Boyun fıtığı, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen bir durum olabilir, ancak tedavi edilirse genellikle tehlikeli değildir. Tedavi edilmediği takdirde boyun fıtığı, omurilik hasarı, sinir hasarı ve kalıcı sakatlıklar gibi ciddi sonuçlara yol açabilir.
Boyun fıtığının tehlikeli hale gelmesi genellikle nadir görülen bir durumdur. Bununla birlikte omurilik sıkışması, şiddetli kas güçsüzlüğü, şiddetli ağrı gibi bazı belirtiler ciddi bir durumu işaret edebilir ve derhal tıbbi müdahale gerektirebilir.
Boyun fıtığı tedavi edilmezse durum kötüleşebilir ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Omurilik veya sinir köklerine baskı yaparak ağrı, uyuşma, güçsüzlük ve hatta felce neden olabilir. Ayrıca, fıtığın tedavi edilmediği durumlarda ilerleyici kas zayıflaması, kalıcı hasar, hatta felç riski oluşabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Uyurken yan pozisyonda, öne doğru bükülerek bacaklar karına doğru çekip yatmak sağlık bakımından en uygun pozisyondur. Yüz üstü yatmak yerine yan yatmak tercih edilmelidir. Boyun sağlığı için kuş tüyü, elyaf gibi maddelerden yapılmış yastıklar yerine ortopedik yastık kullanmak gerekmektedir.
Yan yatarak uyumanız daha iyidir. Baş ve boynunuza yastığın yardımıyla normal bir duruş sağlayın ve kollarınızı aşağıda tutun. Eğer sırt üstü yatmak istiyorsanız yastığınızı baş ve boynunuzun altına gelecek şekilde koyun. Yastık baş ve boynunuzu nötral pozisyonda desteklemelidir.
Boyun fıtığı hem beyni hem de sinirleri etkileyen bir hastalıktır. Dolayısıyla beyin ve sinir cerrahi uzmanları bu hastalıkla ilgilenirler. Omurlar arasında diskler bulunmaktadır.
Boyun fıtıklarının sadece %2-3 kısmında ameliyat gereklidir. Bunlar; kol, el ya da parmaklarda fonksiyon veya kuvvet kaybı, aşırı sırt, boyun veya kol ağrısı, idrar kaçırma, tuvaletini kaçırma gibi durumlardır. Bunlar dışındaki durumlarda ilaç, istirahat ve fizik tedavi ile boyun fıtığı tedavi edilebilmektedir.
Sinire ve sinir köküne baskı artarsa, uyuşukluk ve elde güç kaybı görülebilir. Muayene eden doktor fıtığın varlığını ve seviyesini % 80 oranında tespit edebilir. Kesin tanı için boyun grafisi, tomografi, MR, EMG gibi radyolojik tetkikler uygulanarak teşhis belirlenir.
Boyun fıtığı veya boynu ilgilendiren diğer ağrılı durumlarda boyun pozisyon hissinin bozulması baş dönmesi ile ilişkili olabilir. Boyun ayrıca beyin ve beyinciği besleyen kan damarlarının geçtiği bölgedir. Kan dolaşımını bozan damar daralması gibi sorunlar denge sistemini etkileyerek baş dönmesi yapabilir.
Unutkanlık, dalgınlık, okumada konsantrasyon güçlüğünün de boyun düzleşmesi belirtilerinden biri olduğunu belirten uzmanlar, erken tedavi edilmemesi durumunda boyun fıtığı, boyun kireçlenmesi gibi hastalıkları da tetikleyebileceğini vurguladı.
Zamanla, fıtık küçülme eğilimindedir ve kısmi veya tam ağrı rahatlaması yaşayabilirsiniz. Çoğu durumda, boyun ve / veya kol ağrısı giderilecekse, bunu yaklaşık 6 hafta içinde yapar.
Boyun fıtığı semptomları çoğu zaman ameliyatsız tedavi yöntemleriyle hafifletilebilir veya tamamen iyileştirilebilir.
Boyun Düzleşmesi Eski Haline Gelir mi? Sağlıklı bireylerde kavisli olan fakat boyun düzleşmesi nedeniyle I şeklini alan omurlar doğru tedavi yöntemleriyle tekrar doğal kıvrımlı yapısına geri dönebilmektedir. Günümüzde, özellikle cerrahi olmayan yöntemlerle başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Boyun fıtığı hastalarında sıklıkla görülen radiküler ağrı, boyun bölgesinde sıkışan bir sinir nedeniyle omuzlara, kollara, ellere veya parmaklara vurabilen ağrı ile karakterizedir. Bu tarz ağrılar sinir köküne yapılan basının derecesine göre baş bölgesine, boyun bölgesine, omuz ve kollara rahatlıkla yayılabilir.
Bu semptomların dışında boyun fıtığı baş dönmesi, kulak çınlaması, görme bulanıklığı , denge kaybı ve bilinç bozukluğu gibi durumların nedeni olabilir.
Boyun Fıtığı Ağrısı Başa Vurur mu? “Boyun fıtığı baş ağrısı yapar mı?” sorusuna maalesef “evet” yanıtını verebiliriz. Boyun fıtığı olan hastalar çoğunlukla ense kökünden başlayan, şakaklara ve göz çevresine dek yayılabilen baş ağrıları çekebilirler.
Boyun fıtığı patlaması yaşandığında olan bölgede uyuşma, karıncalanma gibi belirtiler ortaya çıkar. Fıtığın yaşandığı bölgeden omuzlara, kollara ve ellere doğru da bu belirtiler yaşanabilir.
C5-C6 (C6 sinir kökü): Elin başparmak tarafında ağrı, karıncalanma ve / veya uyuşma hissedilebilir. Pazılarda (üst kolların önündeki kaslar) ve ön kollarda bilek ekstansör kaslarında da güçsüzlük yaşanabilir. C5-C6 diski, en yaygın fıtık görülen disklerden biridir.
Kayma çok şiddetli olduğunda diğer bir ifadeyle disk tamamen yerinden çıktığında bel fıtığı patlaması olarak adlandırılır. Fıtık patlamasında açığa çıkan disk sinirleri sıkıştırdığı için ağrı çok şiddetlidir ve genellikle aniden ortaya çıkar. Kişinin yaşamını çekilmez hale getirir.
Boyun fıtığına iyi gelen doğal yöntemler arasında; masaj, ağrı kremlerinin boyna uygulanması, sıcak, soğuk uygulama, ağrı kesici bitkisel tedavi ve boyna özel hareketler bulunmaktadır. Boyun fıtığına iyi gelen şeyler genel olarak ağrı kesici yöntemlerdir. Bunlardan biri melatonindir.
“Pamuk ve yün yastıklar çok faydalıdır, ancak özellikle sıcak havalarda terlemeye neden olabileceğinden boyun kaslarında spazmı arttırabilir. Yastıksız yatmak ya da çok yumuşak veya sert yastıklar ise yeterli boyun desteği sağlamayacağı için boyun problemlerinin gelişmesine neden olabilir.
Sıcak uygulama, kas spazmlarını azaltabilir ve kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir. Bununla birlikte, sıcak uygulama, fıtığın neden olduğu inflamasyonu azaltmaya veya fıtığın kendisini tedavi etmeye yardımcı olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri