Turpgiller familyası tek yıllık, iki yıllık veya çok yıllık otsu bitkiler, yarı çalılar, çalılar veya nadiren küçük ağaçlardan oluşmuştur.
Lahana (Brassica oleracea) veya kelem, turpgiller (Brassicaceae) familyasından, geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, güz ve kış sebzesi olarak yetiştirilen ve birçok türü olan bitki.
Lahana, turpgiller familyasından sayılan, kat kat yaprakları olan bir sonbahar ve kış sebzesidir. Beyaz lahana, mor lahana, brokoli, karnıbahar, kara pancar, süs lahanası (kale) ve brüksel lahana bu familyadan sayılır. Bütün olarak lahanalar ve benzeri sebzeler grubu oldukça sağlıklıdır.
Brüksel lahanası, Lahanagiller ( (Crucifera ) familyasından, anavatanı Kuzey Avrupa ülkeleri ve Baltık Denizi kıyıları olan bir serin iklim sebzesidir. Avrupa ülkelerinde tüm yıl boyunca, ülkemizde ise 1 – 2 ay hariç bütün yıl pazarlarda bulunur ve farklı şekillerde sebze olarak tüketilir.
Brüksel lahanası ya da diğer adıyla Frenk lahanası (Brassica oleracea Gemmifera), turpgillerdendir ve küçük yumru şeklinde ve kalınca kat kat yaprakları olan bir sebze türüdür. Brokoli gibi kansere yakalanma riskini azalttığı düşünülür ve besin değeri açısından oldukça zengindir.
İlgili 37 soru bulundu
Brüksel lahanası, şekil itibariyle minyatür bir lahanayı andırmaktadır. Bu sebzeye neden Brüksel lahanası adı verildi diyenler için öncelikle Avrupa'da sıkça tüketilen bir sebze olduğunu ifade edelim.
Sağlıklı bir besin maddesi olan Brüksel lahanası guatrojenik besinler arasında yer alır. Bu yüzden fazla tüketim yapıldığı zaman troid bezinin düzensiz ve daha yavaş çalışmasına sebebiyet verir.
Brassica cinsi bitkilerin bir parçasıdır. Brokoli, roka, çin lahanası, brüksel lahanası, lahana, karnıbahar, turp, şalgam, su teresi gibi sebzeleri içermektedir (1,2,3,4).
Lahana bir sebzeler grubunu oluşturur.
Brokoli ve karnabahar lahanagiller ailesinin iki farklı türü.
Brassica oleracea var. botrytis karnabaharın bilimsel adıdır. Karnabahar brokoli, Brüksel lahanası ve lahana ile aynı familyaya aittir.
Lahana gibi yapraklı sebzeler, bağışıklık sistemimizi güçlendiren ve sağlıklı olmamıza yardımcı olan temel besinler içerir. Düşük kalorili bir yiyecektir, dolayısıyla sporculara ve kilo vermek isteyenlere tavsiye edilir. USDA'ya göre, 100 gram lahana sadece 23 kcal içermektedir.
Lahana (Brassica oleracea var. Capitata) iki yıllık, yapraklı bir bitkidir ve tohum elde etmek istemediğimiz sürece tek yıllık bitki olarak yetiştirilir. Genellikle çeşitli salatalarda kullanılan ve bilinen bir sebzedir. Dünyanın birçok yerinde en yaygın salata malzemelerinden biridir.
Beyaz Lahana Besin Değeri
Protein: 1.1 gram. Karbonhidrat: 5.2 gram. Lif: 2.2 gram (günlük önerilen değerin %9'u) K vitamini: Günlük önerilen değerin %85'ini karşılar.
Ispanakgiller familyasından olarak bilinir ve beta cinsinin en bilindik türlerindendir. Yumru şeklinde kökleri bulunan pancarın birçok farklı çeşidi vardır. Kırmızı pancar, şeker pancarı, yem pancarı bunlardan bazılarıdır. Kırmızı pancar içlerinde en çok turşusu yapılan ve suyu çıkarılmak sureti ile tüketilen çeşittir.
Karnabahar (Brassica oleracea 'Botrytis'), turpgillerden (Brassicaceae), çiçekleri etli ve tanecikli bir görünüşte olan, yaprakları lahana yaprağına benzeyen, sebze olarak kullanılan bir bitki. Turpgillerden; vatanı Doğu Akdeniz bölgesi olan 2 yıllık otsu bir bitkidir.
Kilo vermeye yardımcı olur: Kara lahana kilo vermeye yardımcı olan mükemmel bir besindir. Düşük kalori ve karbonhidrat ile yüksek miktarda lif içerir. İçerisindeki lif metabolizmayı hızlandırırken, besinlerin daha iyi sindirilmesine yardımcı olur. Ayrıca tokluk hissi yaratır.
Ceviz, Juglandaceae (cevizgiller) familyasının Juglans cinsinden, tek tüysü yaprakları karşılıklı dizilmiş ve aromatik kokulu ağaç türlerinin ve bu ağaçların meyvelerinin ortak adı.
1) Lahana. Lahana hem emzirme döneminde hem de katı gıdaya geçiş döneminde gaz yapan bir sebzedir. Doktorlar eğer tüketilecekse patates ile pişirilip tercih edilmesini tavsiye ediyor. Lahananın gaz yapan maddelere sahip olduğunu unutmamalısınız.
Turp (Raphanus sativus), turpgiller (Brassicaceae) familyasından sebze olarak tüketilen bir bitki türü.
Crucifeare (Brassicaceae) familyası turpgiller, hardalgiller veya lahanagiller gibi isimlerle bilinmektedir. Çiçeklerinin üstten görünüşü haça benzediğinden haçlıgiller adı da verilir. Yıllık veya çok yıllık otsu bitkilerdir.
Brassica sebzelerinden ülkemizde yetişip sağlıkla tüketebileceklerinizi sayacak olursa; brokoli, karnabahar, brüksel lahanası, beyaz lahana ve mor lahana olarak sıralayabiliriz. Bu sebze çeşitleri uzun süre kaynatılarak tüketildiğinde hepsinde ortalama %77 oranında kanser koruyucu etkisinin kaybolduğu görülmektedir.
Brüksel lahanasının içeriğinde C vitamini bulunuyor. Bu sayede bağışıklığı arttırıyor, bağ dokusu ve kemiklerin yapısında bulunan kolajen üretimi destekliyor ve dokuların büyümesi, onarılmasında önemli rol oynuyor. K vitamini açısından da besin zenginliği sunan Brüksel lahanası, kemikleri güçlendiriyor.
Lahana, karnabahar ve Brüksel lahanası, asit folik, C vitamini ve betakaroten açısından son derece zengindir. Pişirilince besinsel değerlerinin büyük kısmını kaybederler. Bu nedenle çiğ salata olarak yenmeli ya da buharda pişirilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri