Türkiye'de sosyetik ürün olarak bilinen kuşkonmaz, beyaz hindiba ve brüksellahanası Belçika mutfağının önemli sebzeleri.
Anavatanı Avrupa'dır. Ülkemizde yeni yaygınlaşmaya başlamıştır. Uzayan gövdesi üzerindeki yaprakların koltuklarında oluşan ceviz büyüklüğündeki tamamen baş lahanaya benzeyen minyatür başlar tü- ketilmektedir.
Bursa'nın İznik ilçesinde üretilen Brüksel lahanaları ihraç ediliyor. C ve K vitaminleri açısından da besin zenginliği bulunan sebze Avrupa, Ortadoğu ve Arap ülkelerince yoğun talep görüyor.
B.
Brokoli gibi kansere yakalanma riskini azalttığı düşünülen bir başka kış sebzesini veren Brüksel lahanası, turpgillerdendir. Anayurdu bilinmeyen bitki, ABD ve Avrupa'da yaygın şekilde yetiştirilmektedir. Türkiye'de de tarımı başlamış olup sebze, halk arasında yavaş yavaş tanınmaktadır.
Brüksel lahanası brokoli ve lahananın da aralarında bulunduğu turpgiller ailesinin değerli bir üyesidir. Besin değeri oldukça yüksek olmasına karşın pek çoğumuzun damak tadına hitap etmemesinden ötürü yada alışkın olmadığımızdan öncelikli sebze tercihleri arasında yer almaz maalesef.
İlgili 44 soru bulundu
Fazla tüketimle mide rahatsızlığı olan kişilere olumsuz yan etkiler yaratır. İdrar yollarına zararı olabilir. Çok tüketilir ise su kaybı ya da tahriş meydana gelebilir. İshal sorunu olan kişilerin çok tüketmemesi önerilir.
Brokoli, kara lahana, karnabahar, lahana, Brüksel lahanası, kıvırcık lahana (mangır) ve yer lahanası (alabaş)…
Ülkemiz de Niğde İlinin Bor İlçesinin Kaynarca Köyünde 50.000-70.000 adet beyaz lahana rekor şekilde üretilmekte ve kalite bakımından birinci sırada olup, Kaynarca Köyünde yıllık üretim 15-20 milyon baş olduğu tahmin edilmektedir.
Brüksel lahanasının içeriğinde C vitamini bulunuyor. Bu sayede bağışıklığı arttırıyor, bağ dokusu ve kemiklerin yapısında bulunan kolajen üretimi destekliyor ve dokuların büyümesi, onarılmasında önemli rol oynuyor. K vitamini açısından da besin zenginliği sunan Brüksel lahanası, kemikleri güçlendiriyor.
Brüksel lahanası birinci yılda sebze olarak değerlendirilen kısımlarını, ikinci yılda ise tohumlarını meydana getirir. Avrupa ülkelerinde yaygın olarak yetiştirilen ve sevilerek tüketilen bir sebzedir. Karadeniz Bölgesi gibi yağışı ve rutubeti yüksek bölgelerde rahat bir şekilde yetiştirilebilir.
Brüksel lahanasının acı olmasının pek çok sebebi olabilir. En bilinenleri; yetiştiği hava şartları, boyutu ve mevsimi dışında tüketilmesidir. Brüksel lahanasının acılığını giderebilmek için, pişirmeden önce soğuk suyun içerisinde bir süre bekletilmesi, tadındaki acılığın azalmasını sağlayacaktır.
Brüksel lahanası, karnıbahar, lahana, brokoli, kuru fasulye ve kepek ince bağırsakta tam olarak sindirilmezler. Tam olarak sindirilmemiş besin partikülleri kalın bağırsağa ulaşınca buradaki bakterilerce fermente edilip gaz oluşumuna neden olurlar.
Anayurdu bilinmeyen bitki, ABD ve Avrupa'da yaygın şekilde tüketiliyor ve Türkiye'de de tarımı yapılan bir sebze.
Ülkemizde genel olarak Karadeniz bölgesinde üretimi yapılıyor. Kumlu topraklar Brüksel lahanası üretmek için en uygun topraklardır. Brüksel lahanası organik gübre seven bir bitkidir. Brüksel lahanası dikilmeden önce yanmış ahır gübresi ile arazi gübrelenmelidir.
Brüksel lahanalarının en dış kabukları soyulur. Alt kısımlarındaki sert kök kısmı kesilir ve bütün kirlerinden, mikroplarından arınsın diye sirkeli su da bekletilir.
Brüksel lahanası, kanser gibi hastalıklara karşı koruyucu özelliği ile bilinir. Mide, kalın bağırsak, akciğer gibi kanserlere karşı yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olur.
Turpgillerden olan beyaz, kırmızı lahana, brüksel lahanası, Karnabahar ve brokolide bulunan sülforafan'ın yağ yakıcı enzimleri arttırdığı düşünülüyor ve son dönemlerde antikanser özelliği ile ilgili de birçok çalışma bulunuyor. Yüksek lifli oluşları ile de uzun süreli tokluk sağlıyorlar.
Lahana, karnabahar ve Brüksel lahanası, asit folik, C vitamini ve betakaroten açısından son derece zengindir. Pişirilince besinsel değerlerinin büyük kısmını kaybederler. Bu nedenle çiğ salata olarak yenmeli ya da buharda pişirilmelidir.
Brüksellahanası Avrupa'da en çok İngiltere'de, Hollanda'da ve Belçika'da yetiştiriliyor.
Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde yetiştirilen 50 kilogramlık lahana görenleri şaşırtıyor. İlçe Tarım Müdürü Recep Yılmaz, Türkiye'nin en büyük ve en lezzetli lahanasının Elbistan'da yetiştiğini savundu. Yılmaz, "Elbistan lahanasının, yaklaşık 50 kilogram ağırlığı ile Türkiye'de rakipsiz olduğu ispatlandı.
Beyaz ve kırmızı baş lahanalar ülkemizde, özellikle Karadeniz Bölgesi'nde yoğun bir şekilde yetiştirilen ve severek tüketilen bir sebzedir. Ülkemizde 2019 yılında 24 bin hektar alanda 820 bin ton lahana grubu sebze üretimi gerçekleşmiştir.
Brüksel lahanası ve Iceberg marul
Yaprakların arasında sizi bekleyen kir, çamur veya küçük böcekler olabilir. Bu yapraklar arasındaki kiri temizlemek için en iyi çözüm, en dıştaki birkaç katmanı koparıp attıktan sonra kalan kısmı dilerseniz dilimleyerek dilerseniz de dilimlemeden 10 dakika sirkeli suda bekletmektir.
Vahşi hardal, yapay olarak seçildiği için karnabahar, brokoli, lahana gibi bitkiler evrimleştirilmiştir. Bunlar, elbette ki doğal olarak da evrimleşebilirler; ancak doğanın bu yönde bir seçilim yapacağından emin olamayız, çünkü çevre şartları tamamen kaotik bir biçimde değişmektedir.
Brüksel lahanası, her ne kadar tadı nedeniyle pek sevilmese de uygun şekilde pişirildiğinde oldukça sağlıklı bir besin. Adını Belçika'nın Brüksel şehrinden alan bu minik sebze, tam bir vitamin ve mineral deposu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri