Bulgur olarak tercihleri ise genelde iri pilavlık köy bulguru. En önemli püf noktalarından biri ise pilavı çok kısık ateşte karıştırmadan pişirmek. Tanecikler küçülünceye, çıtır çıtır sesler çıkarıncaya kadar bu şekilde kavuruyorlar. Bu sayede pilavlar tane tane oluyor, birbirine asla yapışmıyor.
Tereyağı eridikten sonra bulgurlar eklenir. İçine et suyu ve et bulyon konulup, tuz eklenir. Tencerenin kapağı kapatılarak, orta ateşte 5 dakikaya kadar kavrulur.
Dr. Funda Elmacıoğlu, "Pirinci veya bulguru önce kuru ısıda kavuruyorsunuz, ondan sonra suyunu koyarak kendi tekniğinize göre pişirip tüketime hazır hale getiriyorsunuz. Ancak pirinç ve bulgurun kavrulmadan pişirilmesi gerekiyor. Kavurma işlemi tahıl grubundaki bütün B grubu vitaminlerini tahrip ediyor.
Bulgurlar, genellikle üretim aşamasındayken yıkanıp paketleniyorlar. Bu sebeple yemek yapmadan önce bulgurları yıkamanıza gerek yok. Özellikle ince bulgur suyla temas ettiğinde, yapısı gereği çok ince olduğundan çok çabuk su çekiyor. Bu sebeple ince bulguru hiç yıkamamalısınız.
Sade Bulgur Pilavı Yapılışı Tarifi Nasıl Yapılır? Oldukça pratik ve de lezzetli bu pilavı herkese öneririm:) Ocağa aldığımız uygun bir tencerenin içinde tereyağını eritip kızdırın. Yağ eridikten sonra içine bulguru ekleyip 2-3 dakika karıştırarak kavurun.
İlgili 18 soru bulundu
Kavrulmuş Kısır Tarifi Nasıl Yapılır? Sıvıyağda önce yemeklik doğranan soğan kavrulur. Salça eklenip kavurmaya devam edilir. Çiğ kokusu çıkınca bulgur eklenerek iyice kavrulur.
2- Bulgur yıkanmaz! Üretim aşamasında yıkanıp kaynatıldığı için ambalajlı bulgurun pişirilmeden önce yıkanmasına gerek yoktur. Ayrıca pirinç gibi suda bekletilmez.
Bulgur pilavında çok sayıda lif ve mineral bulunur. Lif sebebiyle de bağırsaklar hızlı çalışır. Midede uzun süreli de tokluk hissi verir. Dengeli ve düzenli bir şekilde, abartıya kaçmadan tüketirseniz, kilo almazsınız.
Bulgur, sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek oluyor, hazmı kolaylaştırıyor. Bulgurun içinde bolca B vitamini var demiştik. Özellikle içerdiği B1 vitamini ve besin lifi sayesinde bulgur, sindirim sisteminin de sağlıkla fonksiyonlarını yerine getirmesine destek oluyor.
Bulgurun Farkı
Ayrıca makarna ve pirince göre glisemik endeksinin daha düşük olması bulguru bu tarz gıdalar arasında daha da sağlıklı yapmaktadır. Kısaca bulgur; posa, lif açısından zengin, karbonhidrat değeri daha düşük ve protein değeri yüksek oldukça değerli bir gıda maddesi olarak bizlere ulaşmaktadır.
Kavururken ne az ne de çok kavrulmalı. Çünkü az kavrulursa beyaz kalır ve aromasını pilava vermez. Çok kavrulursa da iyice kararır hatta yanar ve pilavınızın hem rengini hem de tadını bozar.
Pilavınızda pirinç tanelerinin daha beyaz olması için içine birkaç damla limon suyu ekleyin. Bu işlem tereyağının pirince vereceği hafif sarı rengi yok edecek ve pilavınıza parlaklık katacaktır. Ancak limon suyunu abartırsanız pilavınız ekşi olur, buna dikkat edin.
Pilavın lapa olmasında en önemli sebep ölçüleri doğru bir şekilde kullanmamaktır. Pilav yapımında 1 bardak pirince, 1,5 veya 2 bardak su ekleyerek ilerlemeniz gerekir. Ölçüleri aynı oranda arttırabilir veya azaltabilirsiniz. Pilavı suyun içerisinde çok fazla bekletmek, lapa olmasına yol açar.
Duru Bulgur (Pişmemiş), özellikle pilav yapımında kullanılan bulgur türüdür. Forfor, potasyum ve lif içeriğine sahiptir. Özellikle kurubaklagiller ile beraber tüketilmesi daha sağlıklıdır.
Bulgurlar genellikle üretim aşamalarında yıkanıp kurutularak paketleniyorlar. Bu yüzden aslında tariflerde kullanmadan önce yıkamanıza pek de ihtiyaç yok. Özellikle ince bulgurlar suyla bir süre temas ettikleri durumlarda çabuk bir şekilde şiştikleri için yıkamanıza hiç ihtiyaç duymayan bir malzeme.
Biraz kavurduktan sonra üzerine 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı limon suyu, 1 çay kaşığı şekeri ekleyelim.
Tabaklar dolusu bulgur pilavı yiyenler kilo veremiyor” denilmektedir. Bu sınırlamalar belirtilmeden günde kahvaltı haricinde bir öğün yemek yiyen bir kişiye tutup da "her gün yediğin yemekte bulgur pilavı tüketebilirsin" demek yanlış anlaşılmalara neden olabilecektir.
İçeriğinde B1 vitamini, magnezyum ve folat içeren bulgur sinir sistemi ve sindirim sistemi için önemli rol oynar. Bulgur yüksek oranda mineral ve vitamin barındırdığı için bağırsakların düzenli ve sağlıklı çalışmasını sağlar. Kabızlığı önleyen bulgur aynı zamanda zihni dinlendirir ve yüksek oranda enerji sağlar.
"BULGUR PİRİNÇTEN DAHA SAĞLIKLI"
Bulgurdaki en önemli olay lif bulunması. Bulgur lif zengini besin kaynaklarımızdandır, pirinçte böyle bir durum yok maalesef. Bu da bizim bulgur tükettikten sonra uzun süre tok kalmamız sağlıyor. Bulgur pirince göre mineral ve potasyum açısından da çok zengin.
İşte, bulgur pilavı ile ilgili merak edilenler... Bulgur, diyet yapan kişilere pirince göre daha fazla önerilmektedir ve miktarı ayarlandığında da tokluk hissi uzun olduğundan kilo vermeye yardımcı olur. Ancak bulgurun pişirilme yöntemleri kilo aldırmada ve vermede oldukça etkilidir.
Pilavlık bulgur vitamin değerleri ve lif bakımından zengin olmaktadır. Ama bulgur yemek şişkinlik ve gaza neden olmaktadır. Sindirim sisteminde gaz sıkıştığı için şişkinlik yaşanmaktadır.
Diyet listenize 2 günde bir bulgur pilavı eklemek iyi bi seçenek olacaktır. Diyette bulgur pilavı tüketmek çok iyi bir seçenek.
Rüyada bulgur kaynatmak, berekete yenilecek bir rızka işarettir. Bu rüyayı gören kişinin maddi olarak çektiği sıkıntının son bulmasına, varlık içerisinde yaşamaya işaret eder.
1 su bardağı bulgur, 2-3 kişilik porsiyon için ideal bir ölçüdür. Hazırlamak istediğiniz 1 su bardağı bulgur için tencereye 1,5 bardak su ilave etmeniz gerekir. Su ilavesinden sonra tencere bir kez karıştırılır ve pilavın tuzu eklenir.
Soğanları küp küp doğruyoruz. pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Ardından soğuk suyla yıkadığımız bulguru atıyoruz iyice kavuruyoruz. Daha sonra salçayı koyup tekrar kavuruyoruz 4 bardak sıcak su ve tuz ekleyip kaynatıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri