Bu anlamda sindirim sistemi için Elma, Armut, üzüm, muz gibi meyveler aşırıya kaçılmadığı takdirde yenebilen besinler arasında yer almaktadır. Özellikle yeşil renkli olarak bilinen ve lif oranları yüksek olan sebzeler rahatlıkla tüketilen yiyecekler arasında yer almaktadır.
Sıvı tüketimi : Günde 2,5 litre / 12 bardak su içmek vücut sistemini ferahlatır ve bağırsaklardaki herhangi bir yiyeceği hazmetmeye yardımcı olur. Sıcak içecekler : Çay ya da kahve gibi sıcak içeceklerin, idrar söktürücü etkisi vardır. idrar üretimini arttırır.
İlgili 32 soru bulundu
3)Sabahları aç karnına bir bardak ılık su ile birlikte; 1 yemek kaşığı kuru kayısı veya kuru erik marmelatı tüketin. Kuru eriğin içinde bulunan “difenil izatenin” adlı madde bağırsak hareketlerini arttırır.
Armut, elma, kivi, ananas, erik, kayısı bağırsakları hızlı çalıştıran yiyecekler arasında yer almaktadır.
Mide tembelliği ya da tıptaki ismi ile gastroparezi, midenizin normal bir şekilde gıda maddesini boşaltamayacağı bir durumdur. Hasarlı bir vagus siniri, mide ve bağırsaktaki kasların işleyişini engelleyerek, yiyeceklerin sindirim sistemine doğru ilerlemesini önler.
Rezene, toz kimyon, zencefil, elma sirkesi, tarçın, anason tohumu, narenciye meyveler, nane, papatya, karanfil, ananas suyu gibi hazımsızlık problemini ortadan kaldırmaya yardımcı olan birçok yiyecek-içecek vardır. Bu besinler, mide ve sindirim sistemini destekleyerek rahatlamasını sağlar.
Çilek ve yaban mersini, kuru kayısı ve erik de lif içeren meyveler olarak, şişkinliğe karşı etkili ve sindirim sisteminin temizlenmesine yardımcı oluyor.
Suyun dışında soda da sindirimi kolaylaştıran içecekler arasında. Rezenenin hazımsızlık nedeniyle oluşan gaz problemlerini hafifletici etkisi bulunuyor. Yemeklerden sonra bir fincan içilebilecek rezene çayı, oluşan şişkinliği ve hazımsızlığı gidermeye yardımcı oluyor.
Yoğurt sindirimi kolaylaştırır.
Sütte bulunan laktoz, yoğurtta laktik asite dönüştüğünden, yoğurdun sindirimi daha kolay olmakta ve gerekli besinler yoğurttan sağlanabilmektedir.
2 saatte sindirilebilenler: Süt, kakao, yoğurt, et püresi, beyaz ekmek, muz, müsli /corn flakes tarzı kahvaltılık tahıllar, hafif sebze, pirinç/pilav, alabalık protein konsantreleri.
Ayrıca yumurtanın sindirimdeki yeri çok büyük olan bir besindir ancak doğru pişirildiğinde. Kaskatı bir yumurtanın sindirimi de bir o kadar zor ve sıkıntılı olacaktır. Besin değeri ve protein değeri en yüksek haliyle yemek en güzelidir.
Lahana, yaprak ve türevleri
İçindeki yoğun selülozdan dolayı lahana ve yaprak hazmı en zor besinler arasında yer alıyor. Bu ürünler hiçbir şekilde midede sindirilemiyor, sadece parçalanarak vücuttan atılıyor. Özellikle sindirim sorunu olan kişilerin bu gıdaları fazla tüketmesi durumunda kabızlık gelişebiliyor.
Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırıyor.
Bu Besinleri Tüketmeye Özen Gösterin. Prof. Dr. Göral, bağırsak dostu besinleri şöyle sıraladı: Yoğurt, kefir, lahana turşusu, kepekli ekmek, badem, Hindistan cevizi, tarçın, kaliteli zeytinyağı, bezelye, Brüksel lahanası, rokfor peyniri, zencefil, doğal sarımsak, omega-3'den zengin olan somon balığı oldukça yararlıdır ...
Uygun miktarda kuruyemiş tüketilmeli: Gün içinde bir ara öğün olarak 10-15 adet badem, fındık, Antep fıstığı, ceviz tüketmek hem alınması gereken lif miktarını arttıracak hem de faydalı yağ asitleriyle bağırsak hareketlerini hızlandıracaktır.
Aşırı derecede ıkınma bağırsağın içini döşeyen tabakanın dışa doğru dönmesine neden olabilir. Bu duruma rektal prolapsus denir. Bazı hastalar sert ve kuru dışkıyı çıkaramazlar. Rektumda (kalın bağırsağın son kısmı) biriken dışkı taşlaşır ve tıkanıklığa neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri