Mekansal uyarımları etkileyen algı türleri bulunur. Boyutsal algı bunlardan birisidir. Mekanın gerçek boyutları değişmezken, çeşitli renkler ya da form özellikleri sayesinde mekana bilinenden farklı boyutsal bir illüzyon katılır. Kromatik çeşitlilik, gözün değişik renkler için tekrar odaklanmasına neden olur.
İnsan içinde bulunduğu mekân ile sürekli bir etkileşim halinde olup içinde bulunduğu mekânı duyular yoluyla algılar. Bu algılar bilgi ve tecrübelerden yararlanarak yorumlanır. Algılamanın büyük bir kısmını görme duyusu kaynaklı görsel algı oluşturmaktadır.
Bireylerin kendi yaşantısı ve farklı mekânlarla ilgili sahip oldukları bilgi ve imgelerin bireylerin yaşantılarıyla ilgili aldıkları karaları etkileme şekilleri, mekânsal algı olarak adlandırılabilir (Üztemur vd. 2018:296).
Algı, duyu verileriyle oluşan imgenin, bilinçte şekillendirilip dış dünyanın anlamlı hale getirilmesidir. Duyusal-ansal bir işlev olmakla birlikte algı, ayrıca kişisel bir deneyimdir (Ittelson, 1960). Algının oluşmasını sağlayan tüm girdiler bireye özeldir ve zihin bunları toplar, bir bütün oluşturur.
Sonuç olarak mekânın algılanması, hem duyumsal hem de zihinsel bir süreç sonrasında gerçekleşmektedir. Kişilerin kültür ve deneyimlerini de içeren psiko-sosyal durumu, mekân içinde geçirilen zaman, mekânın ışık, ısı, konum vb. gibi fiziksel faktörleri mekânın algılanmasını doğrudan etkilemektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Algı, duyu organlarının fiziksel uyarılmasıyla oluşan sinir sistemindeki sinyallerden oluşur. Örneğin, görme gözün retinasına düşen ışıkla, işitme kulağa gelen ses ile oluşur. Algı bu sinyallerin sadece pasif bir şekilde alınması değildir. Öğrenme, dikkat, hafıza ve beklenti ile şekillenebilir.
İnsan içinde bulunduğu mekân ile sürekli bir etkileşim halinde olup içinde bulunduğu mekânı duyular yoluyla algılar. Bu algılar bilgi ve tecrübelerden yararlanarak yorumlanır. Algılamanın büyük bir kısmını görme duyusu kaynaklı görsel algı oluşturmaktadır.
Toplamda üç çeşit algı vardır. Bunlar sırasıyla Duyusal, Zihinsel ve Sezgisel algıdır. 1- Duyusal Algı: İşitsel algı - Daha yüksek çıkan seslerin diğer sesleri bastırması, işitsel algının en temel özelliklerinden biridir.
Algı, duyu organlarının fiziksel olarak uyarılmaları sonucunda sinir sisteminde meydana gelen sinyallerin yorumlanması olarak da tarif edilebilir. Örneğin görme ya da görsel algı, gözün retinasına düşen ve görülebilir spektrum dâhilinde 'görmeyi' sağlayan, algılayabilmeyi sağlayan yetenek olarak tarif edilebilir.
Mekanda Konumun Algılanması (MKA); Figürün her bir parçasının göreli konumunu fark etmenin psikolojik bir süreç gerektirdiği ve bu sürecin dikkat gerektirdiği söylenir. Dizide görünen figürlerin ters çevrilmiş ve döndürülmüş versiyonlarına dikkat etmeyi içerir.
Gerçeklik algısı, bir kişinin çevresindeki dünyayı algılama biçimini ifade eder. Algı, kişinin duyuları ve zihinsel süreçleri yoluyla elde ettiği bilgilerin işlenmesi ve anlamlandırılması sürecidir. Bu süreçte, kişinin deneyimleri, inançları ve önyargıları da rol oynar.
Duyusal algı, dokunma, tat, koku, işitme, görme – vestibüler ve propriyoseptif sistemler gibi duyuları içeren bir beyin fonksiyonudur.
İçalgı: kas ve tendonlarımızın pozisyonu hakkındaki bilgileri anlayabilme kabiliyetidir, bu sayede duruşumuzun ve vücudumuzun her bir parçasının nerde olduğunu anlayabiliriz. Vestibüler ve dermal algıyla alakalıdır. İçten alıcı algı: iç organlarımızın durumuna işaret eden hisleri yorumlayabilme kapasitesidir.
Mekansal algı, hareket ve zaman kavramları ile birleşerek, mekanı oluşturan tüm bileşenlerin zihinde bıraktığı etki veya imajdır.
Derinlik algısı: Görme duyusuyla alakalı algıyı ifade eder. Nesnelerin üç boyutlu algılanmasına derinlik algısı denir. Örneğin: bir nesnesin yakınlığı veya uzaklığıyla beraber algılanmasını ifade eder.
Sezgisel algı bu içsel çağrışımlarla oluştuğundan daha ziyade kişiye özeldir. Sezgiseller gözle görülen ve elle tutulan gerçeklerle pek fazla ilgilenmezler. Gözle görüleni, üstün duyularını kullanarak anlamak isterler. Olaylar arasındaki bağlantıları ve altında yatan anlamları ararlar.
➢Duyum daha çok duyu organları aracılığı ile alınan fiziksel bilgilere karşılık gelen fizyolojik bir süreçtir. ➢Algı (perception) ise, duyusal bilginin yorumlanması için gerçekleşen daha yüksek düzeyde bir bilişi kapsamaktadır. Duyum, uyaranın ilk olarak tespitini; algı ise hissettiklerimizin yorumlanmasını içerir.
Algıda seçiciliği etkileyen dış etmenler; uyarıcının şiddeti, aşırı zıtlık, hareketlilik, süreklilik, tekrar, alışılmışın dışındaki uyarıcılar ve tanışıklıktır. İç etmenlerse; beklenti, ilgi, gereksinim ve inançtır. Kişi ihtiyaçlarına ya da dış uyarıcılara göre algıda seçim yoluna gidebilir.
Özetle, düşünce soyut bir nesnesin zihinde oluşturduğu faaliyettir. Algı ise somut bir nesnenin zihindeki yansımasıdır. Kavramaları biçimlendirirken problemlerin çözümlerinde sebeplerde ve kararlar vermede meşgul olmak gibi düşünce bilginin beyinsel işletiminin ortaya çıkmasıdır.
Kişi algısı, çeşitli bilgi kaynaklarına dayanarak diğer insanlar hakkında izlenimler, görüşler ve yargılar oluşturduğumuz süreci ifade eder. Bunlar arasında fiziksel görünüm, sözlü ve sözsüz iletişimin yanı sıra gözlemlenen davranışlar da yer alabilir.
Nesne tespiti, dijital görüntülerde ve videolarda belirli bir sınıftaki (insanlar, binalar veya arabalar gibi) anlamsal nesnelerin örneklerini algılamakla ilgilenen, bilgisayarla görme ve görüntü işleme ile ilgili bir bilgisayar teknolojisidir.
Bu ilkeye göre insanlar çeşitli nesneleri algılarken birbirine yakın olanları grup oluşturarak algılarlar. Bu ilke günlük hayatta sık sık reklam amblemlerinde, olayın ilişkili yönünü vurgulamak için kullanılır.
Dokunsal algı: Deri temasıyla veya parmaklarla dokunma ile edilen duyuyu ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri