Ağrılar kontrol altına alındıktan sonra boyun eklemlerine normal hareket kabiliyetini kazandırmak ve eklemleri güçlendirmek için boyun egzersizleri önerilir. Gerekli durumlarda fizik tedavi uygulamalarından faydalanılır. Boyun korsesi önerilebilir. Eklem içi enjeksiyon yöntemleri uygulanabilir.
Bunun için ağrılı bölgeye 20 dakikalık sürelerle buz torbası veya havluya sarılmış buz parçaları ile kompres yaptıktan sonra ılık bir duş almak veya sıcak su torbası uygulamak yeterli olmaktadır. Bu yöntemler var olan ağrıların giderilmesi için kullanılır.
Boyun fıtığı belirtilerinin hafifletilmesine yardımcı olmak için sıcak uygulama kullanılabilir. Sıcak uygulama, kas spazmlarını azaltabilir ve kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Buz ve/veya ısı: Buz uygulamak, şişliği ve ağrıyı azaltmak için antienflamatuar olarak kullanılabilir. Başlangıçta, boyun ağrısı için soğuk kompres kullanmak daha iyidir. Bunun nedeni soğuk uygulamaların küçük kan damarlarını geçici olarak kapatabilmesi ve şişmeyi engellemesidir.
Yan yatarak uyumanız daha iyidir. Baş ve boynunuza yastığın yardımıyla normal bir duruş sağlayın ve kollarınızı aşağıda tutun. Eğer sırt üstü yatmak istiyorsanız yastığınızı baş ve boynunuzun altına gelecek şekilde koyun.
Boyun kireçlenmesi özellikle ilk başlarda ağrı kesici ilaçlarla kontrol edilebilir. Daha sonraki yıllarda fizik tedavi uygulanması ve boyun egzersizleri yapılması gerekir.
Bunlar; dinlenme, boyunluk kullanarak boyun hareketlerini kısıtlama, ödemi azaltan ve ağrıyı kontrol eden ilaçlar, fizik tedavi, egzersiz veya enjeksiyon tedavisi içeren uygulamalardır” dedi.
Sıcak suyun kan dolaşımını hızlandırdığı bilinmektedir. Özellikle de bel ve boyun ağrısı şikayetlerinde sıcak su uygulaması yapılır.
Boyundaki kireçlenme; yaşlanma ile birlikte mikro ve makro travmalar, duruş bozuklukları ve genetik faktörler kaynaklı olarak görülmektedir. Omurga kireçlenmesinin temelinde yatan en önemli faktörler arasında; ileri yaş ile birlikte sedanter yaşam yer almaktadır.
Boyun Kireçlemesi İçin Ne İyi Gelir? Kireçleme nedeniyle oluşan şişliğe okaliptüs yağı iyi gelir. Boyun ılık su ile yıkandıktan sonra okaliptüs yağı masaj ile boyna uygulanmalı. Şişlik geçene kadar bu masaj sürebilir.
İnsan vücudu için çok önemli olan omega-3 yağ asidi sadece kalp krizi ve felci önlemekle kalmıyor; kaslar, tendonlar ve eklemlerin kireçlenme sürecini de yavaşlatıyor. Uzmanlar, “Omega- 3'ü sadece balık yağından değil yumurtadan, yağlı balıklardan, keten tohumundan ve cevizden de almak mümkün” tavsiyesinde bulunuyor.
Eklem kireçlenmesinin tedavisinde önemli olan hastanın ağrısının giderilmesi ve eklem fonksiyonunun rahatça yerine getirilmesidir. Tedaviye adale güçlendirici egzersizler, ağrı kesici ve kıkırdak geliştirici ilaçlar, kilo verme ve fizik tedavi yöntemleri ile başlanır.
Uzmanlar kireçlenmeyi azaltmak için elma sirkesi kürü önermektedir. Elma sirkesini kireçlenme tedavisinde iki şekilde kullanabilirsiniz. Bir çay kaşığı organik elma sirkesi ile yine bir çay kaşığı balı ılık suyun içine ekleyin ve karıştırın. Bu karışımı yemeklerden önce günde iki defa için.
Kireçlenmenin tam iyileşme sağlayan kesin bir tedavisi yoktur ancak belirtileri yönetmek için farklı seçenekler mevcuttur. Doktorlar, eklemlerdeki ağrı ve iltihabi durum için ilaç reçete eder. Fizik tedavi ile belirtilerin hafiflemesi sağlanabilir. Bazı hastalarda cerrahi işlem gerekebilir.
Dinlenme: Boyun ağrısı yaşarken dinlenmek ve aktiviteleri kısıtlamak, ağrının hafiflemesine yardımcı olabilir. Isı veya Soğuk Tedavisi: Isı kompresleri veya soğuk paketler, kas spazmlarını rahatlatmaya ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
Bir fincan hazır ya da taze kekik çayını içerek boyun tutulmasından kurtulabilirsiniz. Boyun tutulması ile beraber yaşanan ağrılar da kekik çayı ile hafifletilmektedir. Ayrıca poşet kekik çayını ılık bir sıcaklığa getirip boyun bölgesine sıcak kompres olarak da uygulayabilirsiniz.
İlaç Tedavisi: Boyun ağrısının giderilmesi için kas gevşetici ilaçlar veya ağrı kesiciler kullanılabilir.
Eklem kireçlenmesi karşı evde aloe vera cilt yüzeyine sürülebilir, zencefil, zerdeçal ve yeşil çay tüketilerek iltihaplanmanın yarattığı ağrı azaltılabilir. Bunların yanında sıcak ve soğuk kompres yapmak, masaj uygulamak diz kireçlenmesine evde iyi gelen yöntemler arasında yer alır.
Omuz bölgesine yapılan hacamat uygulaması, kişide oluşan boyun kireçlenmesi, boyun fıtığı, kol ve omuzlardaki romatizma, tansiyon, akciğer hastalıkları, kireçlenme, halsizlik, uyuşma, baş dönmesi, baş ağrısı gibi durumların yanı sıra, saç dökülmesi ve kepek sorunları için gerçekleştirilmektedir.
Mevcut tıbbi literatür, parmakları sık çıtlatmanın bu eklemlerde artrit riskini artırmadığını göstermektedir. Boyun eklemi çıtlatmanın sakıncasının olup-olmadığı araştırılmamıştır. Ancak şu anda boynu kasıtlı olarak kütletme artrit riskini arttırdığını gösteren hiçbir kanıt yoktur.
Boyun Ağrısı
Mümkün olduğunca eğimli ve konforlu bir yastıkta yatmak son derece önemlidir. Yastıksız uyuyan bir kişinin boynu tutulur ve şiddetli ağrılar çekebilir. Boyun kaslarının ve omurganın doğal pozisyonunu korumak adına kaliteli bir yastık seçimi yapmak lazımdır.
Enflamasyonu azaltarak çalışan, steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) tipik olarak boyun tutulması ve ağrısı için ilk tedavi seçimidir. Yaygın NSAID tipleri arasında ibuprofen ve naproksen sayılabilir.
Sıcak su torbası, ısıtmalı yastıklar ve sıcak duş da boyun düzleşmesi kaynaklı ağrıların hafiflemesi konusunda yardımcı olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri