Brokoli (Brassica oleracea var. italica), lahanagiller (Brassicaceae) familyasından, küçük yeşil yumrular hâlinde olan, haşlanarak yemeği hazırlanan bir sebze.
Brokoli, Brassicaceae familyasına ait iki yıllık, turpgillerden bir sebzedir. Bu familyaya ait olan diğer ünlü sebzeler karnabahar, Brüksel lahanası ve lahanadır. Brassica oleracea var. italica brokolinin bilimsel adıdır ve brokoli adı İtalyanca “broccolo” kelimesinden gelmektedir.
Brokoli, belli belirsiz bir minyatür ağaca benzeyen yeşil bir sebzedir. Brassica oleracea olarak bilinen bitki türlerine aittir. Vitamin ve mineral değeri çok zengin olan brokoli aynı zamanda vücuttaki sağlıklı hücreleri ve dokuları destekleyen çok sayıda güçlü antioksidan içerir.
Günümüzde sıklıkla kullandığımız veya tükettiğimiz bitkilerden bazıları, eskiden doğada var olmayan canlılardır ve tamamen insanın doğaya müdahalesiyle evrimleşmişlerdir. Brokoli, kara lahana, karnabahar, lahana, Brüksel lahanası, kıvırcık lahana (mangır) ve yer lahanası (alabaş)…
Brokoli (Brassica oleracea var. italica), lahanagiller (Brassicaceae) familyasından, küçük yeşil yumrular hâlinde olan, haşlanarak yemeği hazırlanan bir sebze.
İlgili 34 soru bulundu
Kısacası, brokoli çok yıllık bir bitkidir, ancak çoğu durumda yetiştiriciler bu bitkiyi tek yıllık olarak yetiştirmektedirler. Brokoli, çiçekli başların üretimi için yetiştirilir ve bu çiçekli başlar olgunlaşmamış halde iken insanlar tarafından tüketilirler.
Brokoli, kalp sağlığı için harikadır ve genel olarak kardiyovasküler hastalıkları önler. Kötü kolesterolün vücuttan atılmasına yardımcı olur. Ayrıca tansiyonu düzenler ve yüksek tansiyonun da önüne geçer.
Brokoli, iyi K vitamini ve kalsiyum kaynağıdır. Güçlü ve sağlıklı kemikler için bu vitamin ve mineral hayati önem taşır. Yine brokolideki A ve C vitaminleri, fosfor ve çinko sağlıklı kemiklerin vazgeçilmezidir.
Ispanak, kıvırcık, salatalık, brokoli, avokado, kereviz ve biber, en faydalı bazik gıdalar arasında yer alır.
İspanya Ulusal Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan araştırmaya göre, bu sebzeleri sevmenin nedeni genetik. Araştırmaya göre insan vücudunda bulunan tas2r38 adlı bir gen, bazı yeşil sebzelerde bulunan ve “phenylthiocarbamide” adı verilen bir kimyasal maddeyi sevip sevmediğimizi kontrol ediyor.
Karnabahar (Brassica oleracea 'Botrytis'), turpgillerden (Brassicaceae), çiçekleri etli ve tanecikli bir görünüşte olan, yaprakları lahana yaprağına benzeyen, sebze olarak kullanılan bir bitki.
Örneğin patlıcan, domates, kabak gibi sebzeler aslında botanik bakımdan aynen erik, kayısı, şeftali gibi meyve sayılmaktadırlar.
Örneğin, brokoli ve kale bitkilerinden hibritlenen ''brokali'' sebzesi, brokoliden daha fazla antioksidan içermektedir. Ya da aynı familyanın mor bir üyesi ile karnabahar bitkisinin melezleştirilmesi ile elde edilen mor karnabahar, normal karnabaharın aksine bol miktarda antosiyanin adlı bir antioksidan içerir.
Brokoli, M.Ö. 6. yüzyıldan başlayarak yabani lahana (Brassica oleracea) bitkilerinin selektif ıslahından(¹) gelir. İtalyan brokoli'sinden gelen isim, bir lahananın çiçekli tepesini - brokoli kökenine saygıyı anlatıyor.
Brokoli: Brokoli, karnabaharın bir farklı türü olarak İtalya'da üretilmeye başlanmıştır. Brokoli çiçek tomurcuklarından ve saplardan oluşur. Etli sapının üzerinde, pek çok dalı olan ve bunların üzerinde pek çok çiçek tohumu olan parlak yeşil görünümlü bir sebzedir.
Sararan brokoli zehirli değildir, tüketen kişiler zehirlenmez. Ancak yenmemesi tavsiye edilir. Eğer brokolinin bir kısmı sarı ise, o kısmı çöpe atılır ve geri kalan yeşil kısmı kullanılır. Çiğ brokoli nasıl acı ise, sarardığında özellikle de piştiğinde acılığına acılık katar.
2) Brokoli ve Karnabahar
Kalın bağırsaklara gelerek sindirimi gerçekleşir. Bu nedenle brokoli ve karnabahar tüketildiğinde bir süre gaz problemi ile uğraşabilirsiniz.
Brokoli. Brokoli oldukça faydalı bir besin olmakla beraber spor performansının arttırılması konusunda da öneme sahiptir. Özellikle spor sonrası tüketildiğinde karoten kaslarının daha kısa sürede toparlanmasına olumlu etki eder.
Aynı şekilde kış sebzelerinden brokoli, brüksel lahanası ve karnabahar içerdikleri indol-3 maddesi ile hormonları düzenliyor. Kısa sürede cinsel gücü artıran yiyecekler, aynı zamanda kalp sağlığı için de yararlıdır.
Brokoli ve yoğurdu birlikte yemek bağırsak kanserini önlüyor hatta tedavi ediyor. Brokoli, kanserle mücadele eden sülforan maddesini içeriyor. Yoğurt ise içerdiği probiyotikler ile mide ve bağırsaktaki bakterileri önlemeye yardımcı oluyor.
En çok besin, çiğ brokolide bulunsa da bağırsaklarınızı en çok rahatsız eden ve en çok gaza sebep olan da yine çiğ brokolidir. Brokoli tüketiminin en yaygın görülen yan etkileri gaz, midede şişkinlik ve bağırsakta tahriştir. Bu yan etkilerin nedeni brokolinin yüksek lif oranından kaynaklanır.
Brokoli bahçede çok daha verimli bir şekilde yetişse de, balkon ve saksılarda yetiştirmek de mümkündür. Ancak daha hızlı şekilde verim almak istiyorsanız, tohum yerine fide olarak ekmeniz gerekir. Böylece kısa sürede verim alabilirsiniz.
Bayraktar, Türkiye'de brokoli üretiminin yüzde 72'sinin Antalya, İzmir, Manisa ve Mersin'den karşılandığına işaret ederek, "Son yıllarda brokolinin üretimi sürekli artmaktadır. 2010-2015 döneminde brokoli üretimimiz yüzde 73,7 artarak 26 bin 493 tondan 46 bin 29 tona çıkmıştır" dedi.
Brokoli tohumu çok küçük bir yapıya sahiptir. Küçük olmasının yanı sıra brokoli tohumu çok çabuk serpilir. Brokoli tohumu bitkinin kendisidir. Ayrıca belirli yaş ve ekim şartlarındaki brokolilerin tohumluk olduğu da bilinmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri