koruma konusunda da usta olan yün yastıklar, vücut ısısını dengelemeye yardımcı olarak alerjenlere karşı avantaj sağlar.
Bit 3-10 yaş kız çocuklarında daha fazla görülür
Bitlenme her insanda, her coğrafyada, her yaş grubunda oluşabilen, bulaşıcı kaynağı insan olan bir hastalıktır. Etkeni bir parazittir. İnsanlarda yerleşim yerine göre; “baş biti”, “vücut biti” ve “kasık biti” olarak üç tür bitlenme görülmektedir.
Küçük, oval ve kahverengi böceklerdir. Yetişkin bir tahtakurusu, elma çekirdeğine benzer boyutta bir vücuda sahiptir. Ancak beslendikten sonra yatak böceklerinin vücutları şişer ve kırmızı bir renge bürünür. Tahtakuruları uçmaz; ancak zeminde, duvar ve tavanlarda çok hızlı bir şekilde hareket edebilirler.
Aynı oranda olmak şartıyla beyaz sirke ve suıyu bir kaba koyup karıştırın. Oluşan karışımı tüm saça ve saç derilerine sürüp 1-2 saat bekletin. Daha sonra ince aralıklı bit tarağı ile saçlarınızı tarayıp ölü bitleri saçınızdan uzaklaştırın. Son olarak saçınızı şampuanlayıp yıkayın ve durulayın.
Bitlenmeyi nasıl anlarız? Bitlenmeyi gösteren ilk ipucu; saçlı deri, ense ve kulak arkasındaki kaşınma hissidir. Kaşıntı, bitin salgısına karşı gelişmiş allerjik bir reaksiyondur. Biti tespit etmek için ense ve kulak arkasındaki saçlar dikkatle incelenmelidir.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'nun saçta oluşan bitlere karşı tavsiye ettiği kür ile saçınızdaki bitlerden tamamen kurtulabilirsiniz. Haftada 1 defa doğal elma sirkesi, saç diplerine parmaklarınızla çok bastırmadan masaj yaparak saç uçlarına kadar uygulanır ve yarım saat etki etmesi beklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri