Ticaret unvanı, ticari faaliyetlerin yürütüldüğü işletmenin resmi adıdır. Bu ad, işletmenin sektörü, konumu ve iş hacmi hakkında bilgi verir. Bu unvan markalaşma ve reklam açısından önemlidir. Gerçek kişiler veya tüzel kişiler tarafından alınabilir.
Ticaret unvanı, her tacirin, ticari işletmesine ilişkin iş ve işlemlerinde kullanıldığı addır. İşletme adı, marka ve coğrafi işaretlerden farklıdır. Örnek: Mega İnşaat A.Ş. İşletme Adı; Ticari iş yaptığı çevrede bizzat işletmeyi-tanıtmaya ve benzer işletmelerden ayırmaya yarayan addır.
Ticaret unvanlarında, “anonim şirket”, “limited şirket” ve “kooperatif” kelimelerinin bulunması şarttır. Bu şirketlerin ticaret unvanında, gerçek bir kişinin adı veya soyadı yer aldığı takdirde, şirket türünü gösteren ibareler, baş harflerle veya başka bir şekilde kısaltma yapılarak yazılamaz.
Firma ünvanı; ticaret yapan işyerinin adıdır. Marka ise satılan ürünün ismi. Yıllardır bizimle çalışan müşterilerimiz (Teşekkür ederiz) biliyorlar fakat bazen bazı yeni müşteriler bu farkın ayırdında olmayabiliyor. Telefonu firma adımızla açıyoruz. ”aa Özkayışdağı su değil mi?” diye sorabiliyorlar.
Ticaret unvanı, tacirin, ticari işletmesine ilişkin işlemler yaparken ve bu işlemlerle ilgili senet ve diğer evrakı imzalarken kullandığı addır[9]. Bir başka deyişle, ticaret unvanı, gerçek veya tüzel kişiyi, ticari işletmenin sahibi olarak belirtir.
İlgili 31 soru bulundu
Ticaret unvanı, taciri diğer tacirlerden, işletme adı ise bir işletmeyi diğer işletmelerden ayırt etmek için kullanılır.
İşletme konusu ile şirket türünü gösteren ibarelere Türkçe olmak şartıyla ticaret unvanı serbestçe belirlenebilir. Unvanda yer alacak ifadeler, tacirin kimliği, işletmenin genişliği, önemi ve finansal durumu hakkında başka kişilerde yanlış bir görüşün oluşmasına sebep olacak şekilde olmamalıdır.
Gerçek kişi tacirin ticaret unvanı kısaltılmadan yazılan ad ve soyadından meydana gelir. Ad ve Soyadına TTK. nın 46. maddesine uygun ekler yapılabilir. Unvanda; ortaklık bulunduğu izlenimini yaratacak çoğul ekler, başka kişilerin adları ve yabancı kelimeler kullanılmamalıdır.
İşletme adını tacirlerle birlikte esnaflar da kullanabilir. İşletme adının kullanılması yönünde bir zorunluluk bulun- madığı hâlde işletme adı eğer kullanıyorsa bunun ticaret siciline tescil edilmesi zorunludur.
Ticari işletme birden fazla girişimciyle kurulması halinde şirket olarak tanımlanır. Şirketler yapıları bakımından temel olarak ikiye ayrılır. Bunlar şahıs şirketleri ve sermaye şirketleridir.
Türkçe Sözlük'te unvan kelimesi bir kimsenin işi, mesleği veya toplum içindeki durumu ile ilgili olarak kullanılan ad, san şeklinde tanımlanmış ve Bay Yılmaz, Doktor Sezgin örnekleri verilmiştir (1998: 2284).
Seçmeyi düşündüğünüz ticaret unvanının başka bir işletme tarafından kullanılıp kullanılmadığını öğrenmek için Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi Müdürlüğümüzün internet sayfasında bulunan “Sorgulama” bölümüne giriş yaparak, Birliğimiz ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın ticaret unvanı veritabanları üzerinden sorgulama ...
Ticaret unvanı işletme sahibini (taciri), diğer tacirlerden ayırt etmeye yarayan addır. Bir sınai mülkiyet hakkıdır. Kanuna göre her tacir, işletme merkezinin bulunduğu yer ticaret siciline ticaret unvanını işletmenin açıldığı tarihten itibaren 15 gün içerisinde tescil etmek zorundadır.
TDK verilerine göre unvan kelimesinin doğru yazım şekli unvan şeklindedir. Kimi yerlerde kullanılan ünvan şeklindeki yazımı yanlış olarak bildiriliyor.
DSM Grup Danışmanlık İletişim ve Satış Tic.
Kısaltılan kelime veya kelime grubu; özel ad, ünvan veya rütbe ise ilk harf büyük; cins isim ise ilk harf küçük olur: Alm. (Almanca), İng. (İngilizce), Kocatepe Mah. (Kocatepe Mahallesi), Güniz Sok.
Ticari işletme, Türk Ticaret Kanunu'nun temel kavramıdır. Kanun bu kavramı tanımlamıştır. Tanımda yer alan en önemli unsur, ticari işletmede gerçekleştirilen faaliyetlerin, esnaf işletmesi sınırını aşmasıdır. Kanun esnaf işletmesini tanımlamamaktadır.
Ticaret unvanı kullanımı tacirler bakımından bir ihtiyaç olduğu kadar Türk Ticaret Kanunu (TTK) kapsamında bir zorunluluktur. Tacir, ticari işletmesine ilişkin işlemleri ticaret unvanı ile yürütmek zorundadır.
I. TEK KİŞİ İŞLETMELERİ: Bir kişi tarafından sermayesi temin edilerek kurulan ve yönetilen işletmelerdir. İşletme sahibi, işletmenin tüm borçlarından sınırsız sorumludur. Bir işletmenin şirket olarak kabul edilebilmesi için, iki veya daha fazla kişi tarafından kurulmuş olması gerekir.
Ticaret unvanı; tacirin ticari işletmesine ilişkin iş ve işlemleri yaparken kullandığı isimdir diyebiliriz. Türk Ticaret Kanununa göre, her tacir, ticari işletmesine ilişkin işlemleri ticaret unvanıyla yapmak ve işletmesiyle ilgili her türlü senet ve evrakı bu unvan altında imzalamak zorundadır.
Şahıs şirketi, ortaklık unsurunun ön planda olduğu ve her bir ortağın sınırsız sorumlu olduğu şirket türüdür. Türk Ticaret Kanunu'na göre Kollektif Şirket ve Adi Komandit Şirket olmak üzere iki çeşit şahıs şirketi bulunmaktadır.
Hukukumuzda tacir olabilmek için şirket kurmanıza gerek yoktur. Birçok kişi benim şahıs şirketim var derken aslında gerçek kişi tacir olduğunu ifade etmektedir. Gerçek kişi tacirler de bir şirket değil işletme söz konusudur ve bu bir şirket türü değildir. Örneğin bir kafeyi işletmek için şirket kurmanıza gerek yoktur.
Ticaret unvanı bir çekirdek ve ekten oluşmaktadır. Usulüne uygun şekilde tescil edilen ve kullanılan unvan Ticaret Kanununda belirtilen özel hükümler uyarınca korunur. Tescil ettirmeksizin kullanılan ticaret unvanları ise sadece haksız rekabet hükümlerine göre korunur.
Ticaret ünvanı çekirdek ve ek olmak üzere iki unsurdan oluşur. Ek kullanılması kural olarak zorunlu değildir ancak TTK madde 45 ve TTK madde 48 düzenlemelerinde ek kullanma zorunluluğuna yer verilmiştir.
TİCARET UNVANI
Taciri tacirden ayıran isimdir. Tek başına devredilemez, işletmeyle devredilir. Unvan, işletmenin devri kapsamında tutulabilir. Ticaret unvanı, tüm Türkiye çapında korunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri