Pişirme süresini kısaltmak için buğdayı bir gece önceden suda bekletip, suyunu süzdükten sonra içme suyunda haşlayabilirsiniz.Buğdayları bir kevgir yardımıyla alıp, haşlama suyundan çorba yapabilirsiniz.
Tencere içerisine yıkanmış 1 çay bardağı aşurelik buğday ve üzerine 2 parmak ölçüsünü geçecek miktarda soğuk su konulacak ve tencerenin kapağı kapatılacak. Tencerede buğdayın ıslanması için en az 8 saat bekletilecek ve süre bitiminde süzülecek.
Aşurelik buğdayın iyi derecede pişmesi için akşamdan suda bekletmek gerekir. Suda yumuşayan buğdaylar, aşurenin kıvam almasını kolaylaştıracaktır.
Suyu düdüklü tencereye alıp kaynamaya bırakalım. O kaynarken buğdayımızı gözden geçirip iyice yıkayalım. Kaynayan suya buğdaylarımızı atıp ateşten alıp düdüklünün kapağını kapatalım. Aynı yoğurt mayalar gibi tenceremizi sıkıca saralım. 4 veya 5 saat bu şekilde bekleyelim sonra açıp istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
WebAşurelik buğday haşlanmadan önce su içinde bekletilirse, aşure yapımında daha iyi sonuç verir. WebAşurelik buğday Islatmadan haşlanır mı? Çünkü; yarma çok çabuk pişer ve bir gece boyu su içinde ıslatmaya gerek kalmaz..
İlgili 28 soru bulundu
Pişirme süresini kısaltmak için buğdayı bir gece önceden suda bekletip, suyunu süzdükten sonra içme suyunda haşlayabilirsiniz.Buğdayları bir kevgir yardımıyla alıp, haşlama suyundan çorba yapabilirsiniz.
Islatılmamış kuru fasulye 30-45 dakika, ıslatılmamış nohut 45-60 dakika, ıslatılmamış yeşil mercimek 20 dakika, ıslatılmamış kırmızı mercimek 3 dakika, çorba için buğday 20 dakikada pişiyor. Pirinç için ise 6-8 dakika arası pişirme yeterli.
Nohudu çorbayı yapmadan 8-10 saat önce ıslatıp, haşlayın. Çorbayı yapacağınız zaman yarmayı yıkayıp, sıcak suda 10 dakika kadar bekletin.
Yarma, sert buğdayın kaynatılarak kurutulduktan sonra geleneksel tekniklerle dövülerek kabuğunun ayrılması ile elde edilen malzemedir.
➢ Yıkama metodu: Buğdayın son temizliği çeşitli şekillerde dizayn edilen yıkama makinelerinde yapılır. Danenin üzerinde kalan son kir artıkları yıkanarak daneden uzaklaştırılır. Bu amaçla kullanılan aralıklarla çalışan veya sürekli yıkama yapan buğday yıkama makineleri mevcuttur.
Buğdayın içinde toz, toprak, sap, saman, yabancı ot tohumları vb. yabancı maddeler bulunabilir. Bunlar öğütme sistemlerine zarar verebileceği gibi unun rengini, bileşimini, ekmeklik kalitesini bozarlar ve insan sağlığını olumsuz yönde etkilerler. Bu nedenle buğdaylara ayırma ve temizleme işlemi uygulanması gerekir.
Tercihen suda bekletip, bol suda duruladığınız buğdayı derin bir tencereye alın. İçme suyu ilavesiyle orta ateşte 30 dakika kadar haşlayın.
“Öğütülemez yabancı madde” diye tabir edilen materyalin, mutlaka taneden temizlenmesi gerekir. Un veya irmik değirmenciliğinde, buğday öğütmeye girmeden önce üç aşamalı temizleme işleminden geçer. Bu aşamalarda kaba ve ince temizlik gerçekleştirilir.
Buğdayı buzdolabı poşetlerinde maksimum 1 ay kadar muhafaza edebilirsiniz. Buğdayınızı maksimum süre saklamak istiyorsanız cam kavanozlarda ve nem olmayan ortamlarda saklamanız gerekmektedir. Buğdayın rutubetli ve havasız bir mekanda saklanması da hızlı bir şekilde yapısının bozulmasına sebebiyet verecektir.
genellikle tanenin koyu renkli ve sert olması protein miktarının yüksek olduğunu gösterir, sert ve koyu renkli olanlar yumuşak ve açık renkli olanlardan üstün kabul edilir. Buğday tanesi beyaz, sarı, sarımsı ve kırmızımsı renklerdedir.
Buğday merkezden sürekli olarak verilir ve önce taşın orta kısımlarında kırılır, daha sonra dış bölgelerde inceltilerek kenarlardan un halinde alınır. Taş değirmenlerde danenin kabuk, endosperm (nişastalı, unlu kısım) ve embriyo kısımları ile birlikte inceltilerek un haline getirilir.
Temizleme sürecinde, bulgurun hammaddesi buğday, içine karışmış olan arpa, saman vb maddelerden fiziksel ayırma yöntemleri kullanarak arındırılır. Temizlemeden sonraki süreçte buğday kaynatılır. Bulgurun kaynatılmasında kullanılan su, son derece önemli olup istenilen lezzetin yakalanmasında da oldukça etkilidir.
Dövme, aşurelik buğday gibi piyasada yaygın değildir ve pahalıdır. Aşurelik buğday hangi amaçla kulanılacaksa kullanılsın, mutlaka haşlanması gerekir. Dövme ise; bazı yemeklerde kullanırken haşlanır, bazı yemeklerde kullanırken haşlanmaz ve akşamdan su'ya bastırılması yeterlidir.
Anadolu´nun çeşitli yörelerinde çorbalarda da kullanılan, bazı yöresel yemeklerin olmazsa olmazı olan aşurelik buğday, yöresel olarak dövme buğday olarak da denildiği durumlar olmaktadır.
Yarmalar güzelce yıkanıp üzerine su konularak kaynamaya bırakılır.
Aşurelik buğdayı yıkadıktan sonra tencereye koyup üzerine kaynar su döküp 10 dakika kaynatın.
Tencereye soğuk suyumuzu ve 2 bardak buğdayı koyup önce harlı ateşe koyuyoruz ,kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp 2 saat kadar haşlıyoruz.
Buğday ise bu tatlının olmazsa olmazıdır. Terbiyeli sosla servis edilen aşurelik buğday çorbası da epey doyurucudur. Ekonomik ve besleyici birçok tarife esas malzeme olan aşurelik buğday salatası, yemekleri ve çorbalarını merak ettiyseniz ise tüm bu tariflerin çok beğenileceği bir listesi var.
Dövmeyi 8-10 saat önceden bol suya koyun. Yoğurda 1 yemek kaşığı tuz ekleyin ve çorbayı yapmadan 3-4 saat önce suyunu süzün. Dövmeyi düdüklü tencerede 2 su bardağı su ile 1 saat haşlayın.
Yarma aşı, toyga çorbası, keşkek, yarma çorbası ve yarma pilavı bu tariflerden sadece birkaçı! Ayrıca yarma ile sarmalar da sarılır. İnce bulgurla yapılan top köftelerin, içli köftelerin harcına yarma eklenir. Çok besleyici ve doyurucu bir besin ve yoğurtlu, yeşillikli salatalara da haşlanmış halde çok yakışır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri