Eczane Hizmetleri Önü Açık mı? Eczane Hizmetleri Bölümü okumayı düşünenlerin akıllarındaki bir diğer soru ise bu mesleğin önünün açık olup olmadığıdır. Çalışma alanlarının çeşitliliğinden dolayı eczane teknikeri olarak iş bulabilmeniz oldukça mümkündür. Bu nedenle bölümden mezun olanların önü açıktır diyebiliriz.
Eczane hizmetlerinden mezun olan kişilerin çeşitli görev ve sorumlulukları vardır. Bu kişiler kamuda çalışabildikleri gibi çeşitli özel kurumlarda da çalışabilirler. Eczane ortamları da en rahat iş bulabilecekleri alanlar arasındadır.
Eczane hizmetleri bölümü istihdamı bol olan bir bölümdür. Bu bölümden mezun olduktan sonra pek çok eczane ortamında iş bulabilirsiniz. Eczane hizmetleri meslek yüksekokulu bölümünden mezun olan kişiler eczane teknikeri unvanına sahip olurlar. Bu unvan ile birlikte devlet ve özel eczanelerde çalışmaktadırlar.
Eczane Hizmetleri Bölümü eğitim süresi 2 yıldır. 4 dönem olarak eğitim verilen bölümde hem teorik hem de pratik birçok ders vardır. Aynı zamanda öğrenciler mezun olmadan önce 8 haftalık eczane stajını da tamamlamak zorundadır.
Eczanelerde hizmetlerinde doktorlarca düzenlenen reçetelerde yer alan hazır ilaçları müşteriye sunan, hazırlanması gerekli ilaçları eczacı gözetiminde hazırlayan, laboratuvarda, ilaç sektöründe, ilaç depolarında ara eleman olarak çalışan kişidir.
İlgili 20 soru bulundu
Eczane Hizmetleri programı, üniversitelerin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2 yıllık ön lisans eğitimi veren bir program. Programdan mezun olan öğrencilere “Eczane Hizmetleri Teknikeri” unvanı veriliyor.
Mezunlar; eczanelerde, kamu ve özel hastanelerde, ecza depoları, medikal sektör ve ilaç endüstrisi de dâhil olmak üzere çeşitli alanlardaki iş yerlerinde eğitimli, bilişim ve iletişim teknolojilerinin kullanılabilen Eczacı Teknikeri olarak çalışabilmektedirler.
Eczane hizmetleri mezunlarına sınavsız dikey geçiş imkanı ile ülkemizde, eczacılık fakültelerinde aldığınız iki senelik ön lisans eğitiminiz geçerli olacak, bundan sonra yeniden bir birinci ve ikinci sınıf eğitimi almak zorunda kalmayacaksınız.
Yaz Stajları eğitim-öğretim dönemi içerisinde yapılamaz. Toplam staj süresi 130 (yüz otuz) iş günüdür. Stajlar; Staj I, Staj II, Staj III ve Staj IV olmak üzere dört (4) dönemden oluşur. Bir ay 20 (yirmi) iş günü, bir hafta beş (5) iş günü ve bir iş günü en az altı (6) saatlik çalışmayı kapsar.
Eczane hizmetleri çok iyi ezber gerektiren bir bölüm. Dersleri biraz zorlayıcı ama iyi çalışılırsa hallolur. Mezun olduktan sonra çalışma alanları eczaneler, hastaneler, ilaç şirketleri, ecza depoları oluyor. Asgari ücret verilir, asgari ücretin üstünde maaş alabilmek için kıdemli tekniker olmak gerekir.
Eczacı Teknisyeni Ne Demek? Eczacı teknisyeni; eczacılık yapabilen fakat eczane açmaya yetkisi bulunmayan kişilere verilen mesleki unvandır. Eczacı teknisyenleri; eczanelerde eczacıya yardımcı olmak üzere çalışırlar.
Eczanede, eczane çalışanı /eczane teknisyeninin çalışma süreleri haftanın altı günü, günlük sekiz saattir.
Staj ve İş Olanakları:
Bu bölümden mezun olan sağlık çalışanları, eczanelerde, kamu ve özel hastanelerde, ecza depoları, medikal sektör ve ilaç endüstrisi de dahil olmak üzere çeşitli alanlardaki iş yerlerinde eğitimli yardımcı ara eleman olarak çalışabilmektedirler.
Bu programı tamamlayan mezunlar, eczanelerde, hastanelerde, ilaç depolarında veya sağlık kuruluşlarında çalışabilirler. İlaç hazırlama işlemlerini gerçekleştirebilir, ilaçların depolanması ve dağıtımı süreçlerini yönetebilir, eczane stok kontrolünü sağlayabilir ve hasta danışmanlığı yapabilirler.
Eczacılık fakültesi mezunları artık istedikleri yerde eczane açamayacak. 1 yıl yardımcı eczacı olarak çalıştıktan sonra, mezuniyet ve tecrübe puanlarına göre belirlenen yerlerde eczane açabilecekler.
Eczacı teknikerinin görevleri arasında reçete kontrolü ve ilaç hazırlama süreçleri önemli bir yere sahiptir. Bu süreçlerde, eczacı teknikeri reçeteleri kontrol eder ve eksik bilgileri tamamlar.
Eczane Hizmetleri bölümü, 2 yıllık bir bölümdür. Özellikle tercih dönemlerinde araştırılan bu bölüm ile en çok merak edilenlerin başında, "Eczane Hizmetleri bölümü hangi üniversitelerde var?" sorusu gelmektedir.
Eczacılık Fakültesi, aynı isimli fakülte kapsamında eğitimi verilmekte olan 5 yıllık lisans bölümüdür. Eczacılık Sayısal puan türünden elde edilen sonuca göre tercih edilir.
Eczanelerde sadece eczacılar çalışmamaktadır. Eczanede çalışan personelin eczacı mesleği dışında kalan bölümüne Eczacı Yardımcı Personeli (Kalfası) denmektedir. Eczacı dışında eczanede görev olan tüm personel Yardımcı Personel dir.
Eczane elemanı gerekli ilaçları alması konusunda hastalara yardımcı olan, eczacıların aracılığı ile gereken işleri tamamlayan ve gerektiğinde laboratuvarlarda çalışan kişilerdir. Eczane elemanlarının ilaç depolarında da çalışması mümkündür.
Eczacı teknisyeni olmak için okunması gereken bölüm, üniversitelerin 2 yıllık eğitim veren meslek yüksekokullarında bulunan Eczacı Hizmetleri Bölümüdür. Türkiye'de Anadolu Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Mersin Üniversitesi bu eğitimi vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri