Bulgur, sağlıklı karbonhidratlar arasında yer alır. Buğdayda bulunan sağlıklı maddeler, bulgurda da barınıyor. Bolca lif bulunduğu için uzun süre tok tutma etkisi de olan bulgur, diyet beslenmeleri için tercih edilebilir.
"BULGUR PİRİNÇTEN DAHA SAĞLIKLI"
Pirinç ve bulgurun vazgeçilmez bir karbonhidrat olduğunu dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, "Bulgur, pirince göre daha çok protein içeriyor. Kan şekerini daha yavaş yükseltiyor. Pirinç kan şekerini çok hızlı yükselttiği için çok da hızlı düşürüyor.
Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, sinir ve sindirim sisteminde önemli rol oynamaktadır. İçerdiği folik asitten dolayı, çocuk ve hamile kadınlar için çok önemli bir gıda maddesidir. Doymamış yağa sahiptir ve toplam yağ oranı düşük olduğu için sağlıklı bir besin maddesidir. Kolesterol içermez.
1 çorba kaşığı bulgur pilavı 11 kalori. Dolu dolu bir çorba kaşığı bulgur pilavı 23 kalori. Tepeleme çorba kaşığı bulgur pilavı 34 kalori. Büyük porsiyon yaklaşık 250 gramlık bulgur pilavı ise 286 kalori olacaktır.
Diyet sürecinde yediğimiz şeylere daha fazla dikkat etmeli ve doğal seçeneklere daha çok yönelmeliyiz. En az işlenmiş besinler en doğru seçimlerdir. Durum böyle olunca da temiz ve sağlıklı bir şekilde pişirilmiş bulgur pilavı, gönül rahatlığı ile tüketilebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Pirincin en büyük artısı gluten içermemesidir. Fakat bulgur besin değerleri bakımından pirinçten daha zengindir. Protein alımına dayanan bir diyet yapıyorsanız pirinçten daha fazla protein içeren bulguru tercih edebilirsiniz. Proteinin yanı sıra içerdiği demir açısından da bulgur pirincin önüne geçmeyi başarıyor.
Bakliyatlar da Karatay Diyeti'nin temel ögelerinden, ama belli başlıları. Örneğin pirinç yememeniz gerekiyor ama bulgur yiyebiliyorsunuz.
Bulgur ödem yapar mı? Bulgurun içerisindeki lifler, vücuttaki fazla suyu emerek vücutta oluşan ödem ve şişkinliklerin giderilmesine de yardımcı olur. Bu sayede vücudun toksinlerden arınmasını sağlar.
Soğanları güzelce kavurduktan sonra 2 yemek kaşığı salça ekleyip güzelce karıştırın. Bol su ile yıkanan kepekli bulgurları tavaya ekleyip tuz, pul biber suyu ekleyip tencereyi kapatarak üstü kapalı şekilde yarım saat pişirin. Pilavı 5 dakika dinlendirdikten sonra servise hazır hale getirin.
İçindeki sindirilebilir besin lifleri sayesinde bulgur, bağırsaklardaki hareketliliğin devamlılığını sağlıyor. Bu da sık sık kabızlık sorunu çekenler için en önemli destekçilerden biri oluyor.
Esmer bulgur buğdaydan; sarı bulgur durum buğdayından elde edilir. Her iki bulgur türü de yemeklere lezzet vermektedir. Eğer sindirimi daha kolay bir bulgur tüketmek isterseniz; esmer bulgur önerilir. Esmer bulgurun glisemik indeksi daha düşük olduğu için diğer tahıllara göre daha sağlıklı olduğu ifade edilir.
6. 100 gram bulgur pilavı içinde 10 gramdan fazla protein ve 70 gram kadar karbonhidrat içermesi de protein ve kaliteli karbonhidrat gönüllüsü sporcular için oldukça tatmin edicidir.
Pirinç ve bulgurun vazgeçilmez bir karbonhidrat olduğunu dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, "Bulgur, pirince göre daha çok protein içeriyor. Kan şekerini daha yavaş yükseltiyor. Pirinç kan şekerini çok hızlı yükselttiği için çok da hızlı düşürüyor.
Sporcu pilavı sporcuların ihtiyaç duydukları enerjiyi alabilmelerini sağlamaktadır. Pirincin içindeki karbonhidrat, vitamin ve mineraller ile sağlıklı beslenme sağlanmaktadır. Pirincin içindeki nişastanın atılması ve lapa olmaması için mutlaka çok iyi yıkanması tavsiye edilmektedir.
Kalori bakımından kıyaslandığında 100 gram bulgurun 82 kaloriye, 100 gram pirincin ise 105 kaloriye denk geldiği görülmektedir. Ek olarak pirinç kan şekerini yükseltmektedir. Bulgur ise düşürmektedir.
Bulgur listede ilk sırada.
Lif içeriği beyaz pirinç ve makarnaya oranla daha yüksektir. Bulgur magnezyum ihtiyacımızı da önemli ölçüde karşılar. Magnezyum kas kasılmasını ve karbonhidratların enerjiye dönüşümünü kontrol eder. Bu nedenle sporcular için de ayrı bir öneme sahiptir.
Esmer bulgur sarı bulgurun kullanıldığı her yemekte kullanılır. Sarı bulgurdan tek farkı besin değerleridir. Besin değerleri bakımından oldukça zengindir. Bu yüzden spor ve diyet yapan kişiler tarafından oldukça sık tercih edilmektedir.
Pilavlık bulgur vitamin değerleri ve lif bakımından zengin olmaktadır. Ama bulgur yemek şişkinlik ve gaza neden olmaktadır. Sindirim sisteminde gaz sıkıştığı için şişkinlik yaşanmaktadır. Bulgur tüketimi sonrası tahıldaki karbonhidratların bir kısmı sindirilmemektedir.
Kahvenin yararlı olduğunu düşünerek günde çok sayıda içmenin en büyük hatalardan biri olduğunu kaydeden Ceylan, “Çünkü kahvede bulunan kafein fazla miktarda tüketildiği takdirde vücutta ödem tutmaya başlatır.
Süt, yoğurt ve kefir, içerdikleri zengin kalsiyum sayesinde vücut sıvılarında mineral dengesini sağlayarak ödemin oluşmasını önlüyor. Her gün ortalama 2-3 porsiyon (2-3 su bardağı kadar) süt ve süt ürünü tüketmek hem sağlıklı beslenme hem de şişkinlik oluşumunu önlemede çok yardımcı.
Deterjanlarda bulunan kimyasalların son derece zararlı olduğuna dikkat çeken ünlü profesör “Ben çamaşırlarımı İngiliz karbonatı ile yıkıyorum” dedi. Deterjanların vücuda olumsuz etkileri olduğunu belirten Karatay, deterjan kokusunun bağımlılık yaptığına dair uyarı yaptı.
Karatay diyeti menüsü bazı kompleks karbonhidratlar, proteinler ve sağlıklı yağlardan oluşur. Ceviz, badem, fındık, yer fıstığı, turşu, bakliyat, sebze, yoğurt, peynir, süt, yumurta, tereyağı, balık ve et Karatay diyeti liste içeriğinin temelini oluşturur.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor. ve “Verimli Hilal” olarak adlandırılan Siyez Buğdayı, Anadolu'nun yanı sıra Filistin ve Irak'da belirli bölgelerde yetiştirilen endemik bir ürün olarak biliniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri