Çiğ patates sıkı ve sağlam olmalıdır. Çürümeye başladığında büyük çürükler oluşur, siyah lekeler ortaya çıkar ve yumuşar. Lekeler olmasa bile yumuşamış patates yine de tüketilmemelidir. Normal şartlar altında patates toprak ve cevizimsi kokar, eğer küf kokuyorsa bu da patatesin bozulduğu anlamına gelir.
Buruşuk, renginde farklı değişimler meydana gelen, yumuşamış patatesleri yemeniz ise sağlığınız açısından zararlıdır. Patates, patlıcan ve domates dahil olmak üzere çeşitli diğer gıdalarda doğal olarak bulunan iki glikoalkaloid bileşiği olan solanin ve chaconine için doğal bir kaynaktır.
Çünkü patatesler soyulduğu andan itibaren mikroorganizmalar üreterek kararmaya başlar. Bu kararmayı engellemek için soyulmuş patatesi bol yağ ve tuz ile kaplamak gerekir. Bu şekilde hem buzlukta hem dolapta saklanabilir. Buzlukta hava almayacak şekilde uzun süre dolapta ise 3 ila 4 güne kadar saklanabilir.
Sarıdan yeşil renge dönüyor
Bu yüzden üzerinde yeşil lekeler/ filizler oluşan patateslerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Nemsiz, ışık olmayan serin yerlerde saklanmalıdır. Solanin zehirlenmelerinin belirtileri mide bulantısı, kusma, ishal, mide krampları, boğaz yanması, baş ağrısı ve baş dönmesidir.
Ortalama 20 derece altındaki sıcaklıklar, patateslerin sağlıklı saklanması için uygun bir ortamdır. Kısacası serin ortamlarda uzun süre saklanabilir. Karanlık bir yerde saklamalısın. Güneş ışığı patatesin filizlenmesine sebep olacağından patateslerini mümkün olan en karanlık yerde saklaman idealdir.
İlgili 36 soru bulundu
1- Patatesin raf ömrü
Çiğ patates oda sıcaklığında 1 haftadan 1 aya kadar çürümeden kalabilir. Daha soğuk, kiler gibi ortamlarda biraz daha uzun süre dayanabilir. Pişirildikten sonra patatesin buzdolabında dayanma süresi ortalama 4 gündür. Buzlukta saklandığında ise bu süre 1 yıla kadar uzayabilir.
Bütün halinde soyulmuş patates buzdolabında soğuk suda üzeri kapalı bir şekilde en fazla 24 saat bekletilebilir. Bir iki damla limon suyu veya sirke ile kararmaları önlenebilir. Patatesin kesildikten sonra kararması veya pembeleşmesi zararlı bir durum değildir.
Patates filizlendiğinde, içindeki nişasta şekere dönüşür. Eğer patatesin sadece belli bir bölümü filizlenmişse, o bölüm atılarak geri kalanı yenilebilir. Ancak patates küçülmüş ve kırışmışsa yenmemesi tavsiye edilir.
Solanin ile zehirlenmede ilk yardım, bağırsaktan zehirin salınmasına indirgenir. Bunu yapmak için, mide zayıf bir potasyum permanganat çözeltisi ile yıkanır. Ardından, sorbentler grubundan aktif karbon veya diğer ilaçlar verilir. Sulu içecekleri içmeniz tavsiye edilir: jöle, süt, yumurta akı.
hasta ve sağlam doku arasında siyah sınır oluşur ve renk hızla değişir. Böyle yumrularda hızlı ve kokulu bir çürüme gözlenir. Hastalıklı yumru- ların depoya girmesi halinde, yeni yumru bulaşmaları olmakta ve ürün kaybı artmaktadır.
The Mirror gazetesinin ajansın internet sitesinden aktardığı bilgiye göre; buzdolabına konmaması gereken en kritik yiyecek patates. Çünkü buzdolabında saklandığında, patatesin içindeki nişasta şekere dönüşüyor.
Solaninin artması, klorofil sentezini uyararak patatesin sarıdan yeşil renge dönmesine sebep olur. Solanin miktarı arttıkça yeşillenmeyle birlikte zehirlenme etkiside oluşur. Bu yüzden üzerinde yeşil lekeler/ filizler oluşan patateslerin tüketiminden kaçınılmalıdır.
Kabukları soyulmuş patatesleri, yağ ve tuz ile kaplayın. Ardından buzdolabı poşetine koyarak ağzını bağlayın. Soyulmuş patatesleri bu şekilde, buzdolabında 3-4 gün, buzlukta ise uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Ancak patatesleri kullanmadan önce suyla durulayıp tuzundan arındırmayı unutmayın.
Elma, patates ve soğan gibi sebzeler ile meyveler, küflendiği zaman küflenen bölgeden arındırıldıktan sonra yeniden tüketilebilir. Şurada Paylaş! Domates, şeftali ve incir gibi yumuşak sebze ile meyveler çabuk bozulduğu için küflendikten sonra tüketilmemelidir.
Pişirilen patatesin acı tadı yüksek solanine oranından kaynaklanır.
Ancak patatesin gövdesi küçülmüş ve buruşmuşsa yenmemesi gerekir. Patates, patlıcan ve domates gibi gıdalarda bulunan iki glikoalkaloid bileşiği olan solanin ve chaconine doğal bir kaynaktır. Filizlenen patateste glikoalkaloid içeriği yükselir ve aşırı tüketildiğinde toksik hale gelebilir.
Solanin bir glikozidal alkoloid olup pata- tesin 100 g'inda 2-10 mg. bulunur. Olmamış ve- ya filizlenmiş patateste bu oran 600 mg'a kadar yükselebilmektedir. Solanin'in 20 mg'inin in- san için toksik etki yaptığı kabul edilir.
Gıda zehirlenmeleri aniden başlamaktadır. Kontamine yani hastalık yapan çeşitli mikroorganizmalar bulunduran yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi sonrası 30 dakika ile 72 saat arasında ortaya çıkabilen ishal, bulantı, kusma, şiddetli karın ağrısı gibi semptomlara bazen vücut sıcaklığı artışı da eklenebilir.
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Yumruların şişmeye başladığı dönemde patatesin suya olan ihtiyacı artar. Bu zamandan itibaren patates yumrularına 4-5 gün arayla su verilmesi gerekir. Hasat zamanından 15 – 20 gün önce yumruların olgunlaşması ve kabukların sertleşmesi için su verilmesi bırakılır.
Çiğ yenmesi büyük tehlike oluşturan sebzelerden birisi patates, belli dozda öldürücü bile olabilen solanin içeriyor. Söz konusu öldürücü doza yaklaşmak için çok fazla çiğ patates yemeniz gerekse de bir tanesi bile sizi hasta edebiliyor.
Soyduğunuz patateslerin çok çabuk bir şekilde kararıyor olmasının altında yatan neden çok basit aslında. Patatesin kabuğu soyulduğu ya da doğrandığı zaman içerisindeki nişasta ortaya çıkıyor. Nişastanın havayla teması neticesinde de yüzeyinde renk değişimleri meydana gelmeye başlıyor.
Patatesleri karanlık, serin, rutubetsiz ve hava alabilen bir yerde saklayın. Patatesleri doğrudan güneş ışığına maruz kalan nemli alanlarda saklarsanız çok kısa süre içinde hızla tomurcuklanır. Bunu önlemek için onları olabildiğince karanlık, serin, rutubetsiz ve hava alabilen yerlerde saklamalısınız.
Yeşil her ne kadar çoğu sebze için sağlık anlamına gelse de bu durum patates için tam tersi bir durum. Zira yeşillenen patates sağlığınız için ölümcül tehlikeler içeren bir besin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri