Normal koşullarda buğday çeşitleri -10 oC gibi düşük sıcaklıklara dayanabilmekte ve bu sıcaklıklardan çok ciddi bir zarar görmemektedir. Bu yıl olduğu gibi ekimden sonra hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyreder ve ardından aniden düşerse bitkiler soğuğa hazırlıksız yakalanırlar.
Arpa ve buğdayın soğuk havadan olumsuz etkilendiğini ifade eden Hasıcı, "Son zamanlarda hava soğuyup don fazla olunca mahsuller oldukça zarar gördü. Bitkilerde bir sararma var, yapraklarda donma var.
Bazı kışlık ekmeklik buğdaylar kar örtüsüz sıfırın altında 30 derecenin üzerindeki düşük sıcaklığa dayanabilirken, kar örtüsü altında sıfırın altında 40 dereceye dayanabilmektedir. Makarnalık buğdaylar ise -15 derecede zarar görebilmektedirler.
Buğdayın zararlı ise şu şekilde sıralanabilir; Buğdayın aşırı tüketimi vücutta vitamin eksikliği yapar. Buğdayın aşırı tüketimi kişide şişkinlik ve hazımsızlık yapar. Vücudu buğdaya hassas olan kişilerde buğday tüketimi ağızda ve dilde şişlik ve kızarıklık gibi alerjik reaksiyonlara yol açar.
Bitki hastalıklarının yanı sıra buğdayda görülen önemli zararlı böcekler şunlardır: Süne (Eurygaster spp.), kımıl (Aelia spp.), ekin kamburböceği (Zabrus spp.), bambul (Anisoplia spp.), hububat hortumluböceği (Pachytychius hordei).
İlgili 31 soru bulundu
Bu oranının yüzde 100'den fazla olması durumunda üretimin tüketimden fazla olduğu; yüzde 100'den az olması durumunda ise üretimin tüketimi karşılamadığı anlamına geliyor. TÜİK'in son açıkladığı verilere göre 2019/2020 döneminde buğdayda yeterlilik derecesi yüzde 89,5 oldu.
Buğday Septoria hastalıkları, bitki üzerinde görünüşleri ve tarlada ortaya çıkışlarına göre Septoria yaprak lekesi, Septoria kavuz lekesi ya da Septoria kompleksi olarak bilinmektedir. Simptomlar bitkilerin bütün yeşil aksamı üzerinde gelişir.
Bağırsakları çalıştırır ve kabızlığı önler. Bağırsak ve rektum kanserini önlemeye yardımcı olur. Mideyi, beyni ve gözü kuvvetlendirir. Buğdaydan elde edilen buğday yağı, cilt ve saç bakımı için çok faydalıdır.
Buğdayda B gurubu vitaminleri ile bir mik- tar E vitamini bulunur, C ve D vitaminleri bu- lunmaz.
Buğday güz mevsiminde ekilir, kış mevsiminde büyür ve yaz aylarında da hasat işlemleri gerçekleştirilir. Mart ayı uygun hava ve toprak şartlarını sunmadığı için ekim için tercih edilmez.
Genelde yağış ile sulanan buğdayın eğer yağış olmazsa 2 haftada bir sulanması gerekir.
Buğday unu, doğru koşullar sağlandığında 1 yıla kadar saklanabilir. Tam buğday, yulaf ve çavdar unun raf ömrü, beyaz una göre daha azdır. Bu tip unlar, maksimum 6 ay içinde tüketilmelidir.
''Bu yıl kar yağışının çok olması ve karın toprak yüzeyinde uzun süre kalmasından dolayı buğdayda kar küfü oluşmuştur. Bu durum, buğday verimini olumsuz yönde etkileyecektir.
Arpa samanı protein açısından buğdayla kıyaslandığında daha besleyici ve hayvanların daha iyi gelişmesini sağlar. Arpa samanı daha doyurucu besin içeriklerine sahiptir. Buğday samanı ile yeterli seviyede besleyemediğiniz hayvanlarınızı arpa samanıyla daha verimli biçimde besleyebilirsiniz.
Buğday hasadından sonra mevcut sırtların üzerine pamuk, mısır, soya gibi bitkiler doğrudan ekim yöntemiyle çok daha kolay ekilebilmektedir.
Buğday genel olarak derin, killi, tınlı-killi olan ve yeterli organik maddesi olan fosfor ve kireci bulunan, kumlu tınlı topraklarda yetişmeyi seven bir bitkidir. Unutulmamalıdır ki, toprakta bulunan organik madde arttıkça, buğdayın verimi de aynı oranda artmaktadır.
Güncel Haberler. Meriç Ziraat Odası Başkanı Ömer Ergin, buğdaylarda görülen sararmanın herhangi bir hastalıktan dolayı olmadığını belirterek, yanlış ot ilacı kullanımı ve hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altında seyretmesinin sararmaya sebep olduğunu bildirdi.
Buğdayın bir başka özelliği ise kandaki toksinleri nötralize eden maddeler içermesidir. Buğday çimi suyu, vücudun metabolik hızının artmasına yardımcı olur ve yağ yakımını destekler. Buğday çiminin A ve E vitamin gibi antioksidan vitaminlerden zengin olması, bu besinin anti-aging için kullanılmasına neden olmaktadır.
Bağırsak çalıştıran meyve ve sebzeler kayısı, hurma, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller, erik, avokado, üzüm, pancar, ıspanak, pazı, enginar, kabak, lahana olarak da sayılabilir. Yulaf ezmesi, çiya tohumu, keten tohumu, zeytin ve zeytinyağı bağırsakları çok çalıştıran gıdalar arasında yer alır.
Kesilen buğday çimleri çoğunlukla suyu çıkarılarak içilir ama salatalara katarak da tüketilebilmektedir. Buğday çimi yetiştirme işlemi topraksız olarak, sulu tarım uygulamaları eşliğinde de gerçekleştirilebilmektedir. Eğer toprak kullanılacaksa, ilaçsız ve temiz olmasına dikkat edilmelidir.
Dövme ya da yarma nedir? Sert buğday çeşitinin kaynatılarak kurutulduktan sonra belirli tekniklerle dövülerek kabuğunun ayrılmasıyla elde edilen bir üründür. Dövme, diğer ismi ile yarma mutfaklarımızda bazı yemek, çorba ve salata yapımında kullanılır.
Buğday pas hastalıklarına karşı, uygulanacak kimyasal mücadele hastalığın hemen her yıl şiddetli olarak görüldüğü yerlerde ve duyarlı buğday çeşitlerinde yeşil aksam ilaçlaması olarak uygulanabilir. Meteorolojik verilere göre Mayıs ayınında yağışlı gitmesi beklenmektedir.
(Puccinia striiformis f. sp. tritici)
Ülkemizde buğdayın en önemli pas hastalığıdır. Buğdayın sap, başak ve yapraklarında görülebilirse de asıl yeri yapraklardır. Yaprağın üst yüzeyinde makine dikişi gibi sarı püstüller oluşturur. Bu püstüllerin dizilişi bir çizgiyi andırdığı için bu pasa Çizgi Pası da denilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri