Tencereye soğuk suyumuzu ve 2 bardak buğdayı koyup önce harlı ateşe koyuyoruz ,kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp 2 saat kadar haşlıyoruz. Buğday miktarı yoğurtlu soğuk çorbanız için fazla gelirse buzdolabı poşeti ne koyup derin dondurucunuzda saklayabilirsiniz ve başka zaman yine kullanabilirsiniz.
Pişirme süresini kısaltmak için buğdayı bir gece önceden suda bekletip, suyunu süzdükten sonra içme suyunda haşlayabilirsiniz.Buğdayları bir kevgir yardımıyla alıp, haşlama suyundan çorba yapabilirsiniz.
Buğday, kıvam verici olduğundan dolayı aşurenin olmazsa olmazıdır. Normal bir tencerede haşlanma süresi 40-45 dakikayı bulurken, düdüklüde 20 ila 25 dakika arasında hazır hale gelir. Ancak buğdayların helmelenmesi için 1-2 saat boyunca suyun içinde dinlendirilmesi gerekir.
Aşurelik buğdayı yıkadıktan sonra tencereye koyup üzerine kaynar su döküp 10 dakika kaynatın. Çıkan buğday suyunu süzün. Aynı işlemi bir kez daha yapın ve suyunu yine süzün. Daha sonra kaynar su ekleyerek buğdayı 50 dakika kadar kaynatın.
Buğday iyice haşlanmadan ocaktan alıyorsunuz
Cevabı basit: Renginden. Eğer buğdayın haşlanma suyu iyice sararmışsa tam kıvamında haşlanmış demektir. Haşlarken içine tuz eklemek de haşlama süresini azaltacaktır.
İlgili 38 soru bulundu
Tencereye soğuk suyumuzu ve 2 bardak buğdayı koyup önce harlı ateşe koyuyoruz ,kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp 2 saat kadar haşlıyoruz.
Buğday taneleri önce iyice yıkanıyor, yıkanan buğdaylar, daha sonra içi kalaylı büyük bakır kazanlarda kaynatılıyor. Yenebilecek kıvama gelmiş, haşlanmış buğdaya 'hedik' deniyor.
Aşurelik buğday 45 dakika haşlanacak. Süre bitiminde tencere, ocak üzerinden uygun bir yere alınacak. Üzeri kalın bir örtü örtülecek, buğdayın helme dökmesi için en az 3 saat bekletilecek.
Yarma aşı, toyga çorbası, keşkek, yarma çorbası ve yarma pilavı bu tariflerden sadece birkaçı! Ayrıca yarma ile sarmalar da sarılır. İnce bulgurla yapılan top köftelerin, içli köftelerin harcına yarma eklenir. Çok besleyici ve doyurucu bir besin ve yoğurtlu, yeşillikli salatalara da haşlanmış halde çok yakışır.
Haşlarken içine tuz eklemek de haşlama süresini azaltacaktır.
Temizleme sürecinde, bulgurun hammaddesi buğday, içine karışmış olan arpa, saman vb maddelerden fiziksel ayırma yöntemleri kullanarak arındırılır. Temizlemeden sonraki süreçte buğday kaynatılır. Bulgurun kaynatılmasında kullanılan su, son derece önemli olup istenilen lezzetin yakalanmasında da oldukça etkilidir.
WebAşurelik buğday haşlanmadan önce su içinde bekletilirse, aşure yapımında daha iyi sonuç verir. WebAşurelik buğday Islatmadan haşlanır mı? Çünkü; yarma çok çabuk pişer ve bir gece boyu su içinde ıslatmaya gerek kalmaz..
O zaman napıyorsunuz, hemen düdüklü tencereye başvuruyorsunuz. O zaman önemli süreleri hemen sizinle de paylaşayım. Islatılmamış kuru fasulye 30-45 dakika, ıslatılmamış nohut 45-60 dakika, ıslatılmamış yeşil mercimek 20 dakika, ıslatılmamış kırmızı mercimek 3 dakika, çorba için buğday 20 dakikada pişiyor.
Suyu düdüklü tencereye alıp kaynamaya bırakalım. O kaynarken buğdayımızı gözden geçirip iyice yıkayalım. Kaynayan suya buğdaylarımızı atıp ateşten alıp düdüklünün kapağını kapatalım. Aynı yoğurt mayalar gibi tenceremizi sıkıca saralım. 4 veya 5 saat bu şekilde bekleyelim sonra açıp istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Dövmeyi 8-10 saat önceden bol suya koyun. Yoğurda 1 yemek kaşığı tuz ekleyin ve çorbayı yapmadan 3-4 saat önce suyunu süzün. Dövmeyi düdüklü tencerede 2 su bardağı su ile 1 saat haşlayın.
➢ Yıkama metodu: Buğdayın son temizliği çeşitli şekillerde dizayn edilen yıkama makinelerinde yapılır. Danenin üzerinde kalan son kir artıkları yıkanarak daneden uzaklaştırılır. Bu amaçla kullanılan aralıklarla çalışan veya sürekli yıkama yapan buğday yıkama makineleri mevcuttur.
Buğdayda bolca karbonhidrat, B vitamini, kalsiyum, demir ve çinko minerali bulunur. Ayrıca buğday iyi bir lif kaynağıdır. Besin değeri, yulaf ve mısırdan daha yüksek olan buğday; bağırsaklar için oldukça faydalı olup kanseri önleyici etkiye sahiptir.
Yarma, sert buğdayın kaynatılarak kurutulduktan sonra geleneksel tekniklerle dövülerek kabuğunun ayrılması ile elde edilen malzemedir.
Yetiştirilen buğday çimleri kesilerek, uygun makinelerde suyu çıkarılabilir. Buğday çiminde bulunan besin değerinden tam olarak faydalanmak için kesildikten hemen sonra suyunun sıkılması ve elde edilen suyun da bir an önce tüketilmesi önerilir. Bu suya kimi yerlerde buğday çimi şırası ismi de verilebilmektedir.
Aşurelik buğday, bulgurda kullanılan durum buğdayının aksine yumuşak özellikteki buğdaylardan seçilerek üretilmektedir. Daha çok aşurede ve ülkemizin belli yerlerinde yapılan yöresel bir yemek olan keşkek yemeğinde kullanılan aşurelik buğday; buğdayın yıkanması, kabuğunun soyulmasıyla üretilir.
diye merak edenler olabilir. Haşladığınız buğdayı buzdolabı poşetine anlattığımız şekilde koyarsanız ve poşetin ağzını da hava almayacak şekilde kapatırsanız buğdayı 12 ay boyunca bozulmadan muhafaza edebilirsiniz.
(İsterseniz akşamdan buğdayı iki kez kaynatıp suyunu süzerek daha sonra sıcak suda sabaha kadar da bekletebilirsiniz. Akşamdan ıslatırsanız 15 dakika kaynatmak yeterli olur.)
Bulgur kaynatma sezonu haziran ayı sonlarında temmuz ayı başlarında başlayıp eylül ayı sonlarına kadar devam ediyor. Bu amaçla en çok iri ve sert taneli, protein oranı yüksek buğday taneleri tercih ediliyor.
Buğdayın kalitesi unun kalitesidir
Tam buğday unu yüzde 98-99 randımanlıdır.
YARMA ÖZELLİKLE, A VİTAMİNİ, B1 VE B2 VİTAMİNLERİNDEN ZENGİNDİR. Minerallerden, kalsiyum ve demir içeriği yüksek olduğundan çocuklar için oldukça besin değeri yüksek bir gıdadır. Büyüme ve gelişime yardımcı olmaktadır. Glisemik indeksi buğdaya göre daha düşük olduğundan, diyabet hastaları rahatlıkla tüketebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri