Dirmil Kebabı, Gölhisar Kavurması, Bükme (Ot Böreği), Dirgit, Höşmerim, Bişi, Haşhaşlı Ekmek, Haşhaş Helvası, Pide, Katmer, Gözlemeler, Adak Aşı ve Bayramlar öncesi yapılan Cevizli Baklava ve Su Böreği yapılış tarzlarıyla Burdur'a özgü öne çıkan tatlardandır.
Burdur'a gittiğinizde almadan dönmemeniz gereken hediyelik eşyalar şunlardır:bakır çaydanlık, cezve, ceviz ezmesi, İbecik bezi, alaca dokumalar ve İbecik bebekleri. Burdur'da önemli geleneklerden bir tanesi olan bakır dövme, beraberinde bakır çaydanlık ürünlerini de getirmiştir. Süs eşyası olarak kullanılmaktadır.
Salep'in Öyküsü
Biliyorsunuz Türkiye'nin en iyi salebi Burdur Bucak'ta çıkar.” demesiyle Bucak salebi ününe ün katmış oldu. Bucak salep kelimeleri artık birlikte anılmaya başlandı.
İlgili 15 soru bulundu
Türkiye'nin gülyağı üretimin % 85'i Isparta ve % 15'i Burdur'dan elde edilir. Meyvecilik, üzüm bağları, bostan ve sebzecilik oldukça ileridir. Diğer tarım ürünleri buğday, arpa, çavdar, mısır, şekerpancarı, nohut, anason, soğan, patates ve haşhaştır.
Burdur cevizi, irmik ve şekerden imal edilen bu tatlıyı bir kere tadan her Burdur'a gidişinde hediyelik olarak almaktadır.
1920'de bağımsız sancak olan Burdur, Cumhuriyetten sonra 1923'te il durumuna geçmiştir.
Burdur, Güney'de Antalya, Batı'da Denizli, Güneybatı'da Muğla, Doğu ve Kuzey'de Isparta ve Afyon illeri ile çevrilidir. İlin yüzölçümü 7.176 km², rakımı 950 metredir. İl arazisinin %60.6'sı dağlık, %2.7'si yayla, %19'u ova %17.6'sı engebelidir. Topraklar genel olarak killi ve kireçli bir yapıya sahiptir.
Kaç günde gezilir: Burdur gezinizi ortalama 1 – 2 günde tamamlayabilirsiniz. Ziyaret için en uygun zaman: Akdeniz Bölgesi'nde yer almasına rağmen Karasal iklimin etkilerinin de görüldüğü Burdur'da kışlar soğuk ve yağışlı; yazlar ise sıcak ve kurak geçmektedir.
Akdeniz Bölgesi'nde yer alan Burdur, denize kıyısı olmayan oldukça engebeli coğrafi alana sahip bir ilimizdir. İlin %61'i dağlık arazidir. Burdur deniz seviyesinden 950 metre yükseklikte yer almaktadır. Göller Yöresi'nde yer alan Burdur'un nüfusu yaklaşık 260.000'dir.
Metalik madenler bakımından ildeki önemli metalik madenler krom ve manganez cevherleşmeleridir. İl bulunduğu jeolojik yapısı nedeniyle çok sayıda krom yatak ve zuhurlarına sahiptir.
Burdur, en ağır zeybeklerden, en hızlı zeybeklere ve oyunlara kadar çok çeşitli oyun ve oyun havalarının görüldüğü Teke Yöresi'nin merkezdir.
Katrancık Dağları, Batı Toroslar sistemi içerisinde, Burdur ili topraklarındaki sıradağlar. Muğla–Antalya sınırında uzanan Akdağlar'ın devamı niteliğindedir. Güneyde Bozdağ Tepe (2269 m) ile kuzeyde Kestel Dağı (2328 m), Beşparmak Dağı (2028 m) adında yükseltilerden oluşmaktadır.
Akdeniz Bölgesi'nde olmasına rağmen yükseltiler nedeniyle iklimi kıyı şeridinden farklı olarak karasal iklime daha yakındır. Özellikle Burdur'un iç kesimlerine gidildiğinde sıcaklık düşer, kış aylarında yağışlar kar şeklindedir.
Burdur Bölgesinde Ortalama Sıcaklık
Soğuk mevsim 3,6 ay uzunluğundadır ve 25 Kasım tarihinde başlayıp 14 Mart tarihine kadar sürer, günlük ortalama yüksek sıcaklık 11°C altındadır. Burdur bölgesindeki en soğuk ay Ocak ayıdır; bu ayda ortalama düşük sıcaklık -3°C iken yüksek sıcaklık 6°C düzeyindedir.
İlde iklim genellikle kışları soğuk ve yağışlı, yazları sıcak ve kuraktır. İç Anadolu, Akdeniz ve Ege bölgeleri arasında geçit iklimi özelliğine sahiptir. Yıllık yağışın büyük bir bölümü kış aylarında yağmur ve kar şeklindedir. Ortalama yıllık yağış toplamı 472,1 mm'dir.
Burdur'u ziyaret etmek için en ideal mevsim ilkbahar ve yaz aylarıdır. Hem tarihi hem de doğal zenginliği ile dikkat çeken Burdur son yılların en fazla ziyaret edilen şehirlerinden biri haline gelmiştir. Bunun nedeni ise Türkiye'nin Maldivleri olarak adlandırılan Salda Gölü'nün burada olmasıdır.
Bucak, ilçe olarak 1926 yılında Burdur iline bağlanmış, aynı yıllarda belediye teşkilatı kurulmuştur. Bucak ilçesinin geçmişteki adı Oğuzhan dır. Fakat Cumhuriyet döneminde yapılan siyasi düzenlemeyle 30.05.1926 tarih ve 877 sayılı kanunla bugünkü adı olan Bucak'ı resmen almıştır.
Burdur'un en büyük ilçesi Gölhisar'ın 22 bin nüfusu bulunuyor. Burdur'un en küçük ilçesi Kemer'in 3383 nüfusu var. Burdur ilinin Toplam nüfusu 261 401 kişi olrak sayıldı.
Şekerpancarı, anason, gül, lavanta, rezene, kişniş, buğday, arpa, çavdar, mısır, nohut, soğan, patates, haşhaş, ceviz, incir ve domatesin yetiştiği Burdur'da meyvecilik, üzüm bağları, bostan ve sebzecilik gelişmiş durumda. Üzüm çeşidi Burdur Dimriti Türkiye'de yalnızca Burdur'da yetişiyor.
Burdur'un karasal ikliminde portakal fidanı yetiştirmeniz mümkün değildir ancak ev içerisinde saksıda portakal fidanlarınızı yetiştirebilir, dalından portakal kopartabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri