5. Netice itibariyle temellendirmeler ve izahlar farklı olsa da İslam hukukuna göre kaldıraçlı döviz alım satım işlemi ittifakla caiz değildir. Bu durum hem aracı kurum için hem de yatırımcı için geçerlidir.
İslam hukukuna göre kaldıraçlı döviz ile alım satım yapıldığında caiz olmayan bir davranışı sergilemiş olursunuz. Üstelik İslam hukuku bu durumu hem aracı kurum için hem de yatırımcı için geçerli kılmıştır.
DİYANET'E GÖRE KRİPTO PARALAR, BİTCOİN HARAM MI, CAİZ Mİ? Soru: Dijital kripto paraların kullanımının dini hükmü nedir? Cevap: Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir.
Bitcoin'de kaldıraçlı işlem, yatırımcıların piyasada daha büyük pozisyonlar açmak için ödünç fonlar kullanarak potansiyel karlarını büyütmelerine olanak tanıyan bir işlem biçimidir. Bu, bir yatırımcının daha az sermaye ile daha büyük miktarda Bitcoin'i kontrol edebileceği anlamına gelir.
Anasayfa / Kurul Fetvaları / Alışverişlerde vade farkı caiz midir? Alışverişlerde vade farkı caiz midir? Bir malın peşin olarak alınıp satılması caiz olduğu gibi, vadeli (veresiye) satışı da caizdir (Mevsılî, el-İhtiyâr, II, 15, 18).
İlgili 28 soru bulundu
5. Netice itibariyle temellendirmeler ve izahlar farklı olsa da İslam hukukuna göre kaldıraçlı döviz alım satım işlemi ittifakla caiz değildir. Bu durum hem aracı kurum için hem de yatırımcı için geçerlidir.
Futures (vadeli) işlemler yapmayın
Kripto para birimindeki vadeli işlemler, dijital bir kripto paranın gelecekteki fiyatını analiz etme ve tahmin etme işlemini içermektedir. Tahmin yoluyla elde edilen bu kazanç İslam kültüründe kumar olarak kabul edilir ve haramdır.
Piyasalarda kaldıraç trading'i tehlikeli olabilir. Yatırımınız düşüyorsa, pozisyon sonunda likidasyon yaşayacaktır. Yani fonlarınız gitmiş olacaktır. Bu da bazı yatırımcılar için riskli bir durumdur.
Bankalar müşterileri için kaldıraçlı alım satım işlemleri gerçekleştiremezler. Sermaye Piyasası Kurulu'nun yetkilendirdiği aracı kurumlar dışındaki kurum, kuruluş ve internet siteleri üzerinden kaldıraçlı alım satım işlemi gerçekleştirilmesi sermaye piyasası mevzuatına aykırılık anlamına gelmektedir.
FinansolineFX'de 1/100 kaldıraç oranı seçeneğiyle forex hesabı açan Ahmet Bey'in, başlangıç teminatı olarak hesabına 1.000 USD yatırdığını düşünelim. Ahmet Bey'in yatırmış olduğu bu teminat ile açabileceği maksimum pozisyon büyüklüğü 100.000 USD ( 1.000 x 100 ) 'dir.
Nihat Hatipoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti: “Kripto para konusunda doğrusu çok gönülden caizdir diyemiyorum. Borsada bir değer var, görüyorsunuz ele dokunur, fabrika var. Borsada bir sakınca yok ama kripto para, Bitcoin benzeri şeyler konusunda gönülden bir şey diyemiyorum.
Bitcoin'i Alo Fetva'ya sordular: Caiz mi değil mi? Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş A Haber'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Ali Erbaş, kripto paraların caiz olup olmadığına ilişkin soruya, "Güvenilir olmadığı ve istismara açık olduğu için caiz diyemeyiz" dedi.
İngiltere Hazine Komitesi, Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) gibi herhangi bir varlığa dayalı olmayan kripto paraların ticaretini kumar olarak nitelendirdi.
Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan kripto paraların kullanımı caiz değildir.
Değerli kardeşimiz, Bir kimsenin mülkiyetinde olmayan pay senetlerini satması (açığa satış / short sale) caiz değildir. Çünkü bu, kişinin mülkiyetinde bulunmayan bir şeyi satması kabilinden olup ilgili naslar ve İslam hukukundaki yerleşik prensipler gereğince caiz görülmemiştir.
BORSA HARAM MI? DİYANET AÇIKLADIDiyanet borsadan hisse almanın caiz olmadığını söylemiştir. Buna göre borsada bulunan hisseleri bloke edecek olan ve hayali satışlarda borsada spekülatif dalgalanmalara yol açacak olan satışlar dini anlamda sakıncalı olarak nitelendirilmiştir.
SPK'dan yapılan açıklama şöyle:
Kurulumuzca yetkilendirilen kuruluşlar dışındaki kişiler tarafından Türkiye'de yerleşik yatırımcılara yönelik kaldıraçlı işlemler yaptırılması izinsiz sermaye piyasası faaliyeti suçunu oluşturmaktadır.
Kaldıraçlı işlem, yatırım getirisini maksimize etmek amacıyla uygulanır. Söz konusu işlemde gelir ve kâr hedefi, özkaynak yerine borçla finanse edilir. Finans piyasalarında kaldıraç, herhangi bir kaynağın toplam parasal büyüklüğünden daha az miktarda teminat ile al sat yapmayı mümkün kılan bir varlıktır.
Kaldıraçlı işlemler, başlangıç teminat tutarları ile parite ve emtia konusundaki kısıtlamalar hariç olmak üzere maksimum 10:1 olacak şekilde kaldıraçlı olarak gerçekleştirilir. Kaldıraçlı işlemler piyasası 5 gün 24 saat açık, spot, borsa-dışı (OTC) bir finansal piyasadır.
olmayan ve meçhulün satışı şüphesini içermesi gibi nedenlerle kaldıraçlı piyasalarda işlem yapmak, bu yolla kazanç temin etmek dinen uygun değildir.
Kaldıraçlı işlemlerin spot işlemlerden farkı, elinizdeki paranın sıfırlanma durumudur. Basit bir örnek ile anlatmak gerekirse, elimizde yatırım yapmak için $1000 paramız var.
Binance Kaldıraçlı İşlemler nedir? Binance borsasında 100x kaldıraç ile işlem açan bir kullanıcı, işleme girdiği kripto para biriminde hesap bakiyesinin 100 katı ile işlem yapmaktadır. Bu işlem sırasında kar, zarar ve borsaya ödenen komisyon da kaldıraç oranının büyüklüğünce ödenir.
Kripto parada belirsizlik, kumar yönü, sahibinin olmaması ve mağdur olanların müracaat edecek yer bulamaması gibi hususiyetlerden dolayı mevcut haliyle kullanmak kesinlikle caiz değildir."
Az önce de belirttiğimiz gibi, Binomo bir kumar platformu değildir.
NFT mal olduğunda, rayiç bedel üzerinden peşin ve vadeli satılabilir, ancak ya malın bedeli veya mal peşin ödenecektir. Ayrıca, NFT sayılabilecek varlıkların, İslam inancına, hükümlerine ve ahlakına uygun olması gerekir; uygun değilse yapmak da alıp satmak da caiz olmaz, günahtır, kazanılan da haram olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri