Çek keşide edildiği zaman, bankanın henüz ödemeyi yapmadığı göz önüne alınarak 102 bankalar hesabı yerine “103 Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri” hesabının alacak tarafına yazılır.
103 Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri Hesabının İşleyişi
Hesabın yanındaki (-) işareti bu anlama gelmektedir. Kişilere çek ve ödeme emri verildiğinde hesaba alacak; çek ve ödeme emirlerinin bankadan tahsil edildiği anlaşıldığında bu hesaba borç, bankalar hesabına alacak kaydedilir.
103 Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri Hs. 102 Bankalar Hs. Çekin ciro edilmesi; işletmenin elinde bulundurduğu, aldığı çeklerin devredilmesi işlemi olup, yevmiye kaydı “101 Alınan Çekler Hesabı” ile yapılmaktadır. İlgili örneği görmek için tıklayınız.
Verilen Çekler ve ödeme emirleri hesabı, pasif karakterli bir hesaptır. Dönem sonunda alacak bakiyesi verir. Bilançonun net değer esasına göre düzenlenmesi durumunda, aktifte 102 Bankalar Hesabının Altında, düzenleyici bir hesap olarak indirim şeklinde (- olarak) yer alır.
103 Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri Hesabının İşleyişi: İşletmeler çek verdiklerinde bu hesap kullanılır. Kişilere çek ve ödeme emri verildiğinde hesabın alacak tarafına, çek ve ödeme emirlerinin bankadan tahsil edildiği anlaşıldığında verilen çekler hesabının borcuna kaydedilir.
İlgili 41 soru bulundu
Çek keşide edildiği zaman, bankanın henüz ödemeyi yapmadığı göz önüne alınarak 102 bankalar hesabı yerine “103 Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri” hesabının alacak tarafına yazılır.
Aktif hesaplar içerisinde yer alan düzenleyici hesaplara “Aktif Düzenleyici” hesap denilmektedir. Pasif Hesaplar içerisinde yer alan hesaplara ise “Pasif Düzenleyici” hesap denilmektedir. 103. Verilen Çekler ve Ödeme hesabı da Aktif Düzenleyici bir hesaptır.
101 Alınan Çekler Hesabına, 1 işletme tarafından alınan çek tutarları borç, işletme tarafından tahsil edildiğinde veya ciro edildiğinde çek tutarları alacak kaydedilir.
1- Vadesi yeni yıla ait olan çeklerin özünde senet niteliği taşıdığı için alacak senetlerine devredilmesi gerekir. 2- Aynı nedenle vadesi yeni yıla ait olan verilen çeklerin borç senetleri hesabına devredilmesi gerekir.
Tam ciroda ciroyu yapanın, yani cirantanın imzasından başka ciro edilenin adı ve soyadı da yazılır. Beyaz ciroda sadece cirantanın imzası bulunur. Ciro ile ilgili kayıtlar çekin arkasına yazılır. Örnek: İşletme, 90 000 TL.lık çeki, vadesi gelen borcuna karşılık olarak satıcılara ciro etmiştir.
Örneğin satış işleminin peşin olması durumunda “100 Kasa”, müşteriden çek/senet alındığında “101 Alınan Çekler / 121 Alacak Senetleri”, kredili satışlarda “120 Alıcılar”, kredi kartı karşılığında yapılan satışlarda ise “108 Diğer Hazır Değerler” veya “127 Diğer Ticari Alacaklar” hesabı kullanılabilir.
Çek keşide edildiği zaman, bankanın henüz ödemeyi yapmadığı göz önüne alınarak 102 bankalar hesabı yerine “103 Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri” hesabının alacak tarafına yazılır.
136 hesap kodu çalışma şekli, ticari olmayan ve daha önce alacaklar grubuna girmeyen alacakların izlendiği hesap olarak gerçekleşir. 136 hesap kodu, borçlu bir şekilde çalışmaktadır. Alacak olduğunda ise borç kaydı gerçekleşir. Tahsilat gerçekleştiğinde ise alacak kaydı gerçekleşir.
ileri tarihli çekleri ise; "321" veya "329" kod numaralı hesaplarda iz- lemeleri mümkündür.
Çek, bir kişi tarafından bir bankaya hitaben yazılır ve çekin yazıldığı karşı taraf da bu söz konusu bankaya giderek ödemeyi tahsil eder. Fakat bazı durumlarda çekin başka bir bankadan tahsil edilmesi istenir ki bu duruma da takas çeki adı verilir.
321 borç senetleri hesabı, işletmenin faaliyet konusu ile ilgili her türlü mal ve hizmet alımlarından kaynaklandığı dönemde bağlanmış olan ticari borçlarının izlenmekte olduğu hesap olarak tanımlanır.
Kişilere çek ve ödeme emri verildiğinde hesaba alacak; çek ve ödeme emirlerinin bankadan tahsil edildiği anlaşıldığında bu hesaba borç, bankalar hesabına alacak kaydedilir.” Yine özün önceliği gereği vadeli düzenlenen çekler 321 Nolu borç senetlerine alınmalıdır.
Çek alındığı zaman 101 alınan çekler hesabı borçlu olarak çalışır. Çek ciro edildiği zaman veya bankaya tahsile verildiği zaman 101 alınan çekler hesabı alacaklı olarak çalışır. 101 Alınan Çekler hesabı her zaman borç kalanı verir. Hiç bir zaman alacak kalanı vermez.
Çekin vadesi geldiğinde çekin bağlı olduğu bankanın şubesine giderek gişeden tahsilat yapmak mümkün olmaktadır. Çek vadesinde banka hesabı, müsait olmaktadır. Ancak, ticarette hesapların her zaman müsait olması mümkün değildir.
Hangi Çekler Ciro Edilemez? Nama yazılı çeklerin ciro yoluyla devredilmesi mümkün değildir. Nama yazılı çek gerçek ya da tüzel kişiye yazılan ve açık menfi emre kaydı içeren çeklere verilen isimdir.
“Çekten cayma ancak ibraz süresi geçtikten sonra hüküm ifade eder. Çekten cayılmamışsa, muhatap, ibraz süresinin geçmesinden sonra da çeki ödeyebilir.”
Ciro işlemiyle birlikte çeki ilk düzenleyen taraf borçlu konumunu devam ettirerek çek bedelini öder ve ciro yoluyla çeki elde eden son taraf da çeki tahsil eder.
Kişilere çek ve ödeme emri verildiğinde hesabın alacak tarafına ,çek ve ödeme emirlerinin bankadan tahsil edildiği anlaşıldığında verilen çekler hesabının borcuna kaydedilir.
Diğer ticari borçlar hesabı olarak adlandırılan 329 hesap, 32 ticari borçlar hesap grubundaki kalemlerin dışında tutulan ticari borçların izlendiği hesaptır.
127 Diğer Ticari Alacaklar
Bu hesap, ticari faaliyetler sonucu oluşan fakat ticari alacaklar grubundaki diğer hesapların kapsamında olmayan ticari alacakların izlendiği hesaptır. Diğer ticari alacaklar hesabına, bu nitelikte bir alacak ortaya çıktığında borç, alacağın tahsili durumunda da alacak kaydı yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri