Yeni sökülen sarımsak nasıl kurutulur? Sert kabukları çıkarılan sarımsaklar yaklaşık 6 mm kalınlığında dilimlenir. Dilimler halinde kesilen sarımsak bir elek üzerine yerleştirilir. Sarımsaklar yaklaşık 50 derecelik bir fırında kurutulur.
Ayıkladığınız sarımsakları uzunca bir süre saklamak istiyorsanız, buzdolabı poşetlerine koyup, derin dondurucuda aylarca saklayabilirsiniz. Diğer bir yöntem ise kavanoza koyduğunuz sarımsakların üzerini geçecek kadar zeytinyağı döküp, kapağını sıkıca kapatın. Ardından buzdolabına koyun.
Sarımsakların sökümünde, çapa veya bel kullanılır, Makine ile söküm de yapılmaktadır. Sökülen sarımsaklar birkaç gün toprak üstünde veya sergide kurutulur.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine soyup dilimlediğiniz sarımsakları yerleştirin. Bunu yaparken sarımsakların üst üste gelmemesine, aralarında mesafe olmasına dikkat edin. 200 dereceye ayarladığınız fırında sarımsaklar iyice kuruyana kadar kavurun.
Sarımsakları sapları uzun olacak şekilde alın. Sarımsakların sap kısımlarını birbirine örerek bağlayın. Ördüğünüz sarımsak demetlerini mutlaka karanlık bir yerde, sıcak ve nemden uzak serin alanlarda muhafaza etmelisiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Sökülen ürünler, elle toplanarak demet yapılmakta ve kurutmak için toprak yüzeyine düzenli bir şekilde serilmektedir. Bu şekilde elde edilen demetlere halk arasında "elba" adı verilmektedir. İklim ve toprak şartlarına bağlı olarak değişmekle birlikte, dekardan 700 - 1300 kg kuru sarımsak elde edilir.
Sap kısımlarından her bir sarımsak dalını birbirine örerek tıpkı görseldeki gibi bir görüntü elde etmelisiniz. Ördüğünüz bu sarımsak demetlerinin filizlenmemesi ve bozulmaması için mutlaka karanlık bir yerde, nemden ve sıcaklıktan uzak serin alanlarda muhafaza etmelisiniz.
Aromatik bir besin olduğu için sarımsak kurutmada dikkatli ve özenli olmak gerekir. Ortalama kurutma süresi ise 5 saat olarak bilinir.
Dilediğiniz kadar sarımsağı rendeden geçirin ve bir miktar tuz ile karıştırın. Bozulmasını önlemek için de üzerine zeytinyağı ilave edin. Tuz ve yağ ile harmanlanan sarımsağı saklama kabında veya cam kap içinde koruyabilirsiniz.
1 kilo sarımsak soyulup, iyice eziliyor. Bir kavanozun içine konan ezilmiş sarımsakların içine 1 litre su, 5 adet de limon sıkılarak karıştırılıyor, bu karışımın içine 1 litre de sirke ekleniyor. Bunlar karıştırıldıktan sonra kavanozun kapağı iyice sıkılıp, karanlık ve serin bir yerde 6 ile 10 ay arasında bekletiliyor.
Dilediğiniz kadar sarımsağı temizleyip, dişleri mümkün olduğu kadar ince dilimler halinde doğrayın. Sonra ince bir tülbent içinde süzgece alıp güneşte kurutun.
Taze sarımsak üretiminde, mayıs- haziran aylarında hasat yapılmakta ve küçük demetler halinde, Kastamonu, Taşköprü ve Germeç mahalli pazarlarında satışa sunulmaktadır.
Bunun için yapmanız gereken, kabuklu sarımsaklarınızı, kuru, serin, iyi hava alan karanlık bir yerde saklamaktır. Bu durumda ilk akla gelen saklama yeri buzdolabı olsa da, sarımsak buzdolabına konmaz. Oda sıcaklığında ve fırın, ocak gibi ısı kaynaklarından uzakta tutulmalıdır.
Bitkinin ampullerinin raf ömrünü uzun süre koruyabilmesi için havalandırmaya ihtiyacı vardır. Bu nedenle sarımsağı kilerde, torbada veya hava geçirmez bir saklama kutusunda saklamak yerine evde saklamak en iyisidir.
Bu şekilde hazırladığın sarımsakları, hava almayan bir kaba ya da buzdolabı poşetine koyabilir ve dondurucuda uzun süre saklayabilirsin. Sarımsaklarını soyduktan sonra rendeleyerek de saklayabilirsin.
KABUKLU SARIMSAK NASIL SAKLANIR? Kabuğu soyulmamış sarımsağı uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Bunun için sarımsak alırken uzun sapları olanları tercih edin.Daha sonra sarımsakları sap kısımlarından örerek bağlayın. Son olarak karanlık, serin ve nemsiz bir ortamda saklayın.
Sarımsağın taze kalmak için hava alması gerekir. Hava almayan bir kapta saklanan sarımsak çürür ya da küflenir.
Serin ve kuru yerleri tercih edin
Nem ve sıcaklık değişimini sevmeyen bu gıda maddeleri bir arada değil mutlaka ayrı yerlerde ve serin, kuru bir yerde muhafaza edilmelidir.
Bu yüzden sarımsağı haftada bir veya iki kere sulamanız yeterlidir. Veya toprağı kontrol ettiğinizde toprak kuruysa fısfısla nemlendirebilirsiniz.
Sarımsak filizlenip, yeşil saplar büyüyene kadar haftada bir sulayabilirsiniz. Yeşil saplar sararmaya başladığında diş tutması için sulamayı kesmelisiniz.
Sarımsağın sülfür kaynağı olduğunu belirten Dr. Yavuz Dizdar, "Kaliteli sarımsağın kabuğu zor soyulur. Dişi küçük olabilir hiç önemli değil. Yerli sarımsağın zaten dişleri küçüktür ama öyle bir lezzet ve koku verir ki ev buram buram sarımsak kokar.
Aslında bu durum basit bir kimyasal reaksiyondan ibarettir. En basit anlatımı ile bu bir bakır kükürt reaksiyonudur. Sarımsak kükürt içerir ve bakır ile temas ettiğinde bakır sülfat ortaya çıkar. Bakır sülfat mavi ya da yeşil, bazense mavi-yeşil renklidir.
Mutfakta uzun süre durduğunda filizlenen sarımsakları genellikle yenmeyeceği düşüncesiyle çöpe atıyoruz. Ancak filizlenen sarımsak aslında çok daha faydalı. Filizlenen sarımsaklardaki antioksidan miktarı filizlenmemişe göre daha fazladır. Filizlenen sarımsaklar insanlar için oldukça faydalı kimyasallar üretir.
Siyah sarımsak ise bildiğimiz sarımsağın 60-90°C aralığında, 60 güne kadar bekletilerek fermente edilmesiyle elde edilir. Sarımsakta bulunan Allisin, bu fermantasyon esnasında sadece siyah sarımsakta bulunan S-Allilsistein maddesine dönüşür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri