Buğday unu, buğdayın öğütülmesiyle elde edilen ince toza verilen addır. Buğdaydan elde dilen una genellikle sadece un denilir.
Buğday tanesi esas olarak üç kısma ayrılır. Kabuk (Perikarp-Kepek) Ortalama tanenin % 12'sini teşkil eder. Rüşeym (Embriyo-cücük) Ortalama tanenin % 3'ünü teşkil eder. Tane içi (Endosperm-unlu kısım) Ortalama tanenin % 85'ini teşkil eder.
Buğday tanesinin gelişme sürecinde süt olum, sarı olum ve fizyolojik olum aşamaları vardır.
Beyaz kılçıklı başak yapısına sahiptir. Başak uzunluğu orta olup, başaklar dik duruşludur. Taneleri oval, sert, beyaz renkli olup, 1000 tane ağırlığı 42-45 gr'dır. Kışa ve kurağa orta derecede dayanıklı ekmeklik bir buğday çeşididir.
Dekara ekilecek en uygun tohum miktarı Pehlivan ve Golia gibi kardeşlenme kabiliyeti yüksek olan çeşitlerde 18-20 kg, Saraybosna gibi küçük tanelilerde 16-18 kg, Flamura-85, Gelibolu, Tekirdağ, Aldane ve Selimiye gibi iri taneli ve bintane ağırlığı yüksek çeşitlerde ise 20-22 kg/da arasında olmalıdır.
İlgili 44 soru bulundu
Hasat edilen buğdayın un üretiminde yaklaşık % 20'si fire kabul edilir. Yani tarladan çıkan 1 ton buğdaydan yaklaşık 800 kg un elde edilir.
Buğdayda çinko kulanımı, bitkide oksin hormonunu tetiklediği için kardeşlenmeyi arttırır. İki yaprak arasındaki boğumu uzatır ve çalılaşmayı önler.
Alöron tabakası tanenin hemen hemen her tarafını kaplayan tek sıralı büyük hücrelerden oluşmuş bir katmandır. proteinleri gluten tabiatında olmadığından teknolojik bakımdan fazla önemi yoktur.
Kızışma: Tahıl kitlesinin nem içeriğinin ve sıcaklığının artması durumudur. Tahıl depolarında havalandırma ve soğutma yeterli olmadığı takdirde, depolanmış ürün zamanla kendiliğinden ısınarak büyük çapta zararlar meydana gelir.
buğday, arpa, mısır, yulaf, çavdar, pirinç gibi ürünlerin genel adı, hububat.
Dünya çapında yaklaşık 5000 farklı buğday çeşidi yetiştirilmektedir.
Tanede renkle protein miktarı arasında bir ilişki vardır. genellikle tanenin koyu renkli ve sert olması protein miktarının yüksek olduğunu gösterir, sert ve koyu renkli olanlar yumuşak ve açık renkli olanlardan üstün kabul edilir. Buğday tanesi beyaz, sarı, sarımsı ve kırmızımsı renklerdedir.
Serin iklim tahılları genellikle kışlıktır. Yani sonbaharda ekilir. Bunların çimlenme ve kardeşlenme devreleri arasında belli bir süre (5-60 gün) ve belli bir düşük sıcaklıkta kalarak üşütülmesi gerekir. Buna vernalizasyon denir.
İstenen özellikte bir karışım elde edebilmek için değişik kalitedeki buğdayların belli oranlarda karıştırılmalarına paçal yapma denir. (Tanedeki suyun miktarını ayarlamak ve suyun tane içinde üniform olarak yayılmasını sağlamakla gerçekleştirilir).
Buğdayda kardeşlenme, bitkinin köklerinin toprağa nüfuz ederek su ve besinleri emmesini sağlar. Aynı zamanda, filizler yüzeye doğru büyüyerek bitkinin fotosentez yapması için gerekli olan güneş ışığını almasını sağlar. Bu nedenle, kardeşlenme buğdayın büyümesi için kritik bir aşamadır.
Buğday taneleri tohuma benzemekle beraber hakikatte birer meyvedir. Meyve kabuğu (perikarp) tohum kabuğu (testa) ile yapışmış durumdadır. Bu tip meyvelere Karyops denir.
Buğday endosperm'i ekmek yapımı için kullanılan un'un temelidir. Tam buğday ekmeğinde kepek (buğday'ın kabuğu) de bulunur. Buğday endosperm'i bira üretiminin ana kaynağıdır. Yenilebilir endosperm'in diğer örnekleri hindistan cevizi 'eti' ve hindistan cevizi 'suyu' dur.
Buğday tanesinin alt kısmındaki embriyo olarak tanımlayabiliriz. Bir başka deyişle buğdayın özüdür çünkü tohumun çimlenmesini ve dolayısıyla da çoğalmasını sağlar. 1 ton buğdaydan yalnızca 1 kg ruşeym elde edilebildiğinden, oldukça da değerli bir besindir.
Buğdayın potasyum kullanımı gelişme dönemi başında düşük, sapa kalkma döneminin sonuna doğru ve çiçeklenme başlangıcında en yüksek düzeye ulaşır. Bu nedenle, potasyumlu gübrelerin uygulanması ekimde, kardeşlenme döneminde veya sapa kalkma dönemlerinde yapılmalıdır.
- Taban gübresi olarak 18-46-0 en uygun gübredir. Çünkü bu şekilde buğdayın ihtiyacı olan Fosforun tamamı, Azotun ise 1/3'nü karşılamış oluruz. - Buğdaylarda üst gübre atıldıktan en az 15 gün yağmur yağmazsa atılan gübrenin en fazla % 26'sını bitkiler alır.
Patates, şeker pancarı ve havuç gibi toprak altında yetişen bitkiler için çinko sülfat verilecek en uygun zaman çiçeklenme öncesidir. Buğday, arpa ve çeltik gibi bitkiler için ise bu zaman kardeşlenme dönemi olarak bilinir ve uygulanır.
Dünya ortalama buğday verimi dekara 327 kilogramı bulmaktadır. Gelişmiş ülkelerde buğday verimi dekar başına 500 Mar 29, 2021 Dönüm başına 19 bin 500 fide ekilerek, topraklı tarıma göre 5 kat daha fazla ürünle yıl sonunda dönüm başına 18 ton rekolte aldıklarını ifade etti.
1 eski kile = 4 şinik = 8 kutu = 16 zarf = 37 litre iken 26 Eylül 1869 tarihli ölçü reformu ile şu eşitlik kabul edilmiştir: 1 kile-i a'şârî = 10 onluk = 100 ölçek = 100 litre.
Ticari tip çelik silolarımızın çapları; 4.57 metreden 32 metreye kadar değişik ölçülerdedir. Ekstra farklı ölçüler her çapta mevcuttur. Düz tabanlı silolarda; buğday, mısır, pirinç, soya fasülyesi, arpa, ayçiçeği, kanola gibi ürünler için 100 tondan 15000 ton kapasiteye kadar ürün saklayabilmek mümkündür.
Hastalık etmeni (Fusarium spp.) mısır ve buğdaygillerin bitki artıklarında kışlar, ilkbaharda nemli hava şartlarında ürer, rüzgar ve su ile taşınarak hububat bitkisinin başaklarına ulaşır. Bir başka hastalık kaynağı da, hastalığın bulaşık olduğu tane (tohum) dur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri