Kararmış olan bronz taşınmaz ise (örneğin avize) OK-159 herhangi bir spreyer (fıs fıs) içerisine boşaltılır. Kararmış olan parçaya sıkılır. Ardından su ile durulanarak silinir.
Restorasyonda bronz, demir, pirinç vb yüzeylerin temizliğinde de IBIX Sistemi kullanılmaktadır. Bu tür yüzeylerde yüzeyin gerektirdiği duruma göre hem sulu hem de kuru püskürtme yapılabilmektedir. Gerekirse malzemenin parlak görünümüne zarar vermeden de çalışılabilmektedir.
Bakır parlatıcı OK-159 bakır, pirinç, bronz ve benzeri metaller ile alaşımlarında oluşan yağ, kir, oksitlenme ve korozyon lekelerini temizler, parlatır. OK-159 BAKIR PARLATICI ÖZELLİKLERİ 1. Metallerin ilk günkü parlaklığına geri dönmesini sağlar. 2. Kısa sürede %100 etkili temizlik sağlar.
Temizlik kabınızın içine 2 yemek kaşığı limon tuzu ve kaynar su ekledikten sonra metal eşyanızı bu suyun içinde bekletin. Metalin cinsine göre bu işlemden sonra bazı kararmalar olabilir. Bu sorunu çözmek için aynı işlemi bu kez karbonatlı suyla gerçekleştirip metal eşyanızı bu suda bekletmelisiniz.
Havaya maruz kaldığında bronz ürünleri oksitlenir, ancak bu oksitlenme yalnızca dış tabakasında görülür. Bu patina, sonunda bakır karbonat haline gelen bakır oksitten oluşur. Oksit tabakası, iç metali daha fazla korozyondan korur.
İlgili 17 soru bulundu
Kararmış olan bronz taşınmaz ise (örneğin avize) OK-159 herhangi bir spreyer (fıs fıs) içerisine boşaltılır. Kararmış olan parçaya sıkılır. Ardından su ile durulanarak silinir.
Eski tutya ve bronz heykel, bronz saat gibi metal eşyalar zaman içinde yıpranarak renklerini kaybederler. Renklerini ve dokularını kaybetmiş eserler bize gelir ve kırık parçaları varsa önce onların kaynak ve tamiratı yapılır. Daha sonra ise bronzun veya tutyanın astar renklerine geçilir.
Kararan altın takıların temizliği için bir kabın içine yeterince su konur. 2 yemek kaşığı karbonat ve iki yemek kaşığı sirke eklenerek güzelce karıştırılır. Bu suya batırılan diş fırçası ile takılar hafif hafif fırçalanır. Ardından ılık suyla durulanan takılar bir bezle güzelce kurulanır.
En basit temizleme yöntemi olan solventle silme yönteminde kesinlikle benzin ve benzeri yakıtlar kullanılmamalıdır. Zira bu tip yakıtlarda bulunan yağ ve kükürt türevleri boyanın yüzey adhezyonunu düşürür. Yüzey temizliği aşağıdaki yöntemlerle yapılmaktadır.
Oksit, pas temizleme yöntemlerinde olduğu gibi tel fırçalar, zımparalar veya asitler gibi mekanik ve kimyasal yöntemler de oksitlenmiş metallerin yüzeylerini temizlemekte kullanılabilir.
Özellikle gümüş takılarınızı parlatmak için ılık suyun içine karbonat ve limon ekleyerek 10-15 dakika suyun içinde bekletiyoruz. Daha sonra pamuklu bir bezle iyice kuruluyoruz. Takılarınızın eski parlaklığına kavuştuğunu göreceksiniz.
Bronz bakırdan daha serttir, daha kolay erir ve kalıba daha kolay dökülür. Bazı bronzlar demirden de serttir. Bu tür bronzlar silah namlusu ve makine yataklarının imalinde kullanılır. Alet ve silahlarda demir alaşımlarının daha çok kullanılmakta olması, demirin bakır ve kalaya oranla daha bol bulunmasındandır.
Bronz metali zamanla yaşanan oksitlenmeden dolayı kararabilmektedir. Aynı zamanda üzerinde kir, yağ, oksit, küf ve korozyon oluşabilmektedir. Bunun sonucunda da ilk günkü parlaklık ve temizliğinden uzaklaşarak estetik olmayan bir görünüme bürünür.
Pirinç parlatma sıvısı OK-159 pirinç üzerinde oluşan oksitlenme, kir, yağ ve benzeri tabakaların sökülerek temizlenmesini sağlayan özel bir kimyasaldır. Pirinç üzerindeki korozyon ve renk değişimlerini yok ederek ilk günkü görünüm ve şıklığına geri dönmesini sağlar.
Paslanmaz çeliğin yüzeyini su, sirke veya zeytinyağı gibi toksik olmayan temizleyiciler veya özel bir çelik temizleyici kullanarak parlatabilirsiniz. Paslanmaz çeliğin doğru şekilde parlatılması, cihazı iyice temizlemenize ve daha fazla çizilmesini önlemenize yardımcı olacaktır.
Sirkeyi sıcak suya ekleyin ve karıştırın. Çelik takıları karışıma batırın ve 5-10 dakika bekletin. Takıyı çıkarın ve temiz ve yumuşak bir bez veya fırça ile nazikçe ovalayın. Takıyı soğuk su ile durulayın ve kurulayın.
Beyaz sirke, su ve biraz tuz karıştırıldıktan sonra sprey şişe içerisine konulur. Sonrasında metalin üzerinde olan lekelere bolca püskürtülür. Birkaç dakika bekletildikten sonra bez ile tamamen silinir. Böylece lekeler metal sandalye üzerinden çıkar.
Kararmış altın kolye, yüzük ya da bilezik gibi takıları endüstriyel temizleme ürünleri ya da evinizde bulunan tuz, karbonat ya da diğer baharatlar sayesinde temizlemek mümkündür. Sıcak su ve bulaşık deterjanı karışımı içerisinde kararan altın takılarınızı bir süre bekleterek kirlerin yumuşaması sağlanır.
Diğer bir kararmış kolye parlatma yöntemi ise alüminyum kaplı kabın içerisine tuz ve kabartma tozu içeren su hazırlamaktır. Kolyeler, hazırlanan karışıma bırakılıp 5 dakikaya kadar bekletilir. Son olarak su içerisinden alınan kolyeler, bez yardımıyla kurulandığında temizlenmiş olur.
Takıları koyacağınız kabın içine biraz bulaşık deterjanı ve su ekleyerek bunları güzelce karıştırın. Temizlemek istediğiniz takıları bu kabın içine alın ve diş fırçası ile fazla bastırmadan fırçalayın. Uygulama sonrasında takıları sudan çıkarıp durulayın ve temiz bir bez ile güzelce kurulayın.
Bronz Rengin Anlamı
Ana renklere oranla çok daha az kullanılan bir renk bronz. Çünkü insanlarda negatif bir etki oluşturur ve pasifliği simgeler. Bu nedenle birçok insan bronz renginden hoşnut kalmaz. Buna birçok marka da dahil hatta.
Bronz renk, mobilyalarda tek başına kullanılabildiği gibi, diğer renklerle de kombinlenebilir. Örneğin, bronz renkli mobilyalar, beyaz veya krem rengi duvarlarla çok iyi uyum sağlar. Ayrıca bronz rengi, mavi, yeşil veya gri tonları ile de kullanabilirsiniz.
Bronz veya tunç, bakırın önemli bir alaşımıdır. Önceleri bakır ve kalaydan meydana gelen bakır alaşımlarına bronz denilmekteydi. Bununla birlikte bronz terimi modern kullanımda bakırın bakır-nikel, bakır-berilyum ve bakır-çinko (pirinç) alaşımı dışındaki bütün alaşımları için kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri