Türkiye'de buğday en çok Konya ilinde yetişir. Bunun sebebi Konya ilinde yer alan tarım arazilerinin; düz ve ekime uygun sıcaklık değerlerine sahip olmasıdır. Ayrıca Konya bölgesinde yer alan tarım arazileri, buğday yetiştiriciliği için gerekli nem ve yağış oranına sahiptir.
2019/20 üretim sezonu itibariyle Türkiye buğday ekim alanı 68,5 milyon da olup bu alanın %42'sini oluşturan ilk 10 il sırasıyla; Konya, Ankara, Diyarbakır, Yozgat, Urfa, Sivas, Çorum, Tekirdağ, Mardin ve Eskişehir'dir.
Tek ülke bazında en büyük üretici ise Çin'dir. 2015/16 sezonunda, 130 milyon tonluk buğday üretimi gerçekleştiren Çin'in, 2016/17 sezonunda 128,8 milyon ton üretim gerçekleştirdiği tahmin edilmektedir. Çin'i 2016/17 sezonunda 87 milyon tonla Hindistan takip etmektedir.
Kaliteli ve bol ürün yıllık yağışı 350-1150 mm olan iklim bölgelerinde yetişebilmektedir. Buğday kıraç arazilerde yetiştirilmektedir. Fakat topral istekleri çok yüksektir. Besin maddesince zengin, rutubeti yeterli topraklarda daha iyi yetişir.
Üretimde en az olduğu bölgeler Doğu Anadolu ve Ege Bölgeleridir. Makarnalık buğday üretiminde ise; ilk sırada %38'lik üretim ile İç Anadolu Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi yer almaktadır. Ege Bölgesi ise üretimde %13'lük pay ile üçüncü sıradadır.
İlgili 23 soru bulundu
Türkiye'de buğday en çok Konya ilinde yetişir. Bunun sebebi Konya ilinde yer alan tarım arazilerinin; düz ve ekime uygun sıcaklık değerlerine sahip olmasıdır. Ayrıca Konya bölgesinde yer alan tarım arazileri, buğday yetiştiriciliği için gerekli nem ve yağış oranına sahiptir.
Arpa üretimi: 2019 yılında Konya 1,1 milyon ton arpa üretimi ile birinci sırada yer alırken, Ankara 650 bin ton ile ikinci, Şanlıurfa ise 386 bin ton ile üçüncü sırada yer almaktadır.
Triticum aestivum (buğday), Triticum cinsine bağlı bütün dünyada ıslahı yapılmış tek yıllık otsu bitki türüdür. Değişik araştırmacıların yaptıkları araştırmaların ışığında buğdayın gen merkezi olarak Güney Türkmenistan Anadolu, Batı İran ve Kafkasya kabul edilir.
Savaşın başından bu yana Türkiye'nin buğday ithalatının neredeyse tamamının Rusya ve Ukrayna'dan yapıldığı (2021'de yüzde 70'e yakını Rusya olmak üzere toplam yüzde 87'si) tekrar tekrar vurgulanmış, savaş dolayısıyla buğday ve ürünlerinde fiyat artışı ya da kıtlık görülüp görülmeyeceği tartışılmıştı.
Milli tohum 'Hüseyinbey' ile buğday verim rekoru kırıldı
Sayısız uygarlığa ev sahipliği yapan İç Anadolu Bölgesi, tarih boyunca hep önemli bir tarım merkezi oldu. Bölgenin, günümüzde de Türkiye'nin “tahıl ambarı” olarak adlandırılması, onun bu tarihi rolüne işaret ediyor.
Türkiye'nin tahıl ambarı konumunda bulunan Konya, ülkemizin tahıl ambarı diyebileceğimiz ilimiz; toplam tarım alanı, toplam tahıl üretimi yanı sıra süt, yumurta, buğday, arpa, şeker pancarı, havuç, elma (diğer), kiraz, kuru fasulye, mısır (dane) gibi ürünlerde Türkiye lideri konumundadır.
Bu aynı zamanda yola çıkmaya hazır olacak yeni hasadın yapılabilmesi için ülke içi güvenliğin sağlanmasını umduğumuz anlamına da gelir. Ukrayna dünyanın 'tahıl ambarı' olduğuna göre bütün bunlar ulusal önceliklerden daha önemli önceliklerdir.
Protein değeri de yüksek olduğu için en iyi pilavlık bulgur ile köftelik bulgurun Araban Ovası'nda yetişen buğdaydan olduğunu belirten Söyler, Araban Ovası'nda yetişen buğday'ın kalitesi anlattı. Söyler, "Bugün dünya'da en fazla üretilen ve tüketilen hububat türü buğdaydır.
Sarı Buğday Unu, Çanakkale Bayramiç'te ekilen yerli buğday türlerinden olan sarı buğdaylardan üretiliyor. Yetiştiği coğrafyaya uyum sağlaması sayesinde sarı buğdaylar üretilirken zirai zehirler ve kimyasal gübre kullanılmıyor, sulama yapılmıyor. Sarı ve büyük başaklara sahip olan bu buğday türü, oldukça uzun boylu.
Bu yıl 2023'te ise daha çok bereketli bir dönem yaşanıyor. Bu yıl 21 milyon ton buğday, 8,5 milyon ton arpa, 8,5 milyon ton mısır üretimimiz söz konusu. 2023'te rekolte de rekor yılımız oldu.
Irak, Somali, Venezuela ve Yemen gelirken, en fazla buğday ithalatı yaptığı ülke Rusya'dır.
Türkiye, dünya buğday üretiminin %3'ünü gerçekleştirmekte olup buğday üretiminde dünyada onuncu sıradadır. 2020/21 döneminde 38,9 milyon tonluk buğday ihracatı ile ilk sırada Rusya yer almaktadır. Rusya'yı sırasıyla AB, ABD, Kanada ve Avustralya takip etmektedir.
En çok buğday tüketen Tunus
Bu ülkeleri Azerbaycan (180 kg), Fas (177 kg) ve Özbekistan (173 kg) takip ediyor. Yedinci sıradaki Türkiye'de yıllık kişi başına buğday tüketimi ise 169 kg.
Elimizdeki kanıtlara göre ilk üretimi Neolithik (Yeni Taş) dönemde yapılmaya başlanan buğday, insanlık tarihi boyunca önemli olmuştur. Anavatanının Mezopotamya olduğu düşünülmektedir. Mezopotamya'da çok sayıda tahıl tanrıçası kabul görmüş ve genellikle silindir mühürler üzerinde betimlenmiştir.
Siyez, kaplıca ya da Triticum monococcum, Triticum boeoticum türünden yabani buğday, yaklaşık 10000 yıl kadar önce Yakın Doğu'da belirlenmiş ve türünün kültüre alınmış formudur.
buğday, arpa, mısır, yulaf, çavdar, pirinç gibi ürünlerin genel adı, hububat.
Türkiye'de 1960 yılında 650 bin hektar olan çavdar ekim alanı 1987'de 242 bin hektara kadar düşmüştür. Bu alandan elde edilen ürün 1987 verilerine göre 380 bin ton dolayındadır. 85 bin tonu geçen üretimiyle Kayseri ilk sırada yer alır. Niğde, Sivas, Yozgat, Nevşehir ve Konya öteki önemli çavdar üreticisi illerdir.
Türkiye'de çavdar, diğer ürünlerin verimli olmadığı fakir topraklarda yetiştirilir En çok, Orta Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde ziraatı yapılır. Çavdar, daha çok yayla ikliminde yetişir. Kuvvetli kök sistemi olduğu için kuraklığa ve soğuğa dayanma gücü yüksektir.
Ankaralıların sebze tüketiminde 102 bin 497 ton ile ilk sırada yer alan domatesi, 57 bin 784 ton ile patates ve 43 bin 810 ton ile salatalık izledi. Sebzelerde en az tercih edilenler ise 8,5 ton tüketimle kabak çiçeği ve 10 ton tüketimle tatlı patates oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri