Breze, Braise veya Türkçe anlamıyla yahni usulü pişirme tekniği olarak ifade edilmektedir. Braise Pişirme yönteminde az yağlı bir tavada etlerin mühürlenerek pişirilmesi tekniği olarak tanımlanmaktadır. Burada pişirme yağı az ancak soslar veya baharatlarla zenginleştirilerek etin pişirilmesi sağlanmaktadır.
Türkçede “breze etmek” olarak kullanılan bu terimin diğer adı sosta pişirme diyebiliriz. Özellikle büyük parça etler için bu yöntem sıklıkla kullanılır. Burada esas nokta ürünleri yavaş pişirmektir.
Breze işlemi genellikle bütün, daha büyük et parçaları ve en az miktarda eklenen sıvı kullanarak yapılırken, yahnilerde yiyecekler belli boyutlarda parçalar halinde kesilerek, tamamen sıvı içerisinde pişer. Bu terimler benzer oldukları fakat farklar barındırdığı için genellikle mutfakta birbirinin yerine kullanılır.
Az su, yağ ve üstü bir kapakla kapatılmış olarak fırında pişirilen et yemekleri.
2. BAKING: Genellikle hamur işlerinin fırında pişirilmesi, hamura sarılı etlerin pişirilmesi veya bazı sebzelerin fırında pişirilmesi olarak ifade edilir.
İlgili 29 soru bulundu
Graten, bir malzemenin, genellikle ekmek kırıntıları, rendelenmiş peynir, yumurta veya tereyağı kullanılarak esmerleşmiş bir kabukla doldurularak hazırlandığı bir mutfak tekniğidir. Graten Fransız mutfağında ortaya çıkmıştır ve genellikle bir çeşit sığ bir tabakta hazırlanır.
Saute en çok ve sık kullanılan pişirme yöntemlerinden biridir. Soteleme işlemi et ya da sebzelerin tavada az yağlı olarak karıştırılarak pişirilmesine denir.
1- Çok az su ya da hiç su koymadan, yalnız yağ ile üstü kapatılmadan fırında pişirilen et yemekleri. 2- Yiyecekleri kızgın fırında pişirme usulü.
Antre (Entree): Ana yemeklerden önce yenen yemek, başlangıç.
Mısır unu geniş bir kap içine elenip, un ve bir çay kaşığı tuz katılıp ılık suyla yoğrularak hamur haline getirilir. Elle biraz açılarak üzerine yağ ile karıştırılmış ezilmiş haşhaş sürülür. Ekmek şekli verilerek iki sac arasına yerleştirilip, kül üzerinde pişirilir. Pişen ekmek sıcak olarak servis yapılır.
Frit pişirme tekniği bol yağda kızartma olarak ifade edilir. Malzemeyi kızgın yağın içerisine daldırarak, yiyeceğin yüzeyinde birden, gevrek bir kızarmış tabaka oluşturulup içinin yumuşak kalması sağlanır. Frit pişirme tekniğinde sıcaklığının yüksek derecelere çıkabilmesinden dolayı bitkisel yağlar tercih edilir.
Yumurta yoğurt sıvı yağ bir kapta karıştırılır. İçine yavaş yavaş un eklenir. Biraz un ekledikten sonra karbonata konur ve üzerine biraz limon sıkılır. Karbonata yoksa kabartma Tozu da kullanılabilir.
Blanch etme işlemi basit bir şekilde gıdanın sıcak sudan alınarak hemen soğuk suya aktarılmasıyla gerçekleştirilir. Böylece şoklamanın etkisiyle besinin parlaklığı muhafaza edilebilmektedir. Ayrıca sıcak suda ve yağda blanch etme yani ağartma da yapılabilmektedir.
Fransızca bir terim olan sous vide tekniği, özellikle moleküler gastronomide kullanılan bir pişirme metodudur. Temel olarak vakumda pişirme anlamına gelir. Diğer bir deyişle; yiyeceklerin, havası tamamen alınmış naylon poşetler içerisinde pişirilmesine verilen isimdir diyebiliriz.
Yahnileme yöntemi
Tamamen sıvıyla kaplanan tencereler bu yöntemi kullanmak için en verimli malzemelerden biri.
En sağlıklı pişirme yöntemi olarak haşlama, buğulama, güveçte pişirme ve fırınlama yöntemleri kullanılmalıdır. Bu yöntemler ile pişirme yapıldığında gıdaların besin öğesi kaybı da az olmaktadır. Sindirim daha kolay hale gelip pişirme ile meydana gelebilecek sağlık açısından riskler ortadan kalkmaktadır.
Silkme; yapılan yemeğin kaşık ya da kepçe ile karıştırmadan sadece tencereyi kapağıyla beraber iki kulpundan tutup, silkelenmesidir. Yani tencereyi sallayarak, karıştırmadır. Bu yüzden yemek silkme adını bu yöntemden alıyor.
Sous Vide; Fransızca bir terim olarak vakum altında anlamına gelir. Genel olarak; gıdaların pişirilmeye hazırlanması, lezzetlendirilip vakum poşeti içinde havası alınarak vakumlanması, kaynatmaya oranla (100C) daha düşük kontrollü ısı uygulanmış su banyosu içerisinde ürünlerin pişirilmesi sürecidir.
Pişirme tekniği olarak bilinen konfit kelimesi muhafaza etmek anlamını taşır. Yemeğin kendi yağıyla ve içinde muhafaza edilmesi ise konfittir. Konfi tekniğinde bir yemek bekletilerek, kısık ateşte uzun süreli pişirilir. Konfi tekniğinde yemeğin ısısını kendi kendine pişerken iyi ayarlamak gerekir.
hindi ve urdu dilinde ekmek. genellikle guney hindistan'da mayasiz hamurdan yapilan, duz, yuvarlak ekmek icin kullanilir. ornegin capati bir tur rotidir.
Steaming buharda pişirme yöntemidir. Bu yöntemde alttan su buharı ile ürünler pişer. Sabit miktarda buhar üretmek için su sürekli olarak kaynatılır. Buharda pişirme makinaları, buhar sepetleri kullanarak bu yöntem uygulanabilir.
1- Pişirilmiş olan yemeğin üzerine peynir çeşitlerinden birini rendeleyerek üzeri kızarana kadar pişirmek. 2- Herhangi bir şekilde pişirilmiş bir yiyeceğin üzerinin, sıcaklığı kuvvetli olan fırında kahverengi ince bir kabuk bağlayana kadar pişirilmesi, üstleri kızartılmış yemek.
À la meunière terimi, bütün bir balığın veya balık filetosunun hafifçe unlandığı ve ardından tereyağında sotelendiği bir Fransız pişirme tekniğini ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri