A ve C vitamini açısından zengin olan Brüksel lahanası, beyin gelişimi açısından da faydalı bir besindir. Zihni açan ve dinçlik sağlayan bu besin dikkat dağınıklığı olan kişilere etkili olmaktadır. Salatada ya da yemeklerde tüketildiğinde, sinir sistemini kontrol altına alarak kişilerin daha sağlıklı olmasını sağlar.
Brüksel lahanası içersindeki lif (pişmiş fincan başına yaklaşık 4 gram) kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur, sindirim sağlığını destekler, bağışıklığı güçlendirir ve faydalı bağırsak bakterilerinin beslenmesine yardımcı olur.
Lahana, karnabahar ve Brüksel lahanası, asit folik, C vitamini ve betakaroten açısından son derece zengindir. Pişirilince besinsel değerlerinin büyük kısmını kaybederler. Bu nedenle çiğ salata olarak yenmeli ya da buharda pişirilmelidir.
İlgili 26 soru bulundu
Brüksel lahanası haşlama yöntemi ile salçalı ve sebzeleri yemekleri de lezzetlendirebilir. Çiğ şekilde de tüketilen Brüksel lahanasını ince dilimler halinde salatalarınıza ekleyerek, vitaminli bir yiyecek sunabilirsiniz.
Küçük yumru bir şekle sahip olan brüksel lahanası, kış sebzelerinden biridir. Kansere yakalanma riskini düşürdüğü söylenen bu sebze, haşlama, soteleme, kızartma ve fırınlama teknikleriyle pişirilir. Pişirme işlemleri esnasında tuz, biber gibi malzemeler eklenebilir.
Ne Zaman Tüketilmelidir? Birçok sebze ve meyveyi artık her mevsimde bulabiliyor olsak da mevsim sebze ve meyvelerini tüketmenin sağlıklı olduğunu unutmamalısınız. Brüksel lahanasının asıl mevsimi ise kıştır. Ağustos ve mart ayları arasında sağlıklı ve lezzetli bir Brüksel lahanası tüketmek mümkündür.
Zeytinyağı ile yapılmış sebze yemekleri, balık, salata, kuru baklagiller, turp, lahana, karalahana, brüksel lahanası, karnabahar, brokoli, roka, tere, kırmızı pancar, havuç, sarımsak karaciğer dostu besinlerdir.
USDA başına bir fincan pişmiş Brüksel lahanası 4.1 gram lif içerir, bu nedenle bazı insanlarda gazı tetikleyebilir. Mayo Clinic'e göre diyetinize çok fazla lif eklemek daha fazla gaza neden olabilir.
Bolca tuz ilave edin. Brüksel lahanasını hafif haşlayarak ya da buharda yumuşatarak pişirin. Bu şekilde hafif yumuşatmak ardından diğer pişirme yöntemlerini uygulamak Brüksel lahanasının lezzetini katlayacaktır. Haşlama olarak hazırlamak için suya bol tuz ilavesi yapıp suyu kaynatın.
Turpgillerden olan beyaz, kırmızı lahana, brüksel lahanası, Karnabahar ve brokolide bulunan sülforafan'ın yağ yakıcı enzimleri arttırdığı düşünülüyor ve son dönemlerde antikanser özelliği ile ilgili de birçok çalışma bulunuyor. Yüksek lifli oluşları ile de uzun süreli tokluk sağlıyorlar.
Brüksel lahanası, kanser gibi hastalıklara karşı koruyucu özelliği ile bilinir. Mide, kalın bağırsak, akciğer gibi kanserlere karşı yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olur.
Havuç, tatlı patates, kuşkonmaz, brüksel lahanası, lahana, enginar gibi lif bakımından zengin yiyecekler, sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olarak sizi kabızlık gibi problemlere karşı korurlar.
Anavatanı Avrupa'dır. Ülkemizde yeni yaygınlaşmaya başlamıştır. Uzayan gövdesi üzerindeki yaprakların koltuklarında oluşan ceviz büyüklüğündeki tamamen baş lahanaya benzeyen minyatür başlar tü- ketilmektedir.
- Bol Su Tüketmek: Karaciğerin temizlenmesinin ve yenilenmesinin en önemli yolu, gün içerisinde en az 6 ile 8 bardak su tüketmektir. Bunun dışında böbrek sağlığı açısından oldukça önemli olan su, vücudun her zaman nemli olmasına destek olur. Su içmek; karaciğerin temizlenmesinin en önemli yoludur.
Akciğeri ve karaciğeri korumak şu süreçte çok önemli. Uzmanlara göre akciğere brokoli, Brüksel lahanası, kekik, keçiboynuzu, tere ve sarımsak, karaciğere ise sarımsak, yeşil çay, pancar, enginar, zerdeçal, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve zencefil iyi geliyor.
-Bir tencere suyu kaynatın ve içerisine bir tutam tuz ekleyin. Suyun kaynaması için birkaç dakika bekleyin. -Brüksel lahanalarını kaynayan suya ekleyin ve 10-15 dakika yumuşayana kadar pişirin.
Brüksel lahanasında yüksek oranda lif ve antioksidan; A, B, C, K, E vitamini; potasyum, kalsiyum, selenyum mineralleri bulunuyor. Yeşil yapraklı sebzelerin özellikle brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası gibi güçlü besinlerin sağlığa etkisi oldukça önemli.
Brüksel lahanalarının en dış kabukları soyulur. Alt kısımlarındaki sert kök kısmı kesilir ve bütün kirlerinden, mikroplarından arınsın diye sirkeli su da bekletilir.
Suyunu süzdüğünüz brüksel lahanalarını uzunlamasına ortadan ikiye bölün. Ardından brüksel lahanalarını bir kap içine koyun. Üzerine 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı dökün. Daha sonra 1 çay kaşığı kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, yarım çay kaşığı karabiber ve yarım çay kaşığı tuz ekleyin.
Önce brüksel lahanalarının dış kabuklarını atalım ve yıkayıp üzerine su ekleyip 15 dakika kadar kaynatalım ardından süzelim ve soğutalım. Yoğurda dövülmüş sarımsak ve tuz ekleyelim. Servis tabağına brüksel lahanasını alıp üzerine sarımsaklı yoğurt döküp onun da üzerine zeytinyağı gezdirip pul biber serpelim.
Turpgiller ailesine aittir, Çin lahanası(bok choy), brokoli, Brüksel lahanası ve bahçe teresi ile kuzen olan bir sebzedir. Haşlayarak, pişirerek, buharda pişirerek, soteleyerek veya suyu sıkılarak tüketilebilir. İnsanlığın, doğanın hediyesi olarak algılayabileceği sayısız tıbbi özelliğe sahip bir sebzedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri