Bununla birlikte, aşırı yağlı besinler ve kafein tüketmenin kist oluşumuna ve/veya büyümesine katkıda bulunduğu düşünülmektedir.
Yumurtalık (Over) Kistlerinin Sebepleri Nedir? Yumurtalık (over) kistlerinin en sık sebebi; hormonal düzensizliklerdir. Normalde her adet döneminde overler içinde yumurta hücresini taşıyan ve boyutları 3 cm'ye ulaşabilen folikül adı verilen kist oluşur. Sonra bu kist çatlar ve yumurta açığa çıkar.
Bazı kistlerin oluşumları ise, geçirilmiş operasyonlar, travmalar ya da söz konusu enfeksiyonlar sebebiyle meydana gelebilmektedir. Kist tanısı konulan durumların çoğunluğunda ise, kist oluşumunun belirli bir nedene bağlı olmadan meydana geldiği gözlemlenmektedir.
Basit kistler genelde takip edilir ve küçülmeleri için doğum kontrol hapları kullanılır. İltihabi kistlerde antibiyotik tedavisi uygulanır. 8-10 cm'yi geçen ya da sürekli büyüyen, ultrason ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali yüksek kistler ise ameliyat ile alınır.
İlgili 15 soru bulundu
Yumurtalık kistleri çoğunlukla belirti vermez, verdiğinde ise midede hazımsızlık, hafif karın şişliği, sık tuvalete çıkma gibi her kadının karşılaşabileceği sıkıntılar ortaya çıkar. İleri evrelerde ise karın ağrısı, karında kitle ve şişkinlik gibi belirtilere neden olur.
Son yıllarda üreme çağındaki kadınlarda genellikle overde kist boyutları 10 cm'den büyükse kötü huylu olma riski nedeniyle ameliyatla alınırken, menopoz dönemindeki kadınlarda ise yumurtalık kisti kaç cm olursa olsun kisti ameliyatla çıkartmak gerekebilmektedir.
Basit kistler genellikle takip edilir ve küçülmeler için doğum kontrol hapları kullanılmaktadır. İltihabi kistlerde ise antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Bunun dışında 8-10 cm'yi geçen veya sürekli olarak büyüyen ultrason ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali yüksek olan kistler ameliyat ile alınmaktadır.
Stres, adrenal bezin daha fazla kortizol üretmesine neden olur ve aşırı stres altında adrenal bez, progesteron'dan kortizol yapmak için düşük miktarda kadın cinsiyet hormonuna yol açan etken maddeyi alır. Bu dengesizlik nedeniyle yumurtalık kistleri tetiklenir.
'Basit kist' ultrason görünümü tanımıdır. İyi huylu yumurtalık kistleri ameliyat edilmez. Yumurtalık basit kistlerinin çoğunluğu kendiliğinden kaybolur. Hızlı büyümeyen veya aynı boyutta kalan, kaybolmayan kistler ise sadece belli aralıklarla ultrason görünümleri ile takip edilir.
Çikolata kistini önlemek mümkün değildir. Ancak, uzmanlara göre; östrojen seviyelerini artıran gıdalardan ve kimyasallardan kaçınarak çikolata kisti geliştirme riskini azaltabilirler. Bu maddeler arasında kafein ve alkol bulunur.
Böbrek sağlığını destekleyen maydanoz, hem idrar yollarını hem de böbrekleri temizler. Böbrekleri toksinlerden arındırarak kist oluşumunun önüne geçer. Maydanozun bu mucizevi etkilerinden faydalanabilmek için beslenme programınızda maydanoza daha çok yer verebilir ya da maydanoz suyu tüketebilirsiniz.
Resveratrol tedavisi verilen PCOS hastası farelerde yumurtalık kistleri kayboldu ve yumurtlama işlevi tekrar başladı ayrıca insulin direnci azaldı. Resveratrol en fazla siyah üzümde ayrıca kayısı, üzüm, dut, erik, fındık, elma gibi birçok meyvede de bulunan polifenol bileşiğidir. İltihap azaltıcı etkisi vardır.
Kist vakit kaybetmeden kontrol altına alınmalı
Hastaların birçoğunda sadece kasık ağrısı şikayeti bulunur. Yumurtalık kistlerine bağlı kasık ağrısı genellikle çok şiddetli değildir. Oturmak, dizleri karna çekmek gibi karın içerisini sıkıştıran hareketlerde ağrı birden hissedilir.
Kistin patlaması sonucunda kanama, yüksek ateş, mide bulantısı ve kusma ya da şiddetli ağrı görülebilir. Karında ciddi bir enfeksiyon gelişebilir. Bu tarz belirtileri gördüğünüz takdirde hemen doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
Eğer kişide nadiren rastlanan tümör dokulu kistler bulunuyorsa, büyüklüğüne bakılmaksızın hemen cerrahi müdahaleyle alınması gerekir çünkü kanser dokulu kistlerin tamamı tehlikelidir. İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir.
Yumurtalık Kisti Varken Cinsel İlişkiye Girilir mi? Yumurtalık kisti cinsel ilişkiye girmeye engel değildir. Ancak kimi kadınlarda kistlerin büyüklüğü fazla olabilmektedir. Artan baskı ve karın altı bölgelerindeki ağrıyla birlikte cinsel ilişki böyle dönemlerde ağrı verebilmektedir.
Yani her adet döneminde kist içine doğru kanama olmaya başlar. Kist içinde biriken kan, aylar, yıllar sonra koyu kıvamlı, kahverengi bir sıvı haline gelir.
Nadiren kistlerin kendi etrafında dönmesi ( torsiyon ) veya patlaması ( ruptür) şiddetli ağrıya, hatta ameliyatlık duruma sebep olabilir. Kistin patlaması ( ruptür) : Tıpkı çok şişen bir balon gibi, kistlerde büyüdüğünde patlayabilir. İlişki, egzersiz hatta muayene sırasında oluşan basınç bile kisti patlatabilir.
Yumurtalık kistlerinin en çok karşılaşılan belirtileri, kasıklarda ve karında ağrı, adet döneminde ve ilişki esnasında ağrı, adet gecikmesi, adet düzensizliği ve gebe kalmakta sıkıntıdır.
Yumurtalıkların sağlığı için uygulanan soğan kürü, yumurtalıklarda oluşan kistleri önleme konusunda yardımcı bir destek.
Yumurtalıktaki Kistlerin Hamilelik Üstündeki Etkileri
Yumurtlama olmadığında, hamilelik olasılığı da azalır. Büyük kistler, rahme yerleşmeyi ve döllenmiş yumurtanın implantasyonunu engeller. Ayrıca, kistin büyüklüğü ve yerleşimi, fallop tüplerinin tıkanmasına veya hasarına neden olur. Bu da döllenme sürecini etkiler.
Ultrasonografi ile 25 mm den büyük follikül kistleri yumurtalık kisti olarak kabul edilmektedir.
Kist, 9-10 cm gibi çok büyük boyutlardaysa, artık pelvik baskı yapıyorsa cerrahi tercih edilmelidir. Ancak örneğin boyutu 5 cm, ultrasonda şüpheli bir düzensizlik yok, homojen yapıda bir çikolata kisti ise takip edilir. Çünkü bu kistler çok başarılı bir cerrahi yapılmazsa tekrar edebilen kistlerdir.
Ameliyata genellikle kistin boyutu 8 cm ve daha büyükse, kanser şüphesi bulunuyorsa ve kist ağrıya sebep oluyorsa karar verilir. Kist başlangıçta küçükse ancak giderek tehlike oluşturacak bir boyuta gelirse de ameliyat uygun görülür. Yumurtalık kistleri ya cerrahi operasyon gerektirir ya da ilaçlı tedavi uygun görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri