Kalamarın Taze Olduğu Nasıl Anlaşılır? Kalamarın renginin parlak olması, kokusuz olması ve dondurulmamış olması gerekir. Rengi parlak değilse ve kokuyorsa kalamarınız bayatlamıştır. Dondurulmuş kalamarlar ise sert olduğu için tercih edilmemektedir.
taze kalamar parlak ve pürüzsüz görünmeli üstünde de halen biraz deniz kokusu olmalıdır. donuk veya büzüşük duruyorsa ya da çok balık kokuyorsa, taze değildir ve bu kalamar alınmamalıdır.
Kalamar dondurucu saklama derecesi -18 olması gerekir. Derin dondurucu içerisinde 3-6 aya kadar saklanabilir.
Balık suyun içine atıldığında dibe çöküyorsa tazedir. Ama eğer çökmeyip suyun üstünde duruyorsa bayattır. Suyun üstünde kalan balığın ağzı açık kalır. Bayat balıkların karın kısmında şişlik olabilir.
Ürün size ulaştıktan sonra, vakumu açılmadan, dondurucuda, derin dondurucuda (-18 derecede) 6 ay kadar durabilir. Vakumu açıldıktan sonra, oda sıcaklığına çıkarttığınız ve çözdürdüğünüz kısmını o gün tüketmenizi, bir daha dondurucuya koymamanızı tavsiye ediyoruz.
İlgili 17 soru bulundu
Yaklaşık 100 g için; Kısa sürede (1-5 gün) tüketmeyi planladığınız su ürünlerini buzdolabınızın +4 C'lik bölmesinde, Uzun sürede balıklarınızı tüketmeyi planlıyorsanız dondurucularda muhafaza etmenizi öneririz. Ortalama -18 C'lik derin dondurucularda 3 ay saklanabilir.
Buradaki püf noktalarından biri, eğer dondurulmuş kalamarı buzluğa attıysanız, pişirme zamanından bir gün önce buzdolabına koyarak çözülmesini sağlamanızdır. Buzları tam olarak erimeyen kalamarı ne sosla ne de kızartarak leziz bir kıvama getirebilirsiniz.
Balıkları buzdolaplarının +5 dereceli raflarında 3 gün saklayabilirsiniz. 0 ve -5 dereceli buzluklarda bu süre ortalama 14 gündür. -18 derecelik deep freeze'lerde küçük balıklar 3 ay, lüfer gibi balıklar 5-6 ay, büyük balıklar ise ortalama 6-8 ay kadar saklanabilir. -25 dereceli deep freezelerde bu süre daha fazladır.
- Balığın kulaklarına dikkatle bakınız. Kulakları pembe olmalı gri renge dönme varsa bayattır. - Balığın kuyruğu ve yüzgeci parçalanmamış olmalı. Parçalanma veya çizik varsa balığın bayat olduğuna işarettir.
Balık Zehirlenmesi
Balıktan zehirlenme belirtileri ise diğer gıda zehirlenmelerine göre daha hızlı ortaya çıkar. Kusma, bulantı gibi mide rahatsızlıklarının yanı sıra denge bozuklukları ve baş dönmesi de balıktan zehirlenen kişilerde sıklıkla görülen belirtilerdendir.
Kalamar, özellikle Ekim ile Ocak ayları arasında tutuluyor. Ekim'de ortalama 150-250 gr büyüklükte gelen kalamarlar bu ay yarım kiloya kadar çıkıyor. Ekim öncesi üreme mevsimi olduğundan pek ortalıkta görünmüyorlar. Ocak sonrası da güneye doğru harekete geçiyorlar.
Dondurulmuş kalamar alırsak önce soğuk suda erimelerini bekliyoruz. Buzu çözülen kalamarları marine edeceğimiz kaba alıp üzerine tuz, şeker, karbonat ve limon suyunu ekleyip 15 dk. boyunca ovuyoruz. Ardından bir şişe maden suyunu ekleyip 1-2 dk. daha ovduktan sonra kapağını kapatıp dolaba kaldırıyorsunuz.
Ayrı bir kapta maden suyu, yumurta un ve tercih miktarda tuz ilavesi ile koyu kıvam mayi elde edilir. Yıkanan kalamarlar bu yumurtalı karışıma batırılarak kızgın sıvı yağda kızartılır. Kızartma işlemi 15 -20 saniye ile sınırlı olmalı fazlası kalamarları sertleştirir. Afiyet olsun.
Kalamar pişirirken birkaç seferde pişirmeniz yağın soğumasını önler ve kalamarımız sertleşmez. Kızan yağa, una bulanmış kalamarları altın rengi dönene kadar yaklaşık 2 dk. boyunca pişirip alın fazla tutarsanız lastik gibi olur.
Kalamarı tavada pişirmeden önce mutlaka marine etmek gerekir. Marine işlemi için 1 adet limon, 1 şişe maden suyu, 1 çay kaşığı toz şeker ve 1 çay kaşığı karbonatı karıştırın. Çözünen kalamarları marine sosunun içerisine yatırın. Sosa bulanan kalamarları bu şekilde buzdolabında 2 saat dinlendirin.
Bir kap içerisinde un ve 1 çay kaşığı kadar tuzu güzelce karıştırın ve buzdolabından çıkardığınız kalamarları alıp hafif silkeleyerek una batırın ve yine hafif silkeleyerek fazlalık unlardan kurtulup kızgın yağa bırakın. 2 dk pişmesi yeterlidir. 3 dakikadan fazla pişirirseniz sertleşir ve lastik gibi olur.
Çiğ balık. Çiğ balık tıpkı tavuk gibi buzlukta saklanırsa tarihi geçmiş olsa bile tüketilebilir. Konserve ton balıkları, kapağı açılmadığı takdirde, son tüketim tarihinden sonraki 2-5 yıl dayanabilir.
Derin dondurucuda dondurulmuş besinlerde mikroorganizma üremesi durur, çözdürmeden sonra ise üreme hızla yeniden başlar. Bu yüzden çözdürme işlemi çok önemlidir. Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
Buzluktan çıkan balık tavuk ya da ete oranla daha kısa sürede yani 2-3 saat gibi bir zamanda çözülecektir.
Buzdolabının +5 C'lik bölmesinde 3 gün, tek yıldızlı dolapların buzluklarında 0 ila -5 C arasında 14 gün saklanabilir. Daha uzun süreli saklamalar için üç yıldızlı buzdolaplarının -18 derecelik deep-freeze'leri veya bağımsız deep-freeze'ler kullanılmalıdır.
Derin dondurucuya kaldırmak için aldığınız balıkları da öncesinde tıpkı hemen pişireceğiniz balıklar gibi temizlemeniz gerekiyor. Çünkü balığın iç organları çok kısa sürede bozulabiliyor.
Balık dolapta en fazla 2 gün durabilir.
Hazırlanışı: Kalamarı sudan geçirip, çözündükten sonra, unla kaplayıp,190 C'ye ısıtılmış kızgın yağda 1,5-2 dakika kızartarak servis yapınız. Bir kutudaki kalamarı 3 porsiyona bölerek kızgın yağda kızartabilirsiniz.
Pişirme önerisi: Pınar Kalamarlar sudan geçirilerek, çözündürüldükten sonra üzerindeki fazla su sıkılır ve una bulanıp (halkalar üzerindeki fazla un silkelenir) önceden 180°C'ye ısıtılmış fritözde fritözün kapağı açık olarak 1,5-2 dakika kızartılır ve kızartma sonrasında 30 saniye yağı süzülmesi için beklendikten sonra ...
Kalamarları mısır ununa bulayın. Airfryer'ı balık modunda çalıştırın ve 3 dakika ısıtın. Sıcak hazneyi fırça yardımıyla yağlayın, kalamarları hazneye yerleştirip onların üzerini de yağladıktan sonra pişirme işlemine başlayın. Her 2-3 dakikada bir hazneyi çıkarıp kalamarları sallayarak ters düz edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri