Bugünün işini yarına bırakma atasözü genelde yapılması gereken bir işin ihmal edilmemesi ve zamanında yapılması anlamı ile kullanılır. Eğer insanlar işlerinizi yapmaları gereken zamanda yapmazlarsa sıkıntıya düşerler.
Yarın daha önemli bir iş çıkabilir ve bugünkü işten önce onun yapılması gerekir, bugünkü iş yine gecikecek ve başka işler bugünküne ekleneceğinden hepsini yapmaya vakit yetmez.
Akşamın İşini Sabaha (Yarına) Bırakma Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: bugün yapılması gereken bir işi ertesi güne bırakma.
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "bugünün işini yarına bırakma" atasözü, bugün yapılması gereken bir işin ertelenmesinin kötü sonuçlar doğuracağı anlamına gelir.
Planlı ve düzenli bir şekilde çalışmanın önemini vurgulayan bugünün işini yarına bırakma, en çok kullanılan atasözlerinden biridir. Aynı zamanda bu atasözünün ne anlama geldiği konusunda birçok kişi internet üzerinden araştırma yapıyor.
İlgili 40 soru bulundu
Günümüzde en çok kullanılan atasözleri arasında "boş çuval ayakta durmaz" sözü de yer alıyor. Bu atasözü, gerçekle alakası olmayan ve hiçbir desteği bulunmayan gereksiz düşünce ya da planlarla herhangi bir sonuca varılamayacağı anlamına gelir.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
Ak akçe kara gün içindir atasözü Türk Dil Kurumu'na göre 'Türlü sıkıntıları aşarak kazanılan paranın, dar zamanda insanın imdadına yetişmesi' anlamına gelmektedir. Zorlu dönemlerde insanın yüzünü güldüren ve kenarda birikmiş para olarak da söylemek mümkündür.
Damlaya damlaya göl olur atasözü, küçük şeylerin zamanla birikip büyük yatırımlara ve fırsatlara dönüşebileceği anlamına gelir. Tutumlu olmanın ne kadar önemli olduğunu vurgulayan bu atasözünde, damlalar küçük birikimleri, göl ise büyük yatırımları simgeler.
İyilik Eden İyilik Bulur Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Çevresi tarafından iyi olarak bilinen ve tanıdığı tanımadığı herkese iyilik yapma çabasında olan bir kişi günü geldiğinde mutlaka iyiliklerle karşılaşacaktır. Kısacası bu sözün manası iyilik yapan insanlar karşılığını da yine iyilik olarak alırlar.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel" olarak da adlanılır.
Ulular köprü olsa basıp geçme Ulular köprü olsa basıp geçme Anlamı:Büyüklerimize saygılı davranmak. [1] "İnsan kendinden büyüklere her zaman hürmet etmelidir" anlamında bir söz.
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "aç ayı oynamaz" atasözü; "çalışmasından, emeğinden kazanç sağladığınız hayvan ya da insanı doyurmalı, ona iyi bakmalısınız ki çalışmasını sürdürebilsin" anlamına gelir. Yani bir kişiden verim alabilmek için öncelikle onun temel ihtiyaçlarını karşılamak gerekir.
SAKLA SAMANI, GELİR ZAMANI ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
Gereksiz görülen şey ileride gerekli olabilir.
[1] Bir insanın gerçek değeri,iş başında gösterdiği yeterlik ve başarı ile, çevresindekilere karşı davranışıyla ölçülür.
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "öfke ile kalkan zararla oturur" atasözü, "Fevri davranmak ve bir anlık bir öfkeyle hareket etmek kişiye zarar verir." anlamına gelir.
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "Ateş düştüğü yeri yakar" atasözü, “bir acı, yıkım, ona uğrayanı yakar kavurur, onu sürekli olarak kıvrandırır, başkalarının o yıkıma üzülmesi ise geçicidir." demektir. Felaket kimlerin başına gelirse en çok onları yakar, kavurur, en çok acıyı o kişiler yaşar.
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
Evdeki hesap çarşıya uymaz atasözü, önceden yapılan planların her zaman istendiği gibi gitmeyeceği anlamına gelmektedir.
BALIK BAŞTAN KOKAR TDK SÖZLÜK ANLAMI
Balığın iç organları baş ve üst gövde kısmında yer almaktadır. Dolayısıyla bozulmaya yüz tutan bir balık kuyruk kısmından değil kafa ve gövde kısmından kokmaya başlar. Kafa kısmı çürüyen balık zamanla kuyruğuna kadar çürümeye devam eder.
Akıl Para İle Satılmaz Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? İnsanların kendi geliştirdikleri ve kendilerine özgü yetenekleri vardır. Bunları ne yaparsanız yapın parayla veya başka yöntemlerle başkalarına aktarmanız mümkün değildir.
DOST KARA GÜNDE BELLİ OLUR TDK SÖZLÜK ANLAMI
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "dost kara günde belli olur" atasözü; "gerçek dostlar insanın üzüntülü, sıkıntılı günlerinde yardıma koşar, dostunun yanında olur" anlamına gelir.
Keskin Sirke Küpüne (Kabına) Zarar Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: öfkeli, sert kimsenin zararı kendisinedir.
Taşıma su ile değirmen dönmez - Vikisözlük.
Hazırdan tüketmeye dağ kadar para olsa da yetmez. İnsan var olan dünyalığa fazla güvenmemeli, bir yandan yerden bir yandan da çalışmaya, kazanmaya devam etmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri