Boyun fıtığı olan hastalar çoğunlukla ense kökünden başlayan, şakaklara ve göz çevresine dek yayılabilen baş ağrıları çekebilirler. Hatta hastaların yaşadıkları bu baş ağrılarının migren ağrıları ile ya da gerilim tipi baş ağrıları ile karıştırılması mümkündür.
Boyun kaynaklı baş ağrısının belirtileri nelerdir? Ağrı başın arka tarafından ve enseden başlar, yukarı doğru yayılır. Bazen göz çevresine dek yayıldığı olsa da bu durum nadiren görülür. Genellikle tek taraflıdır.
Boyun fıtığında ağrı sadece boyun bölgesiyle sınırlı kalmaz , kollarda , omuzda ,sırtta, göğüs bölgesinde ağrı olabilir. Boyun fıtıkları bazen baş ağrısına neden olabilir ağrı kulaklara yayılabilir. Boyun fıtığı bazen bacak ağrılarına da neden olabilir. Ağrı dışında kollarda ve bacaklarda uyuşma ve hissizlik olabilir .
Boyun fıtığı olan kişiler, enseden başlayarak göz çevresi ve şakaklara yayılan baş ağrısı yaşayabilirler.
Boyun fıtığının en önemli belirtisi boynun bir tarafından başlayıp kola doğru yayılan ağrıdır. Bu ağrı uyuşmaya neden olur ve parmak uçlarına doğru uzanır. Ağrının oluştuğu kol zayıflar ve güç kaybeder. Denge kaybına ve düşmeye neden olabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Boyun fıtığı hastalarında sıklıkla görülen radiküler ağrı, boyun bölgesinde sıkışan bir sinir nedeniyle omuzlara, kollara, ellere veya parmaklara vurabilen ağrı ile karakterizedir. Bu tarz ağrılar sinir köküne yapılan basının derecesine göre baş bölgesine, boyun bölgesine, omuz ve kollara rahatlıkla yayılabilir.
Boyun Fıtığının Belirtileri Nelerdir? Hastalar çoğunlukla boyun ve kol ağrısı şikayetiyle doktora başvurur. Diskin içinden dışarıya taşan kısım omurilik kanalından sinir köküne baskı yapar ve bunun sonucunda boyunda ve kolda ağrı görülür.
“Boyun fıtığı baş ağrısı yapar mı?” sorusuna maalesef “evet” yanıtını verebiliriz. Boyun fıtığı olan hastalar çoğunlukla ense kökünden başlayan, şakaklara ve göz çevresine dek yayılabilen baş ağrıları çekebilirler.
Boyun ağrısı: Başın arka kısmından şakaklara doğru yayılabilir. Şiddetli, geçmeyen kola yayılan ağrı şeklinde görülür.
Nasıl teşhis edilir? Görüntüleme yöntemlerinden (MR) yararlanılarak fiziksel muayene ile teşhis edilir. Boyundan gelen baş ağrının nedeni boyun fıtığı, omurilik kanal darlığı, gerilim tipi baş ağrısı, servikal lordoz (boyun düzleşmesi) olabilir.
Yan yatarak uyumanız daha iyidir. Baş ve boynunuza yastığın yardımıyla normal bir duruş sağlayın ve kollarınızı aşağıda tutun. Eğer sırt üstü yatmak istiyorsanız yastığınızı baş ve boynunuzun altına gelecek şekilde koyun. Yastık baş ve boynunuzu nötral pozisyonda desteklemelidir.
Boyun fıtığı ne zaman tehlikeli olur? Boyun fıtığının tehlikeli hale gelmesi genellikle nadir görülen bir durumdur. Bununla birlikte omurilik sıkışması, şiddetli kas güçsüzlüğü, şiddetli ağrı gibi bazı belirtiler ciddi bir durumu işaret edebilir ve derhal tıbbi müdahale gerektirebilir.
Sürekli büyüme eğiliminde olan ve çok kısa zamanda ortaya çıkan kitleler ise kötü huylu bir oluşumu düşündürmektedir. Kitlenin türünün belirlenmesi için kan tahlilleri, boyun ultrasonografisi, tomografi veya MR'ı değerlendirilir, gereklilik halinde biyopsi yapılır.
Ense Kökü Ağrısı ve Ense Ağrısı
Migren, tansiyon, duruş bozuklukları, osteoporoz, boyun fıtığı, kaslarda oluşan spazm… Tüm bu rahatsızlıkların ortak bir noktası var. Hepsi ensede ağrıya neden olabiliyor. Ense veya ense kökünde ağrı yaşam kalitesini düşüren en yaygın ağrıların başında geliyor.
Genel olarak bakıldığında göze vuran baş ağrısının en fazla görülen nedeni küme tipi baş ağrısı olmaktadır. Küme tipi baş ağrısı dayanılmaz olan, şiddetli ağrı, sık olarak bir gözün etrafından başlayan bir şekilde yayılım göstermektedir. Ağrı bazı zamanlarda yüz, boyun, omu, baş ve diğer alanlara da yayılabilmektedir.
Ağrı, sırt ve omuza yayılabilir. Bu tabloya baş ağrısı da eşlik edebilir. Tedavi edilmediği takdirde boyun düzleşmesi kişinin yaşam kalitesini önemli bir derecede etkiler.
Ağrı sırt ve omuza yayılabilir. Buna baş ağrısı da eşlik edebilir. Kola yayılan ağrı, uyuşma, karıncalanma, güçsüzlük gibi belirtiler de varsa düzleşmeyle birlikte muhtemelen boyun fıtığı da olabilir. Baş dönmesi, mide bulantısı, denge kaybı da ağrıya eşlik edebilir.
Ağrı kesici, kas gevşetici ilaçlar, masaj, gevşeme egzersizleri, akupunktur, fizik tedavi yöntemleri gibi tedaviler ile hastaların yarısına yakınında başarı sağlamak mümkündür. Bu tedaviler ile şikayetleri geçmeyen hastalarda ise yapılacak en etkili yöntem sinir blokajıdır.
Göz ve kulaklarda ağrı hissi ve baş ağrısı boyun fıtığı gelişimi sonrasında c2 sinir kökünün etkilenmesine bağlı olarak oluşabilecek belirtiler arasında yer alır.
Ani şiddetli bir baş ağrısı, ateş, boyun tutulması, kafa karışıklığı, halsizlik, çift görme, uyuşma hissi ya da konuşma güçlüğü birlikte baş ağrısı kötüleşirse ve özellikle bir kafa travması sonrasında gelişen bir ağrı ise en kısa sürede doktorunuzla irtibata geçiniz. Gerilim baş ağrısının nedeni bilinmemektedir.
Eğer ense ağrınız varsa öncelikle ense ağrısına neden olabilecek faktörlerin tespiti için hastanelerin “Ortopedi ve Travmatoloji” bölümüne görünmeniz gereklidir. Bu bölümde gerekli tetkik ve muayenelerin yapılmasının ardından doktorunuz sizi sonrasında “Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon” bölümüne sevk edebilir.
Boyun Fıtığı ciddi şekilde Hipertansiyon yapar.
Boyun fıtığına iyi gelen doğal yöntemler arasında; masaj, ağrı kremlerinin boyna uygulanması, sıcak, soğuk uygulama, ağrı kesici bitkisel tedavi ve boyna özel hareketler bulunmaktadır. Boyun fıtığına iyi gelen şeyler genel olarak ağrı kesici yöntemlerdir. Bunlardan biri melatonindir.
Stres gelecekte bel fıtığı ve boyun fıtığı gibi bel ve boyun problemlerine zemin hazırlayabilir. Bu sebeple stresinizi kontrol etmeye öğrenmeniz ağrı, kas gerginliği ve diğer semptomların giderilmesine yardımcı olabilir.
Çünkü bu çok değişik hastalıkların tedavileri de doğal olarak birbirinden farklıdır. Onun için boyun fıtığı, boyunda dar kanal veya boyun tümörü düşünülen hastaların mutlaka nöroşirürji (beyin, omurilik, sinir cerrahisi) uzmanına gitmeleri gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri