Çin Halk Cumhuriyeti dünyada yıl içinde en çok buğday üretilen bölgedir.
Çin Halk CumhuriyetiI, yılda 131.447.224 ton üretimle dünyanın en büyük buğday üreticisidir. Hindistan 99.700.000 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. Yılda 72.136.149 ton üretim ile Rusya Federasyonu, üçüncü büyük buğday üreticisidir. 20.000.000 ton üretimiyle Türkiye 11 olarak sıralanmıştır.
Triticum aestivum (buğday), Triticum cinsine bağlı bütün dünyada ıslahı yapılmış tek yıllık otsu bitki türüdür. Değişik araştırmacıların yaptıkları araştırmaların ışığında buğdayın gen merkezi olarak Güney Türkmenistan Anadolu, Batı İran ve Kafkasya kabul edilir.
Yılda 72.136.149 ton üretim ile Rusya Federasyonu, üçüncü büyük buğday üreticisi. 20.000.000 ton üretimiyle Türkiye 11. sırada yer alıyor.
Buğday pazarına hakim olan Çin ülkesinin ardından ikinci sırada Hindistan gelmektedir. Hindistan ülkesinde 98 milyon ton buğday üretimi yapılır. Hindistan'da pirinçten sonra en önemli gıda buğdaydır. Rusya ise dünyada en çok buğday üreten ülkeler arasında üçüncü sırada yer almaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
BM Gıda Görünümü raporuna göre, 2020-2022 ortalamasıyla Türkiye en çok buğday üreten ülkelerden biri. 2022'de Türkiye'deki buğday üretim miktarı 19 milyon ton olarak öngörülüyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri, Türkiye'de buğday üretiminin 2020'de 20,5 ton; 2021 yılında ise 17,6 ton olduğunu gösteriyor.
Ukrayna dünyanın 'tahıl ambarı' olduğuna göre bütün bunlar ulusal önceliklerden daha önemli önceliklerdir.
Kişi başına yıllık buğday tüketiminin* en yüksek olduğu ülkeler (2019) Türkiye'yi sırasıyla Afganistan (162 kg), İran (156 kg), Mısır (146 kg), İtalya (144 kg), Gürcistan (139 kg) ve Rusya (138 kg) takip ediyor. Avrupa ülkelerinde buğday tüketiminin daha düşük olduğu görülüyor.
Türkiye'de buğday en çok Konya ilinde yetişir. Bunun sebebi Konya ilinde yer alan tarım arazilerinin; düz ve ekime uygun sıcaklık değerlerine sahip olmasıdır. Ayrıca Konya bölgesinde yer alan tarım arazileri, buğday yetiştiriciliği için gerekli nem ve yağış oranına sahiptir.
Tarımsal ve şehirsel amaçla da yapılır. Ukrayna, Rusya gibi ülkeler toprakları düz ve büyüktür (Biraz SSCB etkisi de var tabi). Haliyle onlar bizden daha çok buğday yetiştirebilir.
Buğdayın Kökeni
Emmerin bilinen en eski kullanımı, yaklaşık 23.000 yıl önce İsrail'deki Ohalo II arkeolojik bölgesinde yaşayan insanlar tarafından yabani arazilerden toplanması.
* Tarım ve Orman Bakanlığı, 'TÜİK verilerine göre 2020-2022 yıllarında yeterlilik oranlarımız ekmeklik buğdayda yüzde 89,2, makarnalık buğdayda yüzde 259 olup buğdayda yeterlilik oranımız yüzde 102' diyor. Yani 'biz yeterliyiz' diyor. * Oysa sadece 2021 yılında 8,1 milyon ton buğday ithal edildi.
Çatalhöyük'te dünyanın en eski buğday örneği 2009 yılında bulunmuş ve ekmeklik buğday tarımının ilk olarak Çatalhöyük bölgesinde başladığı belirlenmiştir.
Türkiye neden Rusya'dan buğday alıyor? Tarımsal ve şehirsel amaçla da yapılır. Ukrayna, Rusya gibi ülkeler toprakları düz ve büyüktür (Biraz SSCB etkisi de var tabi). Haliyle onlar bizden daha çok buğday yetiştirebilir.
Raporda ABD Tarım Bakanlığı'ndan aktarılan veriler, Türkiye'nin aynı dönemde 6 milyon 600 bin tonluk buğday ihraç ederek dünya sıralamasında 9. sırada olduğunu gösteriyor.
Rusya'da yaklaşık 24 milyon hektar alanda buğday üretimi yapılmaktadır. Yıllara göre değişmekle birlikte 1992-2014 döneminde Rusya'da buğday üretimi 46 milyon tondan 59 milyon tona çıkmıştır. Son yirmi yıl içerisinde buğday üretim miktarında yaklaşık %28'lik bir artış yaşanmıştır (USDA, 2015).
"Hüseyinbey" tohumunun yıllardır Türk ıslahçılarının bir ton sınırını geçme hedefinin sonuna geldiğinin göstergesi olduğunu vurgulayan Eser, "Daha önce yerli ve milli bir çeşit, Hüseyinbey, ülkemizde, çiftçi şartlarında 1200 kilogram ile en yüksek verim alma rekorunu kırmıştı.
Sayısız uygarlığa ev sahipliği yapan İç Anadolu Bölgesi, tarih boyunca hep önemli bir tarım merkezi oldu. Bölgenin, günümüzde de Türkiye'nin “tahıl ambarı” olarak adlandırılması, onun bu tarihi rolüne işaret ediyor.
Arkeolojik kaynaklar buğday tarımının Anadolu, Azerbaycan, Batı İran ve Güney Kafkasya bölgelerinde başlamış olduğunu doğruluyor. Şeria nehri yakınlarındaki Jeriko ve Şam'ın güneyindeki Tell Esved adlı yerleşim yerlerinde buğday tarımı yapıldığına ilişkin somut arkeolojik veriler bulunmaktadır.
Üretimde en az olduğu bölgeler Doğu Anadolu ve Ege Bölgeleridir. Makarnalık buğday üretiminde ise; ilk sırada %38'lik üretim ile İç Anadolu Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi yer almaktadır. Ege Bölgesi ise üretimde %13'lük pay ile üçüncü sıradadır.
Rusya, aralık ayında yeni vergi kuralları ve ihracat kotaları yayınladı. Yeni düzenlemelere göre, buğday fiyatları 375 dolar/ tona ulaşırsa ihracat vergisi daha yüksek bir çarpanına sahip olurken, fiyatlar 400 dolar/tona ulaşırsa tarife daha da artacak.
Anadolu'da 400'den fazla buğday çeşidi var
Buğday Atlası'na göre, “Tahıl ambarı” olarak bilinen Anadolu toprakları bugün 23 yabani buğday türüne ve 400'den fazla kültüre alınmış buğday çeşidine ev sahipliği yapıyor.
Tek ülke bazında en büyük üretici ise Çin'dir. 2015/16 sezonunda, 130 milyon tonluk buğday üretimi gerçekleştiren Çin'in, 2016/17 sezonunda 128,8 milyon ton üretim gerçekleştirdiği tahmin edilmektedir. Çin'i 2016/17 sezonunda 87 milyon tonla Hindistan takip etmektedir.
Svalbard Küresel Tohum Deposu, Norveç'te bir depoda dünyadaki bütün bitki tohumlarını muhafaza etmeyi amaçlayan projedir. Depo, Norveç'in Longyearbyen şehrinde yer alır. 2008 yılında açılmıştır.
Türkiye'de Buğday Nerede Yetişir? Türkiye'nin tahıl ambarı olarak görülen ili Konya'dır. Uygun iklim koşullarının bulunması Konya'yı buğday üretim merkezi haline getirmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri