Bulgur, amber renkli 'sert buğday'ın yani, durum buğdayının, temizlenip pişirildikten sonra kurutularak ve buğday tanelerinin kepeğinin ayrıştırılması işlemlerinden geçirilmesi ile ileri teknoloji kullanılarak üretiliyor.
Bulgurun hammaddesi sert durum buğdayı olarak bilinen Triticum Durum Buğdayı'dır.
Bulgur, buğdaydan yapılan bir yiyecektir. Orta Doğu ve Akdeniz mutfaklarında tüketilen bulgur, tahıl grubundan sayılmakta ve besin piramidinin tabanında yer almaktadır.
Bulgur doymamış yağ içerir ve toplam yağ oranı da düşüktür. Ayrıca kolesterol içermez. Buğday, imalatındaki pişirme ve kurutma işlemlerinden dolayı, bazı besin maddelerinin emilimini engelleyen fitik asit barındırmaz. Yüksek oranda mineral ve selüloz barındırdığından, besin emilimini hızlandırır.
Durum buğdayı, karbonhidrat miktarı düşük, protein kalitesi yüksek olan sert buğday türüdür. Bu sert yapısı ve yüksek protein içeriği onu buğday dışında özel amaçlarla kullanıma uygun hale getirmektedir. Diğer buğday türlerine göre daha iri tanelere sahiptir.
İlgili 40 soru bulundu
Anadolu sert buğdayından geleneksel köy usülü kaynatılıp dövülmesiyle elde edilir. Keşkek,ayranlı çorba gibi yöresel yemeklerde kullanılır.
Esmer bulgur oldukça sağlıklı ve besin değeri yüksek bir gıdadır.
Kurutmadan sonraki süreçte, kurutulan buğday öğütülür. Taş değirmenlerde günümüze uyarlanmış modern metotlarla işlem gerçekleşir. Bulgur farklı boylara göre ayrılır. Bulgur, hepimizin bildiği üzere pilavlarda kullandığımız pilavlık bulgur, kısırda kullandığımız köftelik bulgur gibi irili ufaklı boylardadır.
7. Esmer Pilavlık Bulgur: Esmer bezostiye veya esmer golia buğdayından üretilen, sarı bulgurla arasında tatsal farklılık olan bulgur çeşididir. Renginin esmer oluşu, buğdaydan ötürüdür; diyet ürünü değildir. Esmer pilavlık bulgur; pilavlarda, dolmalarda ve çeşitli yemeklerde kullanılabilir.
Firik Bulgur Çeşidi Değildir!
Buğday su ile haşlanır ve içinde bir takım kimyasal değişiklikler olur. Özetle bulgur olması için su ile pişirme işlemine tabi tutulması gerekir. Haşlama işlemi yapılmayan buğday ürünlerimiz firik, yarma, döğme gibi özel ürünlerdir. Firik bulgurla en çok karıştırılan üründür.
Kabuğu (Kepeği) Soyulan Bulgur tanesinin rengi açılır. Ayrılan kabuk veya kepek lif bakımından zengin olması nedeni ile Ürün dayanma süresi düştüğü gibi besin değerleri de düşmektedir. O yüzden bulgur alırken renginin çok fazla acık olmamasına ve saydam olmamasına özen göstermek gerekir.
Memleketimizde yetişen ekmeklik buğday çeşitleri genellikle beyaz-sarı renkli, küçük taneli, yazlık-kışlık ekilen ve nişasta miktarı fazla buğdaylardır. Aynı çeşitten olan fakat tane rengi kırmızı olan ve kışlık ekilen kızılca, daha küçük taneli olup yazlık ekilenler ve sünter adı verilen buğdaylar da bulunmaktadır.
İrmik durum buğdayının öğütülüp elenmesiyle elde edilen bir besin maddesidir. İrmik tanecikleri 125-140 mikrometre büyüklüğünde, sarı renkte, parlak ve köşelidir. Irmik yapımında genellikle sert buğday kullanılır.
Tam Buğday Unu
Neredeyse buğdayın ilk ataları olan siyez buğdayı ve buğday rüşeymi gibi çeşitlerine döndük. Mümkün olduğunca ham ve işlenmemiş buğdayın sağlığa faydalı olduğu konusunda nerdeyse tüm beslenme uzmanları ortaklaşmış durumda. Bu yüzden tam buğday unu ekmek yapmak için artık en ideal unlardan birisidir.
Bunların yanı sıra sarı buğday unu, su değirmenlerinde öğütülerek elde edilir ve kolay işlenebilen bir buğday türü durumundadır. Bu da kullanımını kolaylaştırır. Ekmek yapımında kullanıldığında ise ekmeğe hem farklı bir renk verir hem de lezzeti yoğunlaştırarak damakta farklı bir tat bırakır.
Ayrıca, ekstrüde arpa ürünlerinin iyi tekstürel özelliklerinden dolayı direkt olarak tüketilebileceği ya da kahvaltılık hububat ve diğer gıda ürünlerinde katkı maddesi olarak kullanılabileceği belirtilmiştir. Literatürde arpadan yeni bir ürün olarak tarhana ve bulgur yapımı üzerine çalışmalar da bulunmaktadır.
Siyez bulgurunu diğer bulgurlar ile kıyasladığımızda işlem görmemiş oluşu ve buğdayının geleneksel şartlarda öğütülüyor oluşu bile siyez bulgurunun tercih edilirliğini arttırmaktadır. Siyez bulguru işlem görmediği için 2n kromozom yapısına sahiptir. Siyez bulgurunun farklı bir diğer özelliği ise tek başaklı oluşudur.
Sert Durum buğdayından elde edilen, tane halindeki pilavlık bulgur türüdür. Konya-Karaman bölgelerinde üretimi yapılmaktadır. Taneli, lifli yapısı ve damakta farklı bir lezzet bırakması ile tüketicilerin beğenisini kazanmıştır.
Kepekli pilavlık bulgur, sarı bulgur gibi durum buğdayından üretilmekte olup, buğdayın dışında yer alan kabuğun daha az soyulmasından ötürü standart pilavlık bulgura göre daha çok lif ve mineral içeren bir bulgur türüdür. Özellikle diyet kullanımlarına uygundur.
Günümüzde dünya genelinde yaklaşık 5000 farklı buğday çeşidi yetiştirilmektedir.
Mısır, Avrupa'ya Osmanlı'dan yayıldığı için birçok Avrupa dilinde mısır "Türk buğdayı" olarak isimlendirilmişti.
Yaklaşık 80 gram gelen 1 su bardağı siyez buğdayı 270 kalori değerine sahiptir. Yaklaşık 8 gram protein içerir. B vitaminleri, E vitamini ve K vitamini içeren besin sodyum, potasyum, kalsiyum ve demir açısından da zengin bir besindir. Ayrıca selenyum ve folik asit barındırır.
Renk ve tat olarak farklı olan esmer bulgurun yapısı daha yumuşaktır. Esmer rengini üretildiği buğday çeşidinden alan esmer bulgur, rengi daha koyu olduğu için diğer bulgurlara göre besin öğeleri açısından daha zengin bir bulgur türü değildir.
Siyez bulguru ülkemizde yetişen bulgur türlerinden biridir. Bunun yanında Fransa, Fas, Yugoslavya gibi ülkelerde de yetişir. Bunun yanında ilk evcilleştirilmiş olan buğday olma özelliğine de sahiptir. Siyez bulguru “Triticum Monococcum” adı verilen buğdaydan elde edilir.
Glutensiz ilk bulgur, 'Kinoa Bulguru'dur. En besleyici bulgur, 'Kinoa Bulguru'dur. Tamamen yerli ve ülkemizin damak zevkine uygundur. Pişirme ve kurutma işlemlerinden dolayı, küf oluşumuna karşı dayanıklıdır ve raf ömrü diğer ürünlerden daha uzundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri