Ekonomisinin büyük bir bölümü Tarım ve Hayvancılığa dayanan Burdur, son yıllarda mermer ve doğal taş sektöründe önemli atılımlar göstermiştir. İlimiz ekonomisi % 40'ı süt üretimine dayalı hayvancılık faaliyeti ve bunu destekleyen bitkisel üretimden oluşmaktadır.
Burdur ilinin ekonomisi ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Süt sığırcılığı, damızlık düveler ve süt üretimi ile ülkemizin önde gelen illerinden biridir. Burdur'da faaliyet gösteren 26.566 işletme tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır.
Burdur ilinde en çok tahıl üretilir. Ayrıca Burdur merkez ilçesinde ve Ağlasun'da gül yetişir. Türkiye'nin gülyağı üretimin % 85'i Isparta ve % 15'i Burdur'dan elde edilir. Meyvecilik, üzüm bağları, bostan ve sebzecilik oldukça ileridir.
Depremin yol açtığı kayıpların yanısıra oluşturduğu korku Burdurlu zengin kesimin çevre illere ve büyük şehirlere göç etmesini ayrıca olası yatırımları Burdur'dan uzak kalmasına neden olmuştur. Tarihteki Burdurlu zenginler yatırımlarını Burdur'a yapmamış yapmayarakta Burdur'un gelişiminde aksi yönde rol oynamıştır.
Burdur, Güney'de Antalya, Batı'da Denizli, Güneybatı'da Muğla, Doğu ve Kuzey'de Isparta ve Afyon illeri ile çevrilidir. İlin yüzölçümü 7.176 km², rakımı 950 metredir. İl arazisinin %60.6'sı dağlık, %2.7'si yayla, %19'u ova %17.6'sı engebelidir. Topraklar genel olarak killi ve kireçli bir yapıya sahiptir.
İlgili 38 soru bulundu
Burdur yöreye has Akdeniz özelliklerini taşıyan bir şehirdir. Burdur tekenin başkenti olarak meşhur olmuş ve merkezinde birçok yerde teke heykelleri vardır. Burdur tekeleri halk oyunlarına ve türkülere konu olmuştur. Teke yöresi olarak da meşhur olan Burdur, tarihten gelen geleneksel değerlerini koruyan bir şehirdir.
Burdur'a gittiğinizde mutlaka denemeniz gereken yemekler şunlardır; gazel böreği, Burdur şiş, testi kebabı, çekme, kömbe, Burdur muhallebisi, ceviz ezmesi. Burdur'un en meşhur yemeklerinden gazel böreği, Burdur için oldukça önemli bir yerdedir.
İlde iklim genellikle kışları soğuk ve yağışlı, yazları sıcak ve kuraktır.
Burdur şehrini kuran Türkmen boylarından Kınalı aşireti mensupları burayı bulduklarında, bölgenin güzelliği karşısında "Cennet buradadır. Burda dur!" demişler ve "Burda dur!" sözü zamanla halk arasında "Burdur" haline dönüşmüştür.
Bu bakımdan verilen vergiler fazlalaşmıştır. 1839 Tanzimat hareketinden sonra Burdur, Kütahya ilinden ayrılarak Konya ilinin Isparta kaymakamlığına bağlandı.
Bugünün Hava Kalitesi-Burdur, Burdur
Hava kalitesi kabul edilir düzeydedir ancak bazı kirleticiler hava kirliliğine sıra dışı hassasiyete sahip çok az sayıda insan için daha ciddi sağlık sorunları yaratabilir.
Zeytin ağacı Karasal İklim Meyvesi değildir. Burdur şartlarında yetişmesi oldukça zordur fakat bazı kesimlerde yetişmektedir.Saksı içerisinde ev ortamında, balkonunuzda terasınızda Gemlik, ayvalık, domat, sarıulak, memecik, arbequine, manzalina zeytin çeşitlerini yetiştirebilirsiniz.
Burdur, kışları soğuk ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak bir iklime sahiptir. Yıllık yağışın büyük bir kısmı kış aylarında yağmur ve kar biçiminde görülmektedir. İlde ormanlar daha çok dağlık alanlar ve dik yamaçlarda yer almaktadır.
Burdur. Karaçallı Köyüne Geygel Yörükleri de yerleşmiştir. -Karakoyunlular:Kızılkaya köyleri,Kestel dağı çevresi,Kemer Elmacık Köylerine kadar perakende yörüktürler.Yakın zamanlara kadar konar-göçer durumdaydılar. Kapaklı köyünü kuranlar bu yörüklerdir.
Son yıllarda mermer ve doğaltaş sektöründe büyük bir atılım gösteren Burdur, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) verilerine göre yaklaşık 40 milyon ton mermer rezervine sahiptir. Burdur Bej Mermeri ile dünya çapında marka olan Burdur'da yaklaşık yıllık 3 milyon 200 bin ton mermer üretimi yapılmaktadır.
1839 Tanzimat hareketinden sonra Burdur, Kütahya ilinden ayrılarak Konya ilinin Isparta kaymakamlığına bağlandı. 1850 yılına kadar bu bağımlılık sürdü. Daha sonra başta Saden oğlu Hacı İsmail Ağa olmak üzere Burdur'un Sancak olması için uğraşmışlar ve 1872 yılında Burdur sancak olmuştur.
Bu bölge tarih boyunca Hitit, Frigya, Lidya, Pers, Roma ve Doğu Roma toprakları içinde kalmıştır. Burdur, Malazgirt Sava- şı'ndan sonra Türkmen akınlarının ulaştığı yerlerden birisi olmuştur. XIV. Yüzyıl başlarında bu yörede kurulmuş olan Hamidoğulları Beyliği, Burdur'u da hakimiyeti altına almıştır.
Burdur, Akdeniz Bölgesinde yer almasına rağmen kışları soğuk ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak bir iklime sahiptir. Deniz seviyesinden ortalama 1000 m olan rakımı ile Burdur, Akdeniz iklimi arasında bir geçiş iklimi özelliğine sahiptir.
Genel Bilgiler / Rehber. Akdeniz Bölgesi'nde yer alan ve yüksek dağlarla Antalya'dan ayrılan Burdur, 300.000 nüfuslu sakin ve huzurlu bir şehir olarak etkileyici gölleri, doğa güzellikleri ve tarihi hazineleriyle turistlerin ilgisini çekiyor.
Burdur Akdeniz bölgesinin göller kısmında yer alan il. Batı Anadolu ile Akdeniz bölgesini birbirine bağlayan Burdur, 36°53′ ve 37°50′ kuzey enlemleri ile 29°24′ ve 30°53′ doğu boylamları arasında yer alır.
Yapılan değerlendirmede en güzel damızlık Honamlı teke kategorisinde yetiştirici Engin Aksoy'un "Yiğit" adlı tekesi, Merinos koç kategorisinde Halil Ekici'nin "Sultan" adlı koçu, Oğlak kategorisinde ise Hayrettin Akan'ın "Yenaldo" adlı oğlağı birinci oldu. Yarışmada dereceye girenlere ödülleri verildi.
Burdur'a gidenler bu lezzeti tatmadan kentten ayrılamıyor - YouTube. Ceviz ezmesi Burdur'un en meşhur tatlısı. Burdur'a gidenler bu lezzeti tatmadan kentten ayrılamıyor. Lezzetinin sırrı ise yörede yetişen ceviz ve şekerde saklı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri