Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Buğday verimi nasıl arttırılır?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Buğday verimi nasıl arttırılır?

Genel bir bilgi olarak buğday tarımında dekardan 600 kg'ın üzerinde verim alabilmek ve dengeli gübreleme yapmak için saf olarak 12-14 kg/da arası azot ve 4-5 kg/da arası fosfor dozları yeterli olmaktadır. Fosforlu gübreler ekimle veya ekimden önce toprağa verilmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arastirma.tarim.gov.tr

Buğdayda iyi verim almak için ne yapmalı?

Gübreleme, bitki yetiştirilmesinde uygulanan önemli bir konudur. Toprak tahlili yaptırarak gübreleme yapılmalıdır.20.20.0 kompoze gübre yerine içinde çinko bulunan kompoze gübre kullanılması verimi % 10-20 kadar arttıracağı gibi, buğday kalitesini de yükseltir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: imecemobil.com.tr

Buğday en çok hangi gübreyi sever?

- Taban gübresi olarak 18-46-0 en uygun gübredir. Çünkü bu şekilde buğdayın ihtiyacı olan Fosforun tamamı, Azotun ise 1/3'nü karşılamış oluruz. - Buğdaylarda üst gübre atıldıktan en az 15 gün yağmur yağmazsa atılan gübrenin en fazla % 26'sını bitkiler alır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: adana.tarimorman.gov.tr

Buğdayda kardeşlenme nasıl arttırılır?

Buğdayda çinko kulanımı, bitkide oksin hormonunu tetiklediği için kardeşlenmeyi arttırır. İki yaprak arasındaki boğumu uzatır ve çalılaşmayı önler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: drt.com.tr

Buğday için hangi gübre kullanılır?

Saf olarak kuru şartlarda 1-4 kg/da, Sulu şartlarda ise 1-6 kg/da, dozlarında potasyum sülfat, magnezyum sülfat, kükürt veya 15.15.15 kompoze gübreleri ile sağlanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cropscience.bayer.com.tr

PANCARIN ŞEKERE DÖNÜŞÜMÜ

İlgili 18 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Buğday üst gübresi hangi ayda atılır?

Hububatın gelişme dönemine göre kardeşlenme döneminde olan buğdayların Şubat ayının 2. yarısında, genelde henüz fide döneminde olan hububatın üst gübrelemesinin bitkinin gelişme durumu ve yağış şartlarına göre Mart ve Nisan aylarına ertelemek gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: konya.tarimorman.gov.tr

Buğday kaç defa gübre atılır?

Sabah erken veya akşam üzeri uygulanmalıdır. Çok ince zerrecikler halinde verilmelidir. İlaçlama tankının içinde önce gübre eritilmeli sonra, zirai ilaç ilave edilmelidir. Yaprak gübreleri gerekirse 10-15 gün ara ile iki defa uygulanmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: toros.com.tr

DAP gübresi buğdaya ne kadar atılır?

Ekine göre dap gübresi miktarı dekarda ortalama şöyle hesaplanıyor: Buğday: 13-21 kg. Arpa: 9-14 kg. Dane ve silajlık mısır: (orta ve ağır bünyeli toprakta) 23-37 kg.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tarfin.com

1 dönüm buğday kaç kilo verir?

Dünya ortalama buğday verimi dekara 327 kilogramı bulmaktadır. Gelişmiş ülkelerde buğday verimi dekar başına 500 kilogramın altında değil. 2006 yılında 16 milyon 510 bin ton olan ekmeklik buğday üretimi 18 milyon 500 bin tona, 3 milyon 500 bin olan makarnalık buğday üretimi ise 4 milyon 100 bin tona çıktı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tzob.org.tr

Buğdayda şeker gübresi ne zaman atılır?

Şeker gübresi ne zaman atılır? Amonyum sülfat genellikle ekim sırasında atılıyor. Tahıllarda ekimde ve sapa kalkma zamanında, meyvelerde çiçeklenme öncesinde ve sonbaharda, sebzede dikimden 15 gün sonra ve bağlanma arkasından, bostanlarda ise ekimde ve çapa sonrasında şeker gübresi verilebiliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tarfin.com

En verimli buğday çeşidi hangisi?

Islah çalışmaları sonucunda geliştirilen ve iki yıldır Türkiye'nin farklı bölgelerinde üreticiler tarafından tercih edilen yerli ve milli tohum çeşidi "Hüseyinbey"in kullanıldığı Çorum'daki bir dekarlık tarladan 1 ton 730 kilogram verim alındı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aa.com.tr

1 dekar buğdaya ne kadar gübre atılır?

Genel olarak, toprak verimliliğine (toprağın organik içeriği) bağlı olarak, gübreleme ile uygulanması gereken toplam N miktarı hektar başına 20 ila 120 kg (dönüm başına 17,8 ila 107 lb) arasında değişir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: wikifarmer.com

Buğday neyi sever?

Buğday nisbeten sıcak ve orta iklimleri sever. Fakat buğdayın bol çeşitlerinin bulunması, ona geniş bir yetişme alanı sağlamıştır. Buğday, çimlenmesi için 3-4 derece ısı ister. Toprak ısısı 12-15 derece olduğunda, ekilen buğday 7-10 günde toprağın yüzüne çıkar ve bu ısı altında büyüyerek kardeşlenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: abp.com.tr

Üre gübresi dekara kaç kilo atılır?

Üre gübresi kullanılacaksa, analizden çıkan saf madde miktarı 2.2 ile çarpılıyor. Örneğin eğer gerekli azot miktarı saf madde olarak 6 kilogramsa, üre miktarı 6x2.2=13.2 kilogram olarak hesaplanıyor. Yani bir dekara 13.2 kilogram üre gübresi atılması gerekiyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tarfin.com

Buğdaya potasyum ne zaman verilir?

Buğdayın potasyum kullanımı gelişme dönemi başında düşük, sapa kalkma döneminin sonuna doğru ve çiçeklenme başlangıcında en yüksek düzeye ulaşır. Bu nedenle, potasyumlu gübrelerin uygulanması ekimde, kardeşlenme döneminde veya sapa kalkma dönemlerinde yapılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: progenseed.com

26 gübresi ne zaman atılır?

20-24 kg saf azot verileceği düşünüldüğünde; %26 CAN gübresinden ocak başına Mart ayının 15' inden sonra 1. uygulama olarak 650 gr, Mayıs ayının 20 inden sonra 2. uygulama olarak da 650 gr olmak üzere toplam 1.300 gr verilmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: giresun.tarimorman.gov.tr

1000 m2 den ne kadar buğday alınır?

Araştırma bulgularına göre örneğin 1 dekara (20 cm sıra arasında) 500 bin tohum (500 tohum × 1000 m-2=500.000 tohum) buğday tohumunun ekilmesi önerilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: siirt.edu.tr

Ekiz buğday dönüme kaç kilo verir?

- Beyaz başaklı ve kılçıklıdır. - Boyu 110-120 cm:dir. - Kırmızı ve iri danelidir. - Dekara kuruda 200-5500 kg, suluda 500-960 kg verim verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekiztohumculuk.com

1 dönüm tarlaya ne kadar buğday tohumu atılır?

Dekara ekilecek en uygun tohum miktarı Pehlivan ve Golia gibi kardeşlenme kabiliyeti yüksek olan çeşitlerde 18-20 kg, Saraybosna gibi küçük tanelilerde 16-18 kg, Flamura-85, Gelibolu, Tekirdağ, Aldane ve Selimiye gibi iri taneli ve bintane ağırlığı yüksek çeşitlerde ise 20-22 kg/da arasında olmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arastirma.tarim.gov.tr

En iyi azotlu gübre hangisi?

Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tarfin.com

Üre toprakta kaç gün kalır?

Üre, bitkilerin toprak emebileceği organik bir azot gübredir. Tipik olarak ekimden dört ila sekiz gün önce uygulanır, toprakta çözünür ve bitkiler tarafından hidrojene bağlanarak adsorbe edilir. Üre bitkinin koloid adsorpsiyonu ve üreaz enzimi boyunca emebildiği bir çözünür amonyum karbonat formu olarak absorbe edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: guneltarimkimya.com

15 15 15 15 gübre ne zaman verilmeli?

15.15.15 + ZN gübresi mısır, tütün, patates, meyve ağaçları, bağ, zeytin ve narenciye ile her türlü sebze yetiştiriciliğince rahatlıkla kullanılabilir. Sebzelerde fide dikiminden 1-2 hafta önce, ağaçlarda ise tomurcuklanmadan 3-4 hafta önce kullanılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: egegubre.com.tr

Buğday tarlasına kaç kilo gübre atılır?

Araştırmalara göre genellikle buğdaya kuru şartlarda 6-10 kg/da, sulu şartlarda ekmeklik buğdaylara 12-14 kg N/da, makarnalık buğdaylara ise 14-18 kg N/da azot uygulanması önerilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: zmo.org.tr

Buğdayda protein oranı nasıl artar?

Çünkü buğday danesinde protein ve nişasta bulunmakta olup yağışlı yıllarda nişasta daha uzun süre ve miktarda danede birikir. Protein oranının istenen seviyede elde edilebilmesi için en önemli faktör azotlu gübrelemedir. Çünkü proteinin yapı taşı azottur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: samsun.tarimorman.gov.tr

Üre ekine ne zaman atılır?

Üre gübresi sonbaharda ekimle yada ekim öncesi taban gübre olarak uygulanabildiği gibi, ilkbaharda üst gübre olarak da kullanılabilir. Üst gübre olarak uygulanan üre gübresinde azot kaybının çok olmasından dolayı, üre yağışlardan önce toprağa karıştırılarak atılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hortiturkey.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT