Niğde Tarhanası, Beyaz Kiraz Reçeli ve tabi ki Niğde denilince akla ilk gelen Niğde Gazozu şehrin en sevilen lezzetlerinden.
Alışveriş / Ne Alınır
Organik bal ve pekmezlerin yanı sıra, Niğde gazozu, misket elması, kiraz ve tahinli ekmek gibi yöresel lezzetleri ile de ünlü şehirde bu yöresel ürünler en çok satılan hediyelik eşyalar arasında.
Oldukça kalabalık bir malzeme listesine sahip olan tatlılardan olan kaymak tatlısı, Niğde'nin en özel lezzetlerinden. Hamurundan şerbetine dek her şeyinin el emeği göz nuru olduğu bu tatlı, iç harcında bulunan pirinç, süt, şeker ve yumurta ile de merak uyandırıyor. Yolunuz Niğde'ye düşerse, denemeden dönmeyin deriz.
Lezzetli bir yöresel yemek olan Mazaklı köftesi bulgur, kıyma ve baharatlar ile yapılmaktadır. Tadı ise son derece müthişti. Küçük küçük yapılan nefis köfteler salçalı suda kaynatılarak hazırlanıyor. Kendi küçük ama tadı büyük bir lezzet olarak Niğde'nin en başarılı yemeklerinden birisidir.
İlgili 41 soru bulundu
Niğde denilince ilk akla gelenler; Niğde Gazozu, Elması olmakla birlikte; her şehrin olduğu gibi, kendine has, şehrin meşhur lezzetlerini (BEYAZ KİRAZ REÇELİ, HELVETER TATLISI, ALIÇ SİRKESİ, KAYMAK TATLISI) ve zengin el sanatlarının (EL DOKUMA HALILAR, PALANCILIK, KEÇEÇİLİK, YÜN İPLİK BOYAMA) da mevcut olduğu bilinmesi ...
İğde (Elaeagnus), bir tür meyve ve bu meyveyi veren İğde ağacı türlerine verilen genel addır.
Çavdarda 43 bin ton ile birinci, (Türkiye'nin % 16'sı) Beyaz Lahanada 131 bin ton ile ikinci, (Türkiye'nin % 20'si) Elmada 573 bin ton ile üçüncü, (Türkiye'nin % 11'i)
Elma ağacı sayısında Niğde ili ülke sıralamasında ilk sırada yer alır. Ülke genelinde patates üretiminin % 25'lik bölümü ilimizde üretilmektedir. Geleneksel el sanatları bakımından Niğde önemli bir ildir. Niğde ilinde üretilen halılar dünyanın birçok ülkesinde müşteri bulmaktadır.
Yırtıcı kuş beslemeyi günümüzde de yaşatmaya çalışan Niğdeli Barlas Potukönen, yırtıcı kuşlara olan merakını çocukluğundan beri sürdürüyor. Niğde'nin Bor ilçesinde yaşayan Potukönen, 7 tane doğan besliyor.
Niğde, yaşamın ekonomik, ulaşımın sorunsuz olması, barınma imkânlarının yeterliliği, halkın öğrenciye sıcak yaklaşımı ve her konuda kolaylık göstermesi, suç oranının düşük olması, sakin ve güvenilir sosyal yapısı ile üniversite öğrencileri açısından oldukça cazip bir kenttir.
Niğde çevresinde Neolitik dönemden (M.Ö. 8000-5500) itibaren yerleşim sahasıdır (Toroğlu, 2006: 91; Öztürk, 2012: 8), Niğde çevresinde Hattiler, Hititler, Asurluların, Friglerin, Kimmerlerin, Medlerin ve Makedonyalıların hâkimiyeti izleri görülmektedir (Toroğlu, 2006: 97-108; Öztürk, 2012: 9-10).
Zayıf bir rivâyete göre de Niğde ismi, ilk çağ isimlerinden “Cadyna”dan gelmektedir. İslâm müelliflerinin eserlerinde ise Niğde için “Nekidâ”, “Nekide” olarak bahsedilir. Bu kelime zamanla “Nikede” şeklinde telaffuz edilmiş, Selçuklular bu şehre “Nigde” (Niğde) ismini koymuşlardır.
Bu tarihten sonra Niğde, Osmanlıların yıkılışına kadar Karaman eyaletine bağlı bir Osmanlı sancak şehri olarak varlığını sürdürmüştür. II. Mahmud döneminde 1831 tarihinde, Osmanlı ülkesinde ilk kez nüfus sayımı yapılmış, Niğde merkezinde 1.661 hanenin bulunduğu belirlenmiştir.
Kazım Baran ve Garip Bozkurt dedelerin yürüttüğü ceme, Adıyaman, Antep ve Mersin'den giden Aleviler de katıldı. Niğde'nin Merkez ilçesine bağlı Kömürcü Köyü bir Alevi köyü. Ancak bu köyde cemevi yok cami var.
Cumhuriyetin ilanı ile Niğde'nin Konya vilayetinden ayrılarak müstakil vilayet statüsüne kavuşması en önemli gelişmedir.
Kent merkezinde Niğde Kalesi, saat kulesi, Hüdavent Hatun Türbesi ve kent müzesine dönüştürülecek bedestenin de önemli eserler arasında yer aldığına işaret eden Şimşek, Bor ilçesinde Roma Havuzu, Tyana Krallığı'na ait antik kenti ve su kemerlerini ziyaret etmenin mümkün olduğunu vurguladı.
Niğde Şehri'nin eski çekirdeğini oluşturan Alaeddin Tepesi'nde kale, Alaeddin Camii, Rahmaniye Camii, Hatıroğlu Çeşmesi, Sungur Bey Camii, Sokullu Mehmet Paşa Bedesteni, Nalbantlar Çeşmesi, Ermeni ve Rum Kiliseleri gibi şehrin tarihsel geçmişini yansıtan birçok anıtsal yapı yer almaktadır.
NİĞDE. İL EKONOMİSİNE YÖN VEREN ÜRÜNLER: İlimiz ekonomisin de; sanayi dalında Kalsit, Madencilik, Hazır Tekstil, İplik, Süt ve Süt Ürünleri, Meyve Suyu; Tarım alanında ise başta Patates olmak üzere Elma, Lahana, Kiraz, Şeker Pancarı, çeşitli yaş sebze ve meyveler, bakliyat ve hububat ürünleri önemli bir yer almaktadır.
Niğde ilinde yaklaşık 12.000 adet işletme büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapmaktadır. Niğde ilinde 75 binin üzerinde inek bulunmaktadır. Bununla birlikte Niğde ilinde buzağı, dana, düve ve besilik erkek büyükbaş hayvanlar olmak üzere toplam 165.000 adet civarında sığır bulunmaktadır.
Niğde'de elma hasadının sona ermesiyle birlikte yaklaşık 600 bin ton rekolte elde edildi. Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, geçen yıla göre artış yaşandığını, Amasya elmasında misket elması üretiminde Türkiye'de ilk sırada Niğde'nin yer aldığını belirtti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri