Yağışı az olan yörelerde sulama yapılmaksızın yapılan yetiştiricilikle üst gübresi bir defada, yağışı yeterli olan veya sulama yapılan yörelerde üst gübreleme iki defada yapılmalıdır. Yağış veya sulama durumuna göre verilecek üst gübre (azotlu) miktarı değişmektedir.
Sabah erken veya akşam üzeri uygulanmalıdır. Çok ince zerrecikler halinde verilmelidir. İlaçlama tankının içinde önce gübre eritilmeli sonra, zirai ilaç ilave edilmelidir. Yaprak gübreleri gerekirse 10-15 gün ara ile iki defa uygulanmalıdır.
Buğdayda ilk gübreleme toprağın ekime hazırlanma döneminde taban gübresi şeklinde yapılır. Ancak bu gübreleme ekim esnasında da yapılabilir. Ekim sonrası dönemde yapılan ilk gübreleme ise kardeşlenme dönemi sonundan sapa kalkma dönemi başına kadar yapılmalıdır.
- Taban gübresi olarak 18-46-0 en uygun gübredir. Çünkü bu şekilde buğdayın ihtiyacı olan Fosforun tamamı, Azotun ise 1/3'nü karşılamış oluruz. - Buğdaylarda üst gübre atıldıktan en az 15 gün yağmur yağmazsa atılan gübrenin en fazla % 26'sını bitkiler alır.
Genel olarak, toprak verimliliğine (toprağın organik içeriği) bağlı olarak, gübreleme ile uygulanması gereken toplam N miktarı hektar başına 20 ila 120 kg (dönüm başına 17,8 ila 107 lb) arasında değişir.
İlgili 20 soru bulundu
Genel bir bilgi olarak buğday tarımında dekardan 600 kg'ın üzerinde verim alabilmek ve dengeli gübreleme yapmak için saf olarak 12-14 kg/da arası azot ve 4-5 kg/da arası fosfor dozları yeterli olmaktadır. Fosforlu gübreler ekimle veya ekimden önce toprağa verilmelidir.
Araştırmalara göre genellikle buğdaya kuru şartlarda 6-10 kg/da, sulu şartlarda ekmeklik buğdaylara 12-14 kg N/da, makarnalık buğdaylara ise 14-18 kg N/da azot uygulanması önerilmektedir.
Azotlu gübre olarak Üre gübresi kullanılacaksa; toprak analizi sonucunda çıkan saf madde miktarı, 2,2 sayısıyla çarpılır. Örnek olarak, yapılan toprak analizi sonucu gerekli azot miktarı saf madde olarak 5 kg ise, kullanılacak üre gübre miktarı 5 x 2,2 = 11 kg / dekardır. Yani dekara 11 kg üre gübre atılmalıdır.
Islah çalışmaları sonucunda geliştirilen ve iki yıldır Türkiye'nin farklı bölgelerinde üreticiler tarafından tercih edilen yerli ve milli tohum çeşidi "Hüseyinbey"in kullanıldığı Çorum'daki bir dekarlık tarladan 1 ton 730 kilogram verim alındı.
Buğdayda çinko kulanımı, bitkide oksin hormonunu tetiklediği için kardeşlenmeyi arttırır. İki yaprak arasındaki boğumu uzatır ve çalılaşmayı önler.
Üre, bitkilerin toprak emebileceği organik bir azot gübredir. Tipik olarak ekimden dört ila sekiz gün önce uygulanır, toprakta çözünür ve bitkiler tarafından hidrojene bağlanarak adsorbe edilir. Üre bitkinin koloid adsorpsiyonu ve üreaz enzimi boyunca emebildiği bir çözünür amonyum karbonat formu olarak absorbe edilir.
Pratik yönden buğday üreticileri dekara 300 kg ve daha az ürün alıyorsa Tabandan DAP veya 20.20.0 kompoze gübre, 300 kg/da' dan yukarı ürünlerde ise mutlaka 20.20.0 kompoze gübre kullanılmalı ve gübre miktarı toprak analizine göre uygulanmalıdır. Taban gübrelemede çinkolu süper kompoze gübreler tercih edilmelidir.
Kullanılacak Azotlu Gübre miktarı= Analiz ile bulunan Organik Madde Değeri x 3,0 Raporda verilmesi gerekli azot miktarı saf madde olarak 9 kg ise; Kullanılacak Amonyum Nitratlı Gübre miktarı= 9 x 3,0 = 27 kg Amonyum Nitrat (%33 lük) / 1 dekar (1dönüm) araziye verilmelidir.
Birleştirme aşamasında bir kez paclobutrazol (76.5-90g/HM2) ile su (750kg/HM2) püskürtmek, bazal boğum arasını ve bitki boyunu azaltabilir ve buğdayın yatmasını önleyebilir.
Şeker gübresi ne zaman atılır? Amonyum sülfat genellikle ekim sırasında atılıyor. Tahıllarda ekimde ve sapa kalkma zamanında, meyvelerde çiçeklenme öncesinde ve sonbaharda, sebzede dikimden 15 gün sonra ve bağlanma arkasından, bostanlarda ise ekimde ve çapa sonrasında şeker gübresi verilebiliyor.
EkosolFarm Sıvı Solucan Gübresi ile Buğday tohumu karıştırarak ve harmanlayarak ıslatılır. Tohum gübreli su içine yatırılmamalı, harmanlanarak gübreli su ile nemlendirilmeli ve bir gece bekletildikten sonra ekim yapılmalıdır. 1 dekar tohum için 20 cc. EkosolFarm Sıvı Solucan Gübresi uygulanır.
Bu çeşitlerden TANER ve BOZKIR'da, kuraklık dayanımı ve yüksek su kullanım etkinliği özellikleri sayesinde kuruda ekilen mevcut çeşitlere göre verimde yüzde 15-20 artış sağlandı. Kalite açısından TANER'de elde edilen artış yüzde 250, BOZKIR'da yüzde 200 oldu.
Ancak kaliteli dane ve protein yönünden zengin buğday yetiştiriciliğine en uygun bölgeler arasında; İç Anadolu, Marmara, Çukurova ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri yer alır.
Kök hastalıklarına orta dayanıklıdır. Dekara getirisi Bezostaja-1 çeşitinden daha yüksektir. İç Anadolu ve Geçit Bölgelerinde Ekim ayı içinde ekilmesi ve dekara 18-20 kg tohum kullanılması tavsiye edilir.
Üre gübresi kullanacakların Nisan ayının ilk haftasına kadar uygulamayı tamamlamaları gereklidir. Sulu şartlarda ekmeklik buğdaylara, arpalara ve Makarnalık buğdaylara iki defada verilmesi önerilen azotun birinci kısmı kardeşlenme dönemi sonu, sapa kalkmanın başında 15 kğ.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor.
Bir besin elementi olarak fosfor, bitkide çok önemli bazı organik bileşiklerin yapısında bulunur. Özellikle bitkinin ilk gelişim dönemlerinde oldukça etkili olup çiçeklenme, kök gelişimi, tohum ve meyve oluşumunda önemli rol oynar.
1 Dekara Kaç kg Buğday Ekilir? Bir dekarlık alana kaç kilogram buğday ekileceğini belirleyen ana unsur kullanılan ekim yöntemidir. Makineli yapılan ekimde bir dekarlık alana ortalama 16-18 kilogram buğday tohumu ekilmesi yeterlidir.
Dünya ortalama buğday verimi dekara 327 kilogramı bulmaktadır. Gelişmiş ülkelerde buğday verimi dekar başına 500 kilogramın altında değil. 2006 yılında 16 milyon 510 bin ton olan ekmeklik buğday üretimi 18 milyon 500 bin tona, 3 milyon 500 bin olan makarnalık buğday üretimi ise 4 milyon 100 bin tona çıktı.
Gübrelemede en uygun yöntem, bitkinin ihtiyacı olan gübreleri 3 defada toprağa vermektir.Ekimle birlikte Amonyum Sülfat, 20-20-0 veya 18-46-0 Kompoze gübrelerinden biri, Mart ayı başında Üre ve son olarak Nisan ayı başında Amonyum Nitrat (%26) kullanılarak gübreleme yapılması uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri