Havuç, tatlı patates, kuşkonmaz, brüksel lahanası, lahana, enginar gibi lif bakımından zengin yiyecekler, sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olarak sizi kabızlık gibi problemlere karşı korurlar.
"Brüksel lahanası kabız yapar mı?" diye düşünüyorsanız, Brüksel lahanası sindirim sistemini çalıştırdığından kabızlık durumunun önüne geçilmesini sağlıyor. Riskli gebelik durumlarını önlüyor. Folik asit içerdiğinden anne ve bebek sağlığını koruyor.
C vitamini, lif, antioksidan maddeler bakımından zengin olan Brüksel lahanası düzenli olarak tüketildiğinde bağırsakların işleyişini hızlandırır. Sindirim sistemini rahatlatma etkisi olan bu faydalı sebze, kilo verme sürecini hızlandırır.
Brüksel lahanası A, C ve K vitaminleri ile demir, mangan, potasyum, bakır mineralleri ve lif açısından zengin bir kaynaktır.
İlgili 39 soru bulundu
Aşırı tüketim. Kalori değeri olarak düşük olan fakat besin değeri olarak yüksek olan Brüksel lahanasını bolca tüketebilirsiniz ancak gaz yapıcı özelliğinden dolayı özellikle ülser gibi mide rahatsızlığı yaşayanlar veya ishal sorunu olanlar dikkat etmelidir.
Turpgiller ailesine aittir, Çin lahanası(bok choy), brokoli, Brüksel lahanası ve bahçe teresi ile kuzen olan bir sebzedir. Haşlayarak, pişirerek, buharda pişirerek, soteleyerek veya suyu sıkılarak tüketilebilir.
Brüksel lahanası, beyaz/kırmızı lahana: ''Sulforafen'' içeren bu sebzeler yağ yakıcı enzimlerin ortaya çıkmasını sağlar. Bu sebzeler karın yağlarını yakmaya yardımcıdır.
Küçük yumru bir şekle sahip olan brüksel lahanası, kış sebzelerinden biridir. Kansere yakalanma riskini düşürdüğü söylenen bu sebze, haşlama, soteleme, kızartma ve fırınlama teknikleriyle pişirilir. Pişirme işlemleri esnasında tuz, biber gibi malzemeler eklenebilir.
Armut, elma, kivi, ananas, erik, kayısı bağırsakları hızlı çalıştıran yiyecekler arasında yer almaktadır.
Brüksel lahanası, lahana, brokoli gibi gıdalar daha fazla gaz üretimine yol açarak gaz ve şişkinlik yakınmasına yol açabiliyor.
Ne Zaman Tüketilmelidir? Birçok sebze ve meyveyi artık her mevsimde bulabiliyor olsak da mevsim sebze ve meyvelerini tüketmenin sağlıklı olduğunu unutmamalısınız. Brüksel lahanasının asıl mevsimi ise kıştır. Ağustos ve mart ayları arasında sağlıklı ve lezzetli bir Brüksel lahanası tüketmek mümkündür.
6. Posasıyla Kabızlığı Önler
Özellikle pişirirken hoş olmayan kokuları ortaya çıkaran kükürtlü bileşikler, beyaz lahananın sindirim sistemini iyi çalıştırmasını sağlar. Ayrıca yaprak kısımlarında daha yoğun olarak bulunan posa sayesinde de bağırsak hareketlerini artırıcı özelliği oldukça yüksek bir sebze.
Antioksidan özelliği ile cildi korur ve yaşlanmayı geciktirir. Yüksek lif değer ile sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler.
Brüksel lahanasını yıkayıp 10-15 dakika pişene kadar haşlıyoruz.
Kontak kapalıyken yağ çubuğu ile yağ seviyesi ölçülmelidir. Her yağ çubuğunda ideal seviyeyi belirten bir işaret vardır. Eğer çubuktaki yağ izleri bu işaretin altında kalıyorsa motorun yağı eksiliyor demektir. Bu da motor yağ yakıyor anlamına gelir.
En sağlıklı ve doğal yağlardan biri olan hindistan cevizi yağı, yağ yakımınızı hızlandırır. Ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişlerin kilo vermeye yardımcı olduğu bilinir. Metabolizmayı hızlandırarak vücuttaki yağ birikimini engeller.
Kırmızı biber, somon, yumurta, yoğurt, Hindistan cevizi, ananas, kabak çekirdeği, avokado, yeşil çay, kahve, zerdeçal, zencefil yağ yakımını hızlandıran besinlerdendir. Bu besinleri beslenme rutininize ekleyerek vücudun yağ yakmasına destek sağlayabilirsiniz.
Brüksel lahanası, turpgiller familyasından besleyici bir sebzedir. Genellikle kavurma, buharda pişirme veya kaynatma gibi yöntemlerle pişirilirken, Brüksel lahanasını çiğ olarak da yiyebilirsiniz.
Kaynayan suyun içine 10 adet lahana yaprağı atılır ve bu şekilde yapraklar tencerenin kapağı kapatılarak 5-7 dk. daha kaynatılır. Hazırlanan bitkinin suyu ocaktan alınır, hafif soğuduktan sonra lahanalar tencereden çıkarılır. Ilındıktan sonra sabah ve akşam aç veya tok karnına tüketilir.
Zayıflamaya ve özellikle göbek bölgesindeki yağların eritilmesine yardımcı olur. Yağ yakıcı ve ödem atıcı özelliktedir. Lahananın lif içeriği metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur. Lahana suyu vücudu toksinlerden arındırır.
-Brüksel lahanalarını kaynayan suya ekleyin ve 10-15 dakika yumuşayana kadar pişirin. -Çatalla lahanalara kolay batırabiliyorsanız pişmiş demektir.
Önce brüksel lahanalarının dış kabuklarını atalım ve yıkayıp üzerine su ekleyip 15 dakika kadar kaynatalım ardından süzelim ve soğutalım. Yoğurda dövülmüş sarımsak ve tuz ekleyelim. Servis tabağına brüksel lahanasını alıp üzerine sarımsaklı yoğurt döküp onun da üzerine zeytinyağı gezdirip pul biber serpelim.
Kızgın bir tavaya sıvı yağı ekleyin ve arpacık soğanları renk alana kadar kavurun. Buharda pişmiş olan brüksel lahanası ve havuçları da tavaya ekleyip, 3-4 dakika çevirin. Tuz ve karabiber ile tatlandırdıktan sonra servis tabağına alın ve ekmek kırıntısı serpiştirerek servis edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri