Bu da kelimesinin doğru yazılışı ayrı bir şekilde olmalıdır. Buda şeklinde yazılması durumunda bir yazım yanlışının meydana geleceğini söylemek mümkün olmaktadır. Türk dil kurumuna göre bu da kelimesinin doğru yazılışı ''bu da'' şeklinde olmaktadır. Kelimenin doğru yazılışı ayrı şekilde olmalıdır.
ifadelerinde TDK kurallarına göre "de" ayrı yazılır. Buradaki de'ler dahi anlamında de'dir. "Benimde" ifadesinin birleşik yazılmasının mümkün olduğu bir ihtimal vardır. Vücuttaki benekler kast ediliyorsa "benimde tüy çıktı" gibi ifadeler birleşik yazılır.
BENİMKİ, benim olan, benimle ilgili olan anlamına gelir. Bu da aitlik eki olan "ki" ekine eş değerdir. → Bir de bağlaç olan "ki" vardır. Bu daima ayrı yazılır.
Türk Dil Kurumu üzerinden öne çıkan eklerin bitişik ya da ayrı yazılması büyük öneme sahiptir. Bu bağlamda 'benim de' kelimesi kapsamında, de bağlacı ayrı olarak yazılır.
Peki, bu da mı birleşik mi, ayrı mı yazılır? BU DA MI NASIL YAZILIR? Türk Dil Kurumu'nun (TDK) sözlüğünden yapılan sorgulamaya göre bu kelime ayrı olarak yazılmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim?
Öğrencilere bu konuda pratik bir ipucu da veriliyor: “De, da yerine 'dahi' sözcüğünü koyduğunuzda anlam değişmiyorsa, bu bir bağlaçtır ve ayrı ve yazılmalıdır. Anlam değişiyorsa, bu bir ektir ve bitişik yazılır.”
Bağlaç olarak kullanılan “de” eki ise diğer bağlaçlarda olduğu gibi kaynaşma harfi alarak kendisinden önceki kelimeyle bitişik yazılması mümkün değildir. Bu nedenle ayrı yazılmak zorundadır.
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit bu da sözcüğünün ayrı şekilde yazılması gerektiğini ifade etmek mümkün. Yani tek başına ya da cümle içerisinde kullanılmak istediği vakit, 'Bu da' şeklinde ayrı olarak yazılmalıdır. Buradaki, 'da' 2 fazladan bir kişi ya da nesneyi ifade edecek bir anlam sunar.
ÖZEL İSİMLERE GELEN İYELİK EKLERİ
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır.
Bu bağlamda benimki ayrı mı yazılır yoksa benimki bitişik mi yazılır konusunda net bir cevap verilebilir. Benimki TDK kuralları kapsamında bitişik yazılması gereken bir kelimedir. Benimki yazımı içinde olan /ki/ ilgi zamiridir ve eklendiği kelimeye her zaman bitişik bir şekilde yazılır.
Di mi Değil mi kelimesinin deforme söylenişi olmaktadır. Türk Dil Kurumu sözlüklerinde yok sayılmaktadır. Bununla beraber özellikle internetteki yaygın kabule göre değil mi gibi soru eki ayrı yazılmaktadır. Bu nedenle kelime '' di mi '' şeklinde yazılmaktadır.
Bu kelimenin doğru şekilde yazılışı, 'Senin de' biçimindedir ve, 'de' bağlacı ayrı olarak yazılmalıdır. Günlük yaşamda kağıt üzerinde ya da teknolojik cihazlarda kelime yazarken bu konuda önemli hatalar yapılıyor.
Benimki de şeklinde yazılır. Yani ayrı yazılmalıdır. Çünkü, bu bağlaç olan -de,da ekidir. Hâl eki almamıştır.
Bu da kelimesi de yazımı en fazla karıştırılan kelimelerden birisi olarak ifade edilebilir. Bu da kelimesinin doğru yazılışı bu da şeklinde olmalıdır. Birleşik bir şekilde buda şeklinde yazılması durumunda ise yazım yanlışı meydana gelmektedir.
Bu da TDK'ye Göre Doğru Yazılışı
Türk Dil Kurumu Kılavuzunda bağlacın doğru yazımı için ayrı yazılmıştır.
Soruda verilen soru cümlelerinden "Bu defa da mı bize gelmeyeceksin?" cümlesi doğru yazılmıştır. Verilen soru cümlesinde -de bağlacı "dahi" anlamında kullanıldığı için ayrı yazılması gerekmektedir.
Türk Dil Kurumu'nun resmi internet sitesinden en sık yapılan sorgulamalar arasında yer alır. ''Benimle'' olarak yazılmaktadır. Benimle birlikte gelmek istersen çok sevinirim. Senin benimle derdin nedir? Bu yaz benimle birlikte tatile çıkacak arkadaşlarım şimdiden heyecanlılar.
Ben de kelimesi bir aitlik belirtir ve kişinin kendisinin de dahil olduğunu gösterir. Ben de her ne kadar bazı kişiler tarafından birleşik yazılsa da TDK'ye göre ben de şeklinde ayrı yazılması gereken bir kelimedir.
Sana da sözcük öbeği sana da mı sanada mı şeklinde yazılır en çok merak edilen sorulardan bir tanesidir. Türk Dil Kurumu'nun yapmış olduğu açıklamaya göre "sanada" nın doğru yazılış biçimi "Sana da" şeklinde yazılmaktadır.
Ek olan “-de/-da” bitişik yazılır.
Şimdi bu konuda küçük bir ipucu ile konuya açıklık getirelim. Kullandığınız cümlede “de/da”yi çıkardığınızda ortada cümle diye bir şey kalmıyor ise bu “de/da” ek olan “-de/-da” dir ve bitişik yazılır. Eğer anlam bozulmuyor ise bu “de/da” bağlaç olan “de/da” dir. Ayrı yazılır.
Günlük hayatın birçok noktasında kullanılan sizde TDK tarafından belirlenen kurallara göre bulunma durumunu ifade ediyorsa bitişik yazılmalıdır. "Sizde bitişik mi yazılır?" sorusunun cevabı aşağıdaki gibidir: Sizde (Bulunma durumu) Siz de (Bağlaç eki)
Alıntı: Da, de bağlacı ayrı mı bitişik mi yazılır? Da, de bağlacı ayrı yazılır; ancak, kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar ve da, de biçimini alır: Kızı da geldi gelini de.
İsmin hal ekleri çeşitlerinden birisi olan “-de, -da” geldikleri sözcüğe bitişik yazılarak cümlede bulunma, kalma anlamlarını ifade eder. Yolda giderken uyarıları dikkate almalıyız. (Nerede?) ⇒ Geldiği sözcüğe bitişik yazılır.
Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, işte (iş-te) çalışmak vb.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri