Bozaya gelince: Bilindiği gibi, boza, darı hamurundan yapılan ekşimsi bir içecektir. Tatlılaştırılarak içilmektedir. Bu şekilde yapılan bozanın içine sarhoşluk verici bir şey karıştırılmadığı müddetçe içilmesi haram değildir, helaldir.
Taze boza içmek caizdir.
Mısır ve sudan imal edilen bozaya gelince, sarhoş edici hale gelirse o zaman haram olur. Bozanın sarhoş edici hale gelmesi de ancak (ekşimesi) şiddetlenip fazla kabarmasıyla olur. İşte o zaman boza da haram meşrubat cinsine dahil olur. Tabiî, haram olunca, azı da haram olur, çoğu da.
Böyle bir kefirin içilmesinde dinen bir sakınca yoktur. Fakat %0,5 derecede alkol ihtiva edecek derecede mayalanmış kefirin içilmesi ise caiz değildir. Çoğu sarhoşluk veren bir şeyin, az miktarı da haramdır. Boza haram değildir.
Sayılı firma tarafından piyasaya sürülen veinek sütünün mayalanmasıyla elde edilen kefir için Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'nın 18/07/2005 tarih ve B.02.1.DİB.0.10/214-987 sayılı yazısında "içilmesinde sakınca yoktur" fetvası verildi.
İlgili 42 soru bulundu
Peygamber (s.a.s.) bu konuda şöyle buyurmaktadır: “Sarhoşluk veren her şey haramdır. Çoğu sarhoş eden şeyin azı da haramdır” (İbn Mâce, Eşribe, 10). Buna göre içinde sarhoş edecek düzeyde alkol bulunmaması durumunda kımızın tüketilmesi caiz, aksi takdirde caiz değildir.
Din İşleri Yüksek Kurulu kefir haram değildir diyor
Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Sarhoşluk verecek derecede mayalanmamış içeceklerin içilmesi caiz, sarhoşluk verecek derecede mayalanmış içeceklerin içilmesi ise haramdır.
Bu kurala göre, meşrubatların, kolanın içinde alkol olsa da, çok içilince sarhoş etmedikleri için, içilmeleri caiz olur) deniyor.
Etil alkol, içkinin temel maddesi. Zaman zaman başka amaçlarla da, örneğin sanayide de kullanılıyor. Yani pahalı ve tehlike seviyesi biraz daha düşük. Metil alkol ise, ucuz, insan sağlığı için ise tamamen zararlı.
Buna göre eti yenen hayvanların sütünün içilmesi caiz, eti yenmeyen hayvanların sütünün içilmesi ise caiz değildir (Merğînânî, el-Hidâye, IV, 78; İbn Kudâme, el-Muğnî, IX, 425). Buna göre, eşek etinin yenilmesi caiz olmadığından sütünün içilmesi de caiz değildir.
Sigara, habis olduğu ve çok sayıda zarar içerdiği için haramdır. Allah Teâlâ, kullarına sadece temiz yiyecek ve içecekleri helâl kılmış; pis şeyleri haram kılmıştır.
At eti helal midir? Kur'an ve Sünnette at eti yemenin hükmü hakkında açık bir delil bulunmamaktadır. Hanefî mezhebinde Ebû Hanife'den rivayet edilip tercih edilen görüş ile Malikîlerden gelen bir görüşe göre, at etinin yenilmesi tenzihen (helale yakın) mekruhtur.
Enerji içeceği de dahil olmak üzere günlük hayatta bilinçsizce pek çok içecek ve yiyecek tüketilir. Peki enerji içeceği haram mıdır? Enerji içeceği haram mı diye soranlar şunu bilmelidir ki, dinimizde sağlığı tehdit eden her yiyeceğin ve içeceğin tüketilmesi haramdır.
Bu nedenle at eti haram olmadığından dolayı sütü de haram değildir. Dediğimiz gibi yapılan fetvalara göre mezhebimiz açısından atın eti haram kabul edilmediği için (mekruh kabul ediliyor) sütü de haram değildir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Nescafe içmek caiz mi? Sonuç olarak; kafeinli içecekler; çay kahve ve koladaki kafein, sağlığa zararlı olmadıkça içilmesinde sakınca yoktur. Çünkü çoğu zarar veren mübah bir şeyin, zarar vermeyen az miktarının kullanılması haram değildir.
Boza, darı irmiği, su ve şekerden üretilen alkolsüz, hafif mayalı bir içecektir. Bilinen en eski Türk içeceklerinden biridir.
Ülkemizde üretilen bozada alkol oranının %1 civarında olduğu diğer ülkelerde ise bu oranın %1-6 olduğu bildirilmektedir [5, 9]. Bozanın ilk üreticileri Türkler olmasına rağmen ülkemizde uzun yıllar ihmal edilmiş sadece kışın sokak aralarında satılan ve tüketilen bir ürün olarak tanınmıştır.
Bozanın alkole dönüşmesi için 3 ay geçmesi iki kere köpürmesi gerekir.
Buna göre, bir cami civarında ihdas edilen bozahaneye toplanan kişilerin gürültüsünden, cami cemaatinin rahatsız olması şikayetlere konu olmuştu. Bozahanelerin, hayvan yemi olarak kullanılan artıklarının, çevreye kötü bir koku yayması da, hak ihlali olarak değerlendirilmişti.
Boza afrodizyak etkisiyle cinsel gücü ve isteği artırıyor. Aynı zamanda emziren annelerin sütünü de artırıyor.
Boza su, şeker ve darı irmiğinden yapılan alkol içermeyen, mayalı ve buruk tada sahip bir içecektir.
Boza, darı irmiği, su ve şekerden üretilen bir kış içeceğidir. Bilinen en eski Türk içeceklerinden biridir.
Bozanın Zararları
Bozanı tüketiminde dikkatli olunması gerekmektedir. Özellikle sindirim sistemine iyi gelen boza aşırı bir şekilde tüketilir ise gaz ve şişkinlik gibi problemlere yol açmaktadır. Bunun yanı sıra karbonhidrat oranı yüksek bir içecek olduğu için kalori oranı yüksektir.
Boza, çoğunlukla bulgur, pirinç, darı, arpa, buğday, mısır ya da yulaf gibi malzemelerle hazırlanan, içine eklenen maya sayesinde kıvamını bulan, tatlı ya da ekşimsi (mayhoş) bir şekilde hazırlanan özel bir içecektir diyebiliriz.
Britanya'da yapılan bir araştırmada şarabın sağlığa faydalı tek içki olduğu, makul ölçülerde içki tüketmenin ölüm riskini azaltabileceğine ilişkin çalışmaların yanıltıcı olduğu sonucuna varıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri