Brüksel lahanası, Lahanagiller ( (
Brüksel lahanası, şekil itibariyle minyatür bir lahanayı andırmaktadır. Bu sebzeye neden Brüksel lahanası adı verildi diyenler için öncelikle Avrupa'da sıkça tüketilen bir sebze olduğunu ifade edelim.
Brüksel lahanası ya da Frenk lahanası (Brassica oleracea Gemmifera), turpgillerden (Brassicaceae) küçük yumru şeklinde ve kalınca kat kat yaprakları olan bir sebze türü.
Lahana, karnabaher, brokoli, turp olmak üzere lahanagillerde görülür.
İlgili 36 soru bulundu
-Brüksel Lahanası guatrojenik bir besin olduğundan aşırı tüketimi troid bezinin yavaşlamasına neden olur ve guatr hastalığına sebebiyet verebilir. -Gaz yapıcı özelliğinden dolayı özellikle ülser gibi mide rahatsızlığı yaşayanlar dikkat etmelidir.
Brüksel lahanasının içeriğinde C vitamini bulunuyor. Bu sayede bağışıklığı arttırıyor, bağ dokusu ve kemiklerin yapısında bulunan kolajen üretimi destekliyor ve dokuların büyümesi, onarılmasında önemli rol oynuyor. K vitamini açısından da besin zenginliği sunan Brüksel lahanası, kemikleri güçlendiriyor.
Lahana (Brassica oleracea) veya kelem, turpgiller (Brassicaceae) familyasından, geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, güz ve kış sebzesi olarak yetiştirilen ve birçok türü olan bitki.
Brassica cinsi bitkilerin bir parçasıdır. Brokoli, roka, çin lahanası, brüksel lahanası, lahana, karnıbahar, turp, şalgam, su teresi gibi sebzeleri içermektedir (1,2,3,4).
Brokoli ve karnabahar lahanagiller ailesinin iki farklı türü.
Turpgiller familyasından olan lahana mutfaklarımızın vazgeçilmez lezzetlerinden birisidir. Lahananın birçok çeşidi bulunmaktadır. Özellikle kış aylarında sıkça tüketilmektedir. Yuvarlak olan şekli ile lahana göbek çevresinde oluşan yaprakları ile kat kat görünen ilginç bir sebze türüdür.
Brüksel lahanasının besin değeri
100 gram pişmiş Brüksel lahanası günlük K vitamini ihtiyacının %175' ini, C vitaminin %100'ünü, A vitaminin %15'ini, folat ihtiyacının %15'ini ve manganez ihtiyacının %11'ini karşılar. Bunların yanında az miktarda B6 ve B1 vitamini, potasyum, demir, magnezyum ve fosfor içerir.
Lahana, yeşil, kırmızı ve beyaz yapraklı dünyada en çok yetiştirilen sebzeler arasında yer almaktadır. Turpgiller sebzesi ailesine ait yuvarlak ve oval yapısıyla bilinir. Dış tabakası sert ve koyu yeşil, içi ise açık yeşil ve beyaza yakın yapraklardan oluşur.
Avrupa'da bolca tüketilen sebzenin ismini nasıl aldığı tam olarak bilinmese de teorilerden biri lahananın minik bir versiyonu olması sebebiyle Avrupa'nın kalbinde olan ancak büyük Avrupa başkentlerinin minik bir versiyonu olan Brüksel şehrinin ismi verilmiş olduğu.
Lahana, karnabahar ve Brüksel lahanası, asit folik, C vitamini ve betakaroten açısından son derece zengindir. Pişirilince besinsel değerlerinin büyük kısmını kaybederler. Bu nedenle çiğ salata olarak yenmeli ya da buharda pişirilmelidir.
Turp (Raphanus sativus), turpgiller (Brassicaceae) familyasından sebze olarak tüketilen bir bitki türü.
Lahana Alerjisinin Teşhisi ve Tedavisi
Lahana alerjisinde en etkili tedavi yöntem, her türlü lahanadan kaçınmayı içerir. Brokoli ve Brüksel lahanası da lahana ile aynı aileye aittir ve bu nedenle benzer proteinler içerir. Bu besinleri tüketip tüketemeyeceğiniz konusunda alerji uzmanınız sizi bilgilendirecektir.
C vitamini yönünden birçok sebzeye göre içeriği çok daha kuvvetli olan beyaz lahana enfeksiyonlara karşı korur, bağışıklığı güçlendirir. Beyaz lahananın 100 gramı, günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 40'ını karşılar.
Lahana Alerjisi Tedavisi
Brokoli, karnabahar, hardal, şalgam, turp ve brüksel lahanası lahana ile aynı aileye aittir, bu nedenle benzer proteinler içerir ve geniş bir çapraz reaktivite beklenebilir.
2- Kolesterolü düşürür: Bürüksel lahanası kötü huylu kolesterol (LDL) düzeyini düşürmeye yardımcı olur. İçerdiği lif ile bağırsaklarda yağ asitlerini bağlayarak atılmasını sağlar.
Tansiyonu Dengeler
Potasyum mineralini bolca bulundurmasıyla Brüksel lahanası, yüksek tansiyonun düşmesine ve tansiyonun daha dengeli seyretmesine yardımcı olur.
Brüksel lahanası, beyaz/kırmızı lahana: ''Sulforafen'' içeren bu sebzeler yağ yakıcı enzimlerin ortaya çıkmasını sağlar. Bu sebzeler karın yağlarını yakmaya yardımcıdır.
Lahananın zararları ve yan etkileri
Hipotriod ve Tiroid disfonksiyonu sorunu olan kişiler dikkatli tüketmelidir. Aşırı tüketimi su kaybına neden olabilir. Fazla tüketildiğinde yoğun gaz ve şişkinlik yapabilir. Lahana suyu fazla tüketildiğinde idrar yollarında tahrişe neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri