Hasta aynı gün hastaneden çıkabileceği gibi, bir akşam hastanede kalması gerekebilir. Eğer ameliyat sırasında iki omurun birbirine kaynaması için omurlar arasına bir kafes yerleştirilmiş ise, hastanın boyun hareketlerinin kısıtlanması için 4 ile 6 hafta arasında boyunluk kullanması önerilir.
Normal şartlarda tam endoskopik bel ve boyun fıtığı ameliyatlarından sonra hasta bir gün hastanede kontrol amaçlı yatırılır. Ertesi gün taburcu edilir. AMELİYATTAN KAÇ GÜN SONRA SEYAHAT EDİLİR? Ameliyat sonrası hastanın yolculuk yapmasında sakınca yoktur.
Ameliyat Sonrası
Hastalar yaklaşık operasyondan bir hafta sonra taburcu olabilir.
Ameliyat sonrası hastaneden taburcu olduktan sonra yüzeyel (ciltten görünen) yaranın iyileşmesi için ilk 1 hafta yatak istirahati öneriyoruz. Bu dönemde günde 5-6 kez temel ihtiyaçlarınız için (yemek, tuvalet vs.) kalkabilir sandalyede oturup yemeğinizi yiyebilirsiniz.
Boyun fıtığı ameliyatı riski var mıdır? Bütün ameliyatlarda bir risk söz konusudur. Boyun fıtığı ameliyatında da ameliyatın doğası gereği az da olsa risk vardır. Boynun ön tarafından ve boynun arka tarafından yapılan cerrahiye göre değişmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
En sık sorulan sorular arasında boyun fıtığından ameliyat olmaz isem felç olurmuşum sorusudur. Tıp literatüründe boyun fıtıklarının ancak % de 1 'i ameliyatlıktır. Maalesef her boyun fıtığına felç olursun, acil ameliyat olmalısın önerisi alışkanlık haline gelmiş, bu durum hastalarda endişe ve korku nedeni olmuştur.
Omurilik ve sinir hasarı, doğal olarak en çok korkulan komplikasyondur. Nadir görülse de, oldukça önemli bir risk olan omurilik ve sinir hasarı, genellikle ameliyat öncesinde sinir dokuların etkilenmiş olduğu hastalarda, ameliyat öncesinde var olan kısmi felçlerin artması şeklinde görülür.
Boyun fıtığı ameliyatı boynun ön kısmından yaklaşık 1.5cm'lik cilt kesisi ile mikroskop altında yapılır.. Operasyon yaklaşık 1 saat kadar sürer.. Boyunda fıtığın boşaltıldığı yere Cage veya Protez dediğimiz özel bir malzeme konur. Hasta ameliyat sonrası servise alınır ve yaklaşık 4 saat sonra yürür.
Böylece iyileşme süreci kısalır. Mikrocerrahi operasyonları Ne Kadar Sürer? Ameliyatın yapılacağı bölgeye ve hastalığın durumuna göre değişkenlik göstermekle birlikte, genellikle 1-2 saat süren operasyonlardır.
Ameliyattan sonraki dönemde 1 hafta ani hareketlerden ve ağır kaldırmaktan kaçınılması gerekmektedir. 1 hafta sonra cinsel ilişkiye girilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.
Boyun fıtığı tedavi edilmezse durum kötüleşebilir ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Omurilik veya sinir köklerine baskı yaparak ağrı, uyuşma, güçsüzlük ve hatta felce neden olabilir. Ayrıca, fıtığın tedavi edilmediği durumlarda ilerleyici kas zayıflaması, kalıcı hasar, hatta felç riski oluşabilir.
Hafif incinme vakalarında 3 – 4 gün boyunluk kullanımı yeterli olabilirken, daha ciddi vakalarda bu süre çok daha uzayabilmektedir.
Boyun fıtığının sinirlere uyguladığı baskı arttıkça, kollarda ve parmaklarda uyuşukluk ya da karıncalanma hissi hatta güç kaybı görülebilir. Sırt, kol ve omuzlarda oluşan ağrılar gerekli tedavilerin uygulanmaması durumunda şiddetli ve her geçen gün yayılarak devam eden ağrılara dönüşebilir.
Yan yatarak uyumanız daha iyidir. Baş ve boynunuza yastığın yardımıyla normal bir duruş sağlayın ve kollarınızı aşağıda tutun. Eğer sırt üstü yatmak istiyorsanız yastığınızı baş ve boynunuzun altına gelecek şekilde koyun.
Fıtıklaşmış bir disk nedeniyle kol ağrısı olan kişilerin% 95'inden fazlası yaklaşık altı hafta içinde iyileşir ve normal aktiviteye döner. Konservatif tedaviye cevap vermezseniz veya belirtileriniz kötüleşirse, doktorunuz ameliyat önerebilir.
Ne zaman banyo yapabilirim? Kapalı bel fıtığı ameliyatı sonrası ortalama 3-4 gün, açık ameliyat sonrası ise yaranın büyüklüğüne ve durumuna bağlı olarak en az 10 gün süreyle, yara yerine su değmesi, yara iyileşmesini bozacağı için istenmez.
Ameliyat için; tümüyle uyutma - (narkoz - genel anestezi), belden iğne yapılarak belden aşağısını uyuşturma (spinal anestezi) veya doğrudan ameliyat bölgesine iğne yapılarak o bölgeyi uyuşturma (lokal anestezi) yöntemleri kullanılabilir.
Çıplak göz ile ve mikroskop ile yapılan (mikrocerrahi yöntemi) bel fıtığı ameliyatlarının tamamı açık ameliyatlardır. Mikrocerrahi yöntemi, çıplak göz ile yapılan ameliyata göre daha küçük bir kesi ile yapılsa da, kapalı bir ameliyat yöntemi değildir.
Hayati risk söz konusu olmamıştır. Aşağıdaki bilimsel yayın,boğulmuş karın duvarı fıtığı nedeniyle acil şartlarda ameliyat edilen yetişkinlerde %2.9 oranında ölüm görüldüğünü, bu vakaların %82'sinin 60 yaş üzerinde olduğunu bildirmektedir.
Ameliyat sonrası boyun fıtığının tekrarlama ihtimali çok azdır. Bel fıtığından sonra fıtığın tekrarlama ihtimali boyun fıtığına göre daha fazla olsa da yine de çok düşüktür.
Boyun Fıtığı Ameliyattan Sonra Tekrar Eder mi? Bel fıtığı ameliyatından sonra aynı bölgede nüksetme ihtimali az da olsa vardır. Ancak boyun fıtığı ameliyatından sonra aynı yerde tekrarlama olmaz. Boynun anatomik özelliğinden kaynaklanan güzel bir avantajdır.
Boyun fıtığı ne zaman tehlikeli olur? Boyun fıtığının tehlikeli hale gelmesi genellikle nadir görülen bir durumdur. Bununla birlikte omurilik sıkışması, şiddetli kas güçsüzlüğü, şiddetli ağrı gibi bazı belirtiler ciddi bir durumu işaret edebilir ve derhal tıbbi müdahale gerektirebilir.
Boyun fıtığı patlamış da olsa patlamamış da olsa büyük bir kısmı (%95) ameliyatsız iyileşir. Ameliyat gerekliliğini belirleyen sinir dokularının etkilenme derecesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri