En İyi Cevap. Arabanın şasilerinde, podyelerinde, direklerinde işlem yoksa ve hava yastıkları patlamamışsa kaputu değişik araba almakta bir sorun olmaz.
Aracınız önden hasar almış, ağır bir kaza geçirmişse, ön kaput düzeltme uygulamaları da işe yaramayacak durumdaysa ön kaput değişimi kaçınılmaz bir sonuç olabilir. Bir kaza sonucu bu değişim gerekliyse her şeyden önce ön çamurluk düzeltme, ön tampon düzeltme gibi işlemlerin yeni kaput takılmadan önce yapılması gerekir.
"Çamurluk ve kaputu değişen araba alınır mı?" Alınır, hem de gönül rahatlığıyla binilir.
Değişen parçalar orijinal olmasına rağmen aracın değeri yine de düşecektir. Ancak işin yetkili ve ehil ellerde yapılması, bu değer kaybını azaltıcı bir unsur olarak dikkate alınmalıdır. Bu yüzden ne kadar az değişenli araba alırsan o kadar iyi. Eğer fiyatı uygunsa tabii değişeni bol araçta alınır.
Genelde eksperde kaputun kapının araca bağlantı vidasına bakarlar, eğer o vidada aşınma, sıyrılma izin varsa direkt sök-tak yazarlar. Bazen kaput ayarı için veya motorda daha rahat çalışabilmek için sök-tak yapabilirler ama çıkma kaput da takabilirler.
İlgili 15 soru bulundu
Aracın kullanılmaz hale gelen parçasının yeni bir parça ile değiştirilmesine sök tak denir. Sök tak işleminde orijinalin yanı sıra sahte parçalar da kullanılabilir. Sahte parçaların kullanımı sürüş performansını ve araç değerini düşürebilir.
Oto ekspertiz sürecinde pek çok farklı kavramla karşılaşabilirsiniz. Yeni karşılaşanlara farklı gelebilecek kavramlar arasında; değişen, çıkma değişen, sök-tak gibi örnekler yer alıyor. Oto ekspertizdeki sök-tak kavramı ise aracın ilgili parçasının yerinden çıkarıldığını ve yeniden monte edildiğini ifade ediyor.
İstediğin aracın plaka bilgisini boşluk bırakmadan yazarak ''5664'' numaralı hatta gönderebilir, ağır hasar kaydı sorgulama işlemini tamamlayabilirsin. Bu işlem ücretli olarak yapılır ve işlem sonucunda yaklaşık ''9 TL'' ücret tahsil edilir.
Tramer bilgisine ulaşıp kaza ve hasar gördüğünüz ikinci el aracı oto ekspertiz kontrolü yaptırdıktan sonra onay belgesi ile çok rahat bir şekilde alabilirsiniz.
Ayıplı aracın bilgi dışında teslim alınmış olması halinde ihtar ve bildirim gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu süre cayma süresi olarak da bilinmektedir. Teslim tarihinden itibaren otuz güm içerisinde satıcıya karşı ihtarname çekilmelidir. İlgili süre içerisinde ihtarnamenin verilmiş olması gerekmektedir.
En İyi Cevap. Arabanın şasilerinde, podyelerinde, direklerinde işlem yoksa ve hava yastıkları patlamamışsa kaputu değişik araba almakta bir sorun olmaz.
Hasarı olan şasi kaza sırasında kolayca dağılarak kaza sebepli oluşacak hem negatif hem de pozitif enerjiyi artırır. Podye hasarı da bütün olarak hasarlı bir şasi olduğu manasına geleceğinden bu kümede değerlendirmek yanlış olmaz. Podye hasarı olan araçlara binmek oldukça tehlikelidir.
Atilla Bilgin, ikinci el otomobil alırken kilometreye bakmaktan ziyade aracın dış aksamına, kaportaya bakmanın daha mantıklı olduğunu söyledi. Bilgin, yaptığı açıklamada, günümüz teknolojisinde otomobildeki motorların çok gelişmiş olduğunu ve ömürlerinin uzun olduğunu ifade etti.
Ön kaputun altında bulunan en önemli bileşen, aracın motorudur. Motor, aracın güç kaynağıdır ve aracın çalışmasını sağlar. Motor bölmesinde bulunan bileşenler arasında silindirler, pistonlar, krank mili, supaplar ve yakıt enjektörleri bulunur. Bu bileşenler, aracın çalışması için gerekli olan enerjiyi sağlar.
Motoru yenilenme işlemi gören araç için usta kişilerin çalışmış olması tercih sebebi sayılabilir. Böyle bir durumda usta eller tarafından motoru yenilenen bir araç alınabilir. Bunda bir sakınca yoktur. Böyle bir uzun yıllar boyunca kullanılabilir.
Araçların tramer kayıtlarının da kaydolduğu Sigorta Bilgi Merkezi üzerinden hasar kaydı sildirme başvurusu yapılır. Ancak aracınızın hasar kaydında her hangi bir yanlışlık yoksa bu kaydın silinmesi mümkün değildir. Fakat keyfi olmayan sisteme yanlış girilmiş hasar kayıtları itiraz sonucunda sistemden silinir.
Hasar Kaydı ile Tramer Kaydı Arasındaki Farklar
Hasar kaydı ile sadece aracın geçirdiği kazaların meydana getirdiği tüm hasarlara ulaşım sağlanır. Tramer kaydında hasar kaydının yanı sıra aracın kusur oranı, sigorta işlem bilgileri, değişen parçaları gibi pek çok önemli detayı öğrenmek mümkündür.
Günümüz araç fiyatlarına baktığımız zaman bir parçanın değişmesi 5,000 TL onarılması 1500-2000 TL aralığında hasar kaydına mal olmakta.
Yani kazadan önce eğer araç 50.000 TL'de alıcı bulabiliyor fakat kaza sonrası yapılan tamire rağmen hasar kaydı nedeniyle oluşan kayıptan ötürü artık aracın fiyatı 45.000 TL'ye düşüyor ise aradaki 5.000 TL fark araçtaki değer kaybının miktarı oluyor.
Hasar miktarı 12.001,00TL – 20.000,00TL arası ise araç değer kaybı 12.825,00TL olacaktır. Hasar miktarı 4.001,00TL – 12.000,00TL arası ise araç değer kaybı 8.550,00TL olacaktır. Hasar miktarı 2.001,00TL – 4.000,00TL arası ise araç değer kaybı 4.275,00 TL olacaktır.
Ağır Hasar Kayıtlı Araç Alınır mı? Ağır hasar kayıtlı otomobiller hurdaya değil perte çıkarılıp onarıldıktan sonra muayeneden geçtiğine ve yeniden trafiğe çıkmasında bir sakınca olmadığına göre elbette alınır.
Aracın plakası ya da şasi numarası ile kullanabileceğiniz hizmet, hasar kayıtlarına sigorta şirketinin verdiği bilgiler üzerinden ulaştığı için, size en doğru bilgiyi sunar. Yetkili servis üzerinden servis kaydı sorgulama da araçta değişen parça sorgulama işlemi için kullanılan bir yöntemdir.
Hiç bir sıkıntı olmaz. Hiç bir ekspertiz tampon için boya ve tak çıkar var diye yazmaz.
Direkler sağlamsa alınır. Tek bakacağınız değişen kapılarda ayar çok önemli. Aksi taktirde ruzgar sesi cok geliyor orjinale gore. Almadan once degisen kapi tarafinda yolcu olarak 80-90-100 km gibi hizlarda ruzgar sesini dinlemeniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri